Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Játszótéri "etikett"? Hol...

Játszótéri "etikett"? Hol vannak a határok?

Figyelt kérdés

Kisfiam másfél éves lesz, ma vittük először játszótérre. Egy kislány ott homokozott az anyukájával, és mikor beértünk, egyből odajött egy kisfiú (olyan nem egészen 3 éves forma), akinek az anyukája a kb. 10 méterre lévő padon mélázgatott. A kisfiú egyből elkezdte volna kipakolni a babakocsinkból a vödröt, csak nem tudta kivenni, mert jól be volt szorítva, így csak rángatta kifelé. Közben anyukám (ő is velünk volt) mondta neki, hogy azt ne vedd ki. Én kicsit kellemetlenül is éreztem magam, gondoltam, a kisgyerekeknél ez így működik, hogy játszanak egymás játékaival is.

Aztán a kisfiú odébb ment a kislányhoz aki homokozott, és frankón telibe szórta a fejét, mire a kislány anyukája szerényen rászólt, hogy ezt ne csinálja, de amint láttam nem volt túl hatásos, mert utána meg őrá is szórt egy adagot.

Anyuci nagy nehezen felkecmergett a padról, és odajött, hogy ejnye-bejnye, majd váltottak pár szót a másik anyukával, de közben láttam, hogy a gyerek a kislány anyukájára szórja a homokot folyamatosan, ő porolgatja magát, kényszeredetten mosolyog, a kisfiú anyukája meg hagyja, vagy csak megint egy "nem szabad", aztán tojik rá, megint visszament ücsörögni.

Mikor újra oda néztem, a kisfiú a kislány innivalóját itta, mire méla anyu megint odajött, hogy "nohát-nohát kisfiam".

Azt kérdezném, hogy hol van az a pont amikor már nem ciki rászólni más gyerekére? Én csak szemlélője voltam az eseményeknek, de kicsit kiakasztott. Nem tudom, hogy ezek ilyen mindennapi játszótéri történetek, és hozzá kell szokni, vagy mi a teendő ilyenkor?

2013. ápr. 15. 18:03
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Én rászóltam volna. Tudom, hogy más gyereke, de ha már a gyerekemet bántja akkor nem fogom hagyni.... az igaz, hogy szeretik kipróbálni más játékait, de bevallom mi nem szoktuