Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miként tanítod meg 1- 1,5 -2...

Miként tanítod meg 1- 1,5 -2 éves kisgyereknek, hogy játszón megvédje magát, illetve ne engedje, hogy kitépjék a kezéből, amivel játszik?

Figyelt kérdés
2014. júl. 28. 15:50
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
47%
Azért hintával nem kis időbe telik megállni, egyértelmű, hogy nem szabad alászaladni. Nem a lány hibája szerintem sem.
2014. júl. 28. 17:24
 22/25 anonim ***** válasza:

A nagyfiam 2 éves korában olyan kis elveszett volt. Ha kérte odaadták, ha nem akarta odaadni kitépték a kezéből a játékot, mástól ő sosem vett el semmit. Szétaggódtam az agyam hogy milyen kis anyámaszszonykatonája lesz. Mára 4 éves, és tud normálisan viselkedni, megbeszéli a kortársaival, hogy az az övé, de mindjárt odaadja.

A kisebbik most két éves, ő viszont inkább az a fajta, aki elveszi a másikét. Hiába állok ott mellette, remélem ő is belejön a normális viselkedésbe, mint a nagy. Soha nem távolról figyelem őket, de nem mindig jó beleavatkozni sem. Akkor is "fájt" látni, amikor elvették az enyémtől, és az is rossz, hogy az enyém veszi el, de meg kell tanulniuk egymással is viselkedni. Nyilván 100x elmondom a helyes viselkedést, de minden egyes mozdulatot nem kommentálok a hta mögött.

Igen, az viszont baj, amikor anyuk a pletykapadról le sem szarja a gyerekét, de azokra simán rászólok, ha nem fér bele a tűréshatáromba a viselkedése.

2014. júl. 28. 19:24
 23/25 anonim ***** válasza:
Én mindig mellette ülök a homokozóban, így közbelépek, ha baj van. Ha csak simán elveszi egy pici tőle, adok a kezébe egy másikat, megmondom, hogy csak megnézi és visszaadja, és nem szokott ebből gond lenni. Ha egy nagyobb gyerek szemtelen és az anyja nincs ott simán rászólok. De én megválogatom, hogy milyen játszira megyek. A mi játszóterünkre mindig ugyanazok járnak, ezért ott mindenki ismer mindenkit és szinte minden közös. Idegen helyen, ahol elég sok társadalmi réteg van ott lehetnek ilyen konfliktusok, de oda nem járunk.
2014. júl. 28. 20:47
 24/25 A kérdező kommentje:

4-es válaszoló, azért írom, hogy neveletlen az a gyerek, mert nem nevelik: ha nem mondják el neki rendszeresen, hogy ne vegye ki a másik kezéből, ne üssön, ne erőszakoskodjon, hanem - mint írtam - sokszor ott sincs a szülő, vagy nyugodtan ráhagy mindent a gyerekre, az azt jelenti, hogy a gyereket nem nevelik.

Az egyik válaszoló írta, hogy a motorról nem lökheti le a gyerek a másikat, úgy gondolom, a kezéből sem marhatná ki - ez lenne a normális. Nem a szülő dolga, hogyha a neveletlen gyerek elszed valamit, mást adjon helyette a sajátjának. A másik szülő dolga lenne, hogy megtanítsa a gyerekét, hogy ott van az, amivel most nem játszanak, azzal játszhat ő is.

Hogy mitől kell megvédenie magát? Pl. az ilyen erőszakos gyerekektől... Nem beszélve arról, hogy ebben a korban 2-3 hónap is óriási mozgásfejlődési különbséget adhat gyerek és gyerek között, míg az egyik mászik, a másik szalad, gondolom, nem kell magyarázni, hogy az egyiknek így esélye sincs.

Nem fogom másképp látni később sem, mert van nagyobb gyerekem is, de ő soha nem volt ilyen kézből kitépős, megütlek, ha nem adod stb. típus, és nem is engedtem volna neki. Amíg ilyen kicsi volt, bizony ott voltam a közvetlen közelében, hogy tanítgassam a játszótéri illemre.

2014. júl. 28. 21:46
 25/25 anonim ***** válasza:
nekem 16 hónaposom van, sokszor észreveszem rajta,h. az az igazi egyke gyerek. a sajátjából nem szívesen ad, másoktól viszont bármikor elveszi,ami megtetszik. hiába tépem a számat. rengeteg gyerek van az utcánkban, sok kb. korabeli is (bár ők még nem járnak),de mégtöbb idősebb (3-4-5-6-7) éves. és persze velük játszik,játszana. be kell valljam,h. én nagyon sokszor örülök neki,h. elvesznek tőle ezt-azt, vagy nem kap meg egy-egy játékot, esetleg osztoszkodni kell valamin,pl. nasiosztásnál. sőt! legutóbb pl. rágurult egy kislány lábára a motorral direkt,kapott érte egy pofont a kislánytól. hát mit ne mondjak,sírni sem mert. és nagyon örültem neki,mert én már milliószor mondtam el,h. ne guruljon a lábamra a motorjával,mert elveszem. elveszem a motort és hihetetlen zokogásban tör ki,de egy óra múlva,ha vissza kapja,újra csinálja. érdekes, a kislányos eset óta nem gurult a lábamra. szóval én örülök a játszótéri konfliktusoknak,mert valamiért hatásosabbak a nevelési eszközei a közösségnek.
2014. júl. 29. 06:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!