Akiknek 18 hósan még szopizik a gyerekük, hogy fér ez a napirendjükbe?
Nálunk napi 2-re sikerült "leredukálni", szó szerint tudatosan csökkentettem a szopik számát.
Reggel 6-7 körül ébred (mivel keveset alszik születésétől fogva), majd kiszellőztetünk fent-lent kb. fél óráig, ezidő alatt átöltözünk, peluscsere a fürdőben. Utána fél-3/4 órás szopi, majd hozza könyvet, hogy olvassunk. Ezt is igyekszem leredukálni, hogy 8 körül el tudjuk kezdeni a reggelit, ami kb. 9-fél 10-ig húzódik. (Ált. 1 órásak az evések, mivel ebben az ütemben eszik, az elejétől így van.) Utána kicsit takarítok, majd elmegyünk sétálni. Mivel itt olyan meredek az utca, hogy nem lehet, csak autóval menni akármerre, átöltözök én is...stb, így kicsit hosszadalmasabb, mire elindulunk. Kb fél-1 óra séta után délre érünk vissza, és ált. elaludt az autóban. (Ha kimarad a séta, később alszik, ilyen is sűrűn előfordul.) Kb 1-1.5 órát alszik, ezidő alatt főzök, és bekapcsolom a számítógépet, informálódok. Ált. fél3-ra kész az ebéd, utána ér haza a férjem, eszünk. Majd nekem rendrakás, megbeszélünk mindent. Míg én rendet rakok, apa játszik a gyerekkel. Kb 5 óra körül újra szopi, szintén minimum fél óra, majd szintén könyv, amire délután kicsit több idő jut. Estig még játszunk, hiszen alig volt rá időnk eddig! Majd 7-kor fürdetem, masszírozom (masszőr vagyok), utána kb. fél8-8tól vacsorázunk (apa eteti), kb. fél 9-9-re kész.
Ami kimaradt: napi min. fél órát tornásznom kellene egüszségügyi okokból. Tisztálkodás. (e 2-őt azért utána beiktatom, de nem a legjobb, mert a szobával szomszédos a fürdő, de még szerencsére nem ébredt fel a vízcsobogástól.) És jó lenne többet informálódni valamikor.
Szerintetek mikor kellene? Ti hogy csináljátok?
Elsősorban olyanok válaszát várom, akik addig szeretnének szoptatni, míg a gyerek igényli.
15.12. Vacsi után esti rituálé, fogmosás után kb. fél 10-kor fekszünk, és vele kelek. Ált. reggel 3/4 6 után felébred, ami után már nem tudok visszaaludni, de felkelni nincs erőm, mert több lenne az alvásigényem. Most a torna-fürdés éjszakára marad (ha nem, akkor emiatt később fekszünk), ill. ma pl. bekapcsoltam a gépet, hogy írtak-e a kérdésemre. Mostanában meséskönyveket is szeretnék nézni neki a neten, és még egy egészségügyi dolognak is utána kellene néznem, így sokszor előfordul, hogy a kislányom alvásideje alatt ébren vagyok, de akkor aludnám ki magam, ha akkor aludnék. (És ha bármi miatt felébred éjaszaka, rosszat álmodik...stb, jó lenne könnyebben visszaaludni.)Korábban is 8-9 óra volt az alvásigényem. Kislányomnak meg már 4 hónaposan is alig több, mint 9 óra (éjjel+nappal együtt). Ahogy az apjáé is kevés, 6-7 óra az átlag.
20.50. Lehet, Neked van igazad, mert sokszor kaptam egyéves koráig is ilyen tanácsot, hogy túlságosan csak őt nézem, és háttérbe nyomom a magam életét. (A legtöbb anya ilyen...) És azért ebben olyan bizonytalan vagyok, mert honnan is tudhatnánk, mi játszódik le egy kisgyerekben, aki még nem tudja ezt annyira kifejezni?
