Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit csinálunk rosszul? (Gyerek...

Mit csinálunk rosszul? (Gyereknevelés)

Figyelt kérdés

5 éves a kislányom. Eddig egy tündéri, szófogadó, csendes kislány volt. De az utóbbi hónapokban nagyon nehezen bírunk vele. Őrjöng, hisztizik ha valami nem úgy történik, ahogy ő szeretné, csúnyán beszél, egyik nap pedig elesett, utána meg arcon köpött! Ezen annyira kiakadtam és el is keseredtem.

Minden rendben van az ovijában, vannak barátnői, szeret nagyon bejárni. Itthon is minden rendben van, a legnagyobb szeretetben neveljük. Ez életkori sajátosság nála? Ismét próbálgatja, hogy meddig mehet el? Én elég következetes és ha kell, szigorú szülőnek tartom magam.

Bevallom, hogy az arconköpés után kapott egy nagy nyaklevest, utána vége is volt a játéknak, le kellett ülnie a szobájába egy kis időre.

A csúnya beszédet az oviban hallja, meg is beszéljük mindig, hogy butaság, de amikor káromkodik, látom rajta, hogy engem akar provokálni.

Az apját is már párszor lábon rúgta, ha valami nem tetszett neki, természetesen ilyenkor is jött a büntetés, nem volt esti meseolvasás, vagy nem aludhatott velünk.

Tehát tudja, hogy kapni fog érte, de mégis naponta megcsinálja ezeket velünk, elég elkeserítő a helyzet.

Mi a megoldás? Túl kell élni valahogy ezt az időszakot?

Minden este megbeszéljük, mi történt aznap, mindent el is szokott mondani, ha rossz, ha jó, tehát nem hinném, hogy valami ovis dologról lenne szó, amit én nem látok/hallok.

2015. dec. 7. 21:27
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Oké, hogy tudja, hogy büntetés lesz érte, de egy ilyen kisgyerekben akkora indulatok tudnak dolgozni, hogy ilyenkor kisebb gondja is nagyobb, mint a büntetés. Abban a korszakban van, amikor az egyik nagy feladata az, hogy megtanulja megfékezni a dühét. Ebben próbáljatok neki segíteni, mert a büntetés önmagában kevés. Természetesen legyen következménye annak, ha helytelenül viselkedik, azzal semmi gond, de tanítsátok is, hogy mit csinálhat a rugdosás, csúnya beszéd, köpködés helyett. Például vegyetek boxzsákot, és püföljétek el, ha dühös valami miatt, vagy mutassatok neki valamit, amibe tényleg belerúghat, és sem másban, sem magában nem tesz kárt vele. Illetve bátorítsátok arra, hogy próbálja szavakba önteni, hogy mit érez, és ti is tegyetek így, ha dühösek vagytok, azaz ti is fogalmazzátok meg az érzéseiteket, mondjátok ki, hogy most éppen haragszotok, mérgesek vagytok. Ha már megnyugodott, megpróbálkozhattok azzal is, hogy elrajzoljátok az érzést, ami ilyenkor erőt vesz rajta, vannak gyerekek, akiknél ez válik be.
2015. dec. 7. 21:49
 2/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a tanácsot.
2015. dec. 7. 21:50
 3/15 anonim ***** válasza:
42%

Hát nem ismerem a családotokat, de elsőre az jött le, hogy a kislány mérges, dühös, és annak az a következménye, hogy megvonod tőle a szeretetedet, vagy netán lekeversz neki egyet. Gondold végig... ha csalódott vagy, szomorú, és a férjed erre azt mondaná, hogy nem ölel meg, az jó lenne?

Agresszióra szerintem soha nem lehet agresszió a válasz. Illetve lehet, csak akkor nem kell csodálkozni, ha utána megrúgja az apját. Ezt látja.

Az én fiamnál minden esetben az a megoldás, hogy sokkal jobban szeretgetem, többet vagyok vele, ha neki rázósabb időszaka van. Pl. pár hete megzakkant kicsit, sokat kellet vele vitázni, de 3-4 nap alatt betelt nálam a pohár, mert mégsem lehet egész nap veszekedni. Átgondoltam az egészet, majd másnap csináltunk kettesben programot. Semmi extra, csak egy kis séta, sok beszélgetés. A gyereket kicserélték, nem volt gond vele utána.

Én ebben hiszek, hogy szeretni kell őket nagyon, akkor baj nem lehet.

2015. dec. 7. 21:50
 4/15 anonim ***** válasza:
39%

Amikor lenyugszik el lehet vele beszélgetni arról, hogy a mi családunkban nem szokás verekedni (bár nálatok ezek szerint igen, ha repült a nyakleves, szóval szülői példára se ártana figyelni és következetesnek lenni) illetve megkérdezni hogy neki hogy esne, ha te is ezt csinálnád vele ill. látott-e már valakit is a családban ilyet tenni, mit szólna, ha anya meg apa is így viselkedne?

Más miatt is veritek? Tőletek is tanulhatta ezt a problémamegoldást...

