Meg nem beszelo 2 ev koruli gyermekeitekkel hogy telik egy napotok? Mivel jatszanak a kicsik? Mozgasfejlodesben hol tartanak? Ha nem sikerul valami, hogy fejezi ki magat?
találtam egy orvos válaszolósat, de biztos sok ilyen van a neten. Itt írnak egy két dolgot amivel kapcsolatban lehet a beszédfejlődés.
mondjuk mi gyurmázunk már régóta, ugrálni is szokott....
7es vagyok.
az, hogy kommunikál, mutogat, az nagyon jó :)
enyém nem kommunikált, illetve rosszul. 2 évesen még nem mutogatott, pl. a könyvben sem mutatta mi micsoda. 10 hónapos korától mondott szavakat, 1,5 évesen elhagyta őket és megkukult, és mint írtam szinte 0 kommunikációja volt.
amit jelzett az kimerült a fiziológiai szükségleteken, pl. ha éhes volt beült az etetőszékbe, ha szomjas hozta az üvegét. és szobatiszta volt 2 évesen, de egyedül intézte a dolgát, nem szólt, nem jelzett csak ment a wc-be, lehúzta, kezet mosott...
első körben autizmus gyanút kapott, aztán 2,5 évesen mint ha elvágták volna a kukaságát, mondatokban elkezdett beszélni. de nagyon hirtelen, kedden még meg se szólalt, szerdán meg felkelt és több szavas mondatokat használt, rá 2 órával fel is hagytam a szavai írásával, mert már 100 fölött járt :D
de sok mindenben le volt maradva így is, echolált, rosszul ejtette a szavakat.
végül 4 évesen kaptuk meg a valós diagnózist, kommunikációs zavar és megkésett beszédfejlődés.
2 évig autizmus-fejlesztésre jártunk vele egyébként, mondjuk semmi keresnivalónk nem lett volna ott, de a kommunikációs zavarra nagyon jó volt, azzal már nincs baj.
még jelenleg 3 hangot nem tud kiejteni (l, r, v), emiatt kap logopédia fejlesztés.
5 éves lesz, de a szókincse, szavak-mondatok használata sokkal fejlettebb mint a korabelieknek, ezzel már jó ideje így vagyunk, ami nyilván a rengeteg fejlesztés eredménye.
még a legelején az alap vizsgálatokkal kezdtük: hallás, mandula, nyelvfék, logopédus, pszichológus, pszichiáter, volt iq tesztje, illetve a létező összes tesztet megcsinálták nála az évek alatt, még autizmus tesztet is.
utólag nem csinálnám még egyszer ezeket végig vele, most úgy gondolom 2,5 éves koráig várnék és akkor is csak a legszükségesebbekre vinném el, korai fejlesztőt meg messze elkerülném (nagy bőszen dobálják az autizmus gyanút...) :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!