Játszótéri etikett?
Hidd el más anyuka is így van ezzel,senki nem fog e miatt csúnyán nézni rád!:)))
Természetes hogy eleinte zavarban vagy mindenki így kezdi. Én is ilyen voltam,de ahogy egyre több mindenkit megismertem és egyre többet mentünk elmúlt! Persze ez nagyban függ az emberektől is. Ahová mi járunk ott majdnem mindenki ismer mindenkit,így ezzel nincs gond.
Szerintem nincs annál fusztrálobb egy kisgyerek számára ha mindenért rá van szólva. Ha csak nem szólnak érte ne vedd el tőle!
Nagyon kevesen vannak, akik ezen problémáznak. Általában csak az a kérés, hogy a játszótérről ne vigye ki a gyerek, pl. engem nem érdekel, hogy ha a gyerekeim játékával valaki homokozik, csak 1. ne a gyerekem kezéből csavarja ki erővel 2. ne nekem kelljen összeszedni a kislapátot a bokorból, a vödröt a mászóka tetejéről, stb.
Ha a homokozóban találtok valamit, nyugodtan vegye fel a lányod, játsszon vele, esetleg ha épp látod, hogy kié, anyuka felé odaszólhatsz, hogy ugye nem baj... Biztos azt mondja, hogy nem gond, de ha nem tudod kié, akkor ne csinálj ebből problémát.
kiviszem kiöntöm a végén összeszedem
:-)
hál isten itt mindenki ezt csinálja
szal a gyerekek azzal játszanak amivel akarnak
1 szabály van ha eltörte tönkretette a gyerek a másét akkor illik vinni helyette másikat
Nálunk még egymás kismotojával is kérdezés nélkül szabad száguldozni. :) Sajnos ez nem mindenhol van így, a szüleimhez közel lévő játszón például nem engedték meg, hogy a kisfiam kipróbálja a másét, azóta messziről elkerüljük azt a helyet.
Az egyetlen, amit nem engedek, hogy más járgányával a sárba vagy a pocsolyába menjen, mert engem nem zavar, de tudom, hogy van, akit igen. Pocsolyában száguldozni csak a sajátjával lehet, azt is csak úgy, hogy ne fröcsköljön.
Nálunk is nyugodtan lehet használni egymás homokozóját, labdáját, ha nem játszik vele a kis gazdája, vagy akár együtt is. Ha ismerjük egymást, akkor még szólunk is a többieknek, hogy jöjjön valaki együtt játszani, labdázni, körbe-körbe motozoni stb.- én még akkor is, ha ismeretlen kicsit látok, aki ott téblábol és látom rajta, hogy szívesen jönne, csak nem mer pl.
A bicikliknél, rollereknél nálunk az a szokás alakult ki, hogy azok a kicsik és szüleik, akik ismerik egymást látásból legalább vagy gyakran találkozunk kint stb. elvihetik egymásét-idegenek esetén azért elvárjuk, hogy legalább szóljon oda, vagy kérje el egy körre, különben nincs baj ezzel sem.
Sajnos a mi játszóterünkre sok olyan család is jár, akik nem hoznak semmit, de szeretnek vinni (ha értitek...) így az ismerősök holmijaira is figyelünk.
Természetes, hogy néha egy-egy lapát vagy homokozós forma eltűnik (elviszik akár tévedésből is vagy beássák a kicsik)- de akkor már finoman, határozottan szoktunk szólni, amikor vadidegen kisgyerek dobálja a bicikliket, kismotorokat a betonra vagy a homokba és nem akarja visszaadni a gazdájának, aki meg menne vele... biztosan ismerős szituáció.
A kis barátunk fa futóbiciklijét pont egy ilyen neveletlen kissrác törte el, pedig szólt a biciklis anyuka többször és szépen, hogy inkább be dobálja a kerítésnek- a saját anyja persze rá sem bagózott (illetve pontosan azt csinálta- kivülről fújta befelé a játszótérre a cigifüstöt). Mire a biciklis anyuka odaért, hogy elvigye a biciklit, addigra a csavarozása kiszakadt, eltört és sajnos ez nem 3-4 eFt-os játék.
A neveletlen, dobálós kisgyerek anyja csak annyit mondott, hogy "nem értem, mit vagytok kiakadva, nem kellett volna kihozni a játékot, ha ennyire féltitek"- majd elvonult.
Mindannyian fel voltunk háborodva, ők meg nyugodtan hazamentek és meg voltak róla győződve, hogy ez nekik jár és jogos. :((
Ezek után megbeszéltük néhányan, hogy még jobban figyelünk egymás nagyobb játékaira (biciklik) és ha ilyen neveletlen, rongáló gyereket látunk, akkor bármelyikünk ugrik és leteteti vele. Azonnal, ha a nemtörődöm anyja ezt nem hajlandó.
Ha hasonló velem történik meg, akkor az a minimum lett volna, hogy megcsináltatom vagy megkérdezem, hogy mit tehetek- bár eddig nem is hagytam volna fajulni a dolgot, hanem elveszem a kisfiamtól más biciklijét, ha nem tudja normálisan használni.
Az természetes, ha a kisebb homokozós játékokat nem veszed ki a kicsid kezéből, én sem tenném. Ez így normális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!