2015. dec. 7. 21:57
 5/15 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó válaszoló, nagyon sajnálom, ha neked a nyakleves adásából az jött le, hogy mi verjük a gyereket. Nem verjük, de van az a pont, amikor a szép beszéd és a megértés nem segít. Egyébként olvass bátran utána, hogy a ma nagyon divatos liberális gyereknevelés mennyire megbukott már Európában és ezt be is látták. Egyáltalán nem vagyok híve a verésnek - bár a nyaklevest azért nem nevezném verésnek -, de néha igenis kell. Ez nem az erőfitogtatásról szól, nem fájdalmat okoz, nevezhetném akár legyintésnek is, vagy egy popóra csapást is akár, ami egy őrjöngő gyereket, vagy egy "beszéljük meg" kezdetű mondatot meg sem halló gyereknél igenis hatásos tud lenni. Nem tudom, hogy a te gyereked sodorta-e magát már veszélyhelyzetbe a hisztijével úgy, hogy az üvegajtót rúgta, de nálunk egy fél pohár víz ezen nagyon is segített. Azonnal kizökkentette őt és lecsillapította, míg az ölelgetem és úgy tépi a hajamat nem. Én minden erőmmel igyekszem jó anya lenni és inkább megbeszélni a problémákat, de amiért kap néha egy nevelő célzatú nyakleveset, nem lesz bűntudatom.
2015. dec. 7. 22:29
 6/15 anonim ***** válasza:
Ranschburg tanár úr: "makarenkói pofon" nézz utána..
2015. dec. 7. 23:08
 7/15 anonim ***** válasza:

Tehát: le lettem pontozva, mert azt mertem írni, hogy a szeretet megoldás mindenre.

Majd hosszas kioktatást kapott a másik válaszoló a verésről, és más fenyítésből...

Nekem itt nincs több kérdésem kérdező.

Az én gyerekem is sodorta magát veszélybe, csapott hatalmas hisztit, hozott nehéz helyzetbe. Soha nem ütöttem meg, soha nem öntöttem le, mert mindig volt egyéb eszközöm. A gyermekem egy nagyon szófogadó, kiegyensúlyozott mégis eleven kisgyerek. Persze tudom, csupán szerencsém van...

2015. dec. 8. 14:57
 8/15 anonim válasza:
Szerintem a ,,lelkiterror" módszer hatásosabb lenne. Engem nagyon nem hatna meg, ha nem olvasnának este vagy ilyesmi. Tehát tudatsd vele (ne beszélj hozzá, legyél letört), hogy ez nagyon megbántott, rosszul esett, kérjen bocsánotot. Akkor fogja érezni, hogy tényleg rosszat tett, megbántott és nem helyes. Aztán persze ha bocsánatot kér, megbánja, kiengesztel jöhet a jutalom :)
2015. dec. 8. 16:24
 9/15 anonim ***** válasza:

Nézd kérdező, neked nem tetszik a viselkedése arra nyaklevessel reagálsz. A gyerekek meg olyanok, hogy utánozzák a szülőt, úgyhogy mivel nem ér fel a nyakadig, ő meg megrúg amikor neki nem tetszik valami, kipróbálja a tőled tanult konfliktuskezelési módszert. Ezt elismétlitek párszor, amíg ki nem derül, hogy te vagy az erősebb, csak az erősebb csinálhatja a gyengébbel. Aztán utána meg csodálkozol hogy veri a kistesót vagy a csoportban a kisebbeket. Pedig kitől is tanulta ezt a módszert?!

Agressziós csak agressziót szül nevelési módszertől függetlenül, ez évezredes tapasztalat, középkorban is így volt amikor a liberalizmust hírből se ismerték. De nyugodtan pofozd tovább, biztos sokkal kellemesebb a családi légkör ha folytatod a lányod agresszióját.

2015. dec. 8. 20:40
 10/15 anonim ***** válasza:
57%

Én ezt nem értem. A gyakorin minden kérdés lassan vitát szül és olyan következtetéseket von le mindenki a másik életéből mintha mindent tudnának a másikròl.

1. A kérdező tanácsot kért nem azt hogy neki essetek. Félre ne értsétek én se vagyok az agressziò híve, de nem hiszem el hogy itt senkinek nem borult el még az agya sosem és nem csapott rá a gyerek kezére vagy fenekére hirtelen felindelásbòl.

2. Ha le is cseszük ezért akkor írjuk úgy pl. "ez nem volt szép tőled mint anyuka.... Stb". Ne rögtön oda lyukadjunk ki hogy a kérdező biztos veri egyébként is a gyereket. Leírta hogy szépen élnek stb. Miért kell ezt rögtön megcáfolni.

3. Minden gyerek más. Ezért is kér tanácsot hogy mi válhatna be. Az első válaszolò legalább pròbált valamit segíteni nem rögtön mindent belemagyarázni a "szeretet" témakörébe.

4. Ja és persze ha azt írta volna hogy ők csak " ölelgetik" meg " szeretgetik", sose kiabálnak rá, akkor jött volna az a tábor hogy "'biztos nincs megnevelve! Nem vagy elég határozott!" stb.

Egyszòval mindenek 2 oldala van.

Kérdező sajnos tanácsot nem nagyon tudok adni, de ezt már kijött belőlem.

2015. dec. 9. 01:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!