hu, le a kalappal, hogy ezt így bírod csinálni...én nem tudnám...voltunk hasonloan mi is, hogy elvesztem, meg csak a gyerekrol szolt minden, az elso fél év teljesen, aztán fokozatosan egyre felszabadultabb lett. rájottem, hogy nekem kell irányítanom a dolgokat, beosztanom az idot és a teendoket, hogy az, h nem csak mi alárendeljuk magunkat a gyerek ohajának, sohajának, hanem o is alkalmazkodik a családhoz, az nem okoz lelki sérulést...sokkal konnyebb azota. csak az éjszakai felkeléseket nem tudom megszuntetni sajnos:( így utolag visszatekintve nagyon esetlennek és soratlannak látom magam azokban a honapokban, persze, akkor ugy láttam jonak...
ne haragudj, de az 1 orás evéseket nem nagyon értem...nekunk is eleinte nehezen ment, de fegyelmeztem a gyerkocot annyira (nem kell rosszra gondolni), hogy ugyesen végzunk...tudja, hogy evés van, nem játék, az etetoszék kornyékérol minden figyelemelvonot elpakoltam...felnottnek sem nagyon tart ilyen soká....
Köszönöm válaszod, hát ezt igyekszem én is, irányítás alá venni a dolgokat.
Közben sikerült lecsökkenteni a szopikat max. fél órára (előfordul, hogy csak negyed óra). Fokozatosan mindig egz perccel előbb hagytam abba.
Az etetőszékben evés amiért 1 óráig tart: azzal kezdődött, hogy nagy türelemmel vártam, hogy majd egyre többet eszik a hozzátáplálással a hozzátápláltból, de csak nem nagyon ment, ráadásul szinte mindig csak 1-1 dolgot "szeretett", a többit nem volt hajlandó megenni. Pl 13 hósan a gyümik közül csak a banánt ette meg, almát nem volt hajlandó megkóstolni...stb. Szóval nem evett olyan választékosan és olyan mennyiségeket sem, amit ebben a korban kellett volna, és amit evett, azt is nagyon lassan. Addig tartottam magam ahhoz, hogy evés csak az etetőszékben, játék...stb nélkül, de gyakran az etetőszékbe sem volt hajlandó beleülni. (Utána meg nyűgös volt a következő evésig, 2-3 óráig, de ettől még nem evett ezután rendesen...) A testsúlya meg csak ment lefelé, 1 éves kontroll 3 héttel eltolva, és még akkor is valamivel a határ alatt, 8300 g volt. Valamit kellett tenni ezt megállítani, és ítt azt javasolták, hogy vegyem lazábbra. Jó kedvvel kellene hogy egyen, ezért pár játék, legyen kedve beleülni magától, ezért hagyjam kicsit futkozni...stb. Ez a módszer meg is hozta a hatását, de azért csak pár "gumijáték" van a közelben, könyvek messze (sajnos apa ennyire nem foglalkozik ezzel). Apa hagyta a sarokgarniturán futkozni is, ami nálam nem volt eleinte, de egy idő után, amikor nagyon nyűgös lett, én is ráhagytam. (Azóta is kerülöm, de néha, amikor nincs időm szórakozni, muszáj.) Sikerült elérni, hogy magától akarjon az etetőszékbe ülni, és megismerte az ízeket is, szinte mindent eszik már. Ezután igyekeztem fokozatosan az "engedményeket" amennyire lehet, visszaszorítani. Egyre később kapja a játékokat, eleinte azok nélkül eszik, de 10 perccel utána, ahogy már kevésbé éhes, muszáj, mert amikor nem adtam, abbahagyta az evést. Nem igaz, hogy pár evést kihagyhat, kibírja, mert lehetetlenné teszi az egész napomat, hogy lehet pl. egy éhes, hisztiző gyerek mellett főzni, amikor a testi épségét is veszélybe sodorja, hogy figyelj rá? Ha meg evés után jön az alvás, éhesen egyáltalán nem alszik, szóval szerintem muszáj, hogy egyen. Hát ezek miatt ilyen hosszú idő az etetés. Egyrészt magátóé is lassabban rágott eddig, másrészt ahogy nem kap játékot, már nem is akar enni, ez is eltolja az evéseket.
Sajnos nem tudtam rövidebben megfogalmazni, és lehet, mindenre nem tértem ki, de kb. ennyi.
"fegyelmeztem a gyerkocot annyira (nem kell rosszra gondolni), hogy ugyesen végzunk"
Nem gondolok rosszra, de ezt konkrétan hogy csinálod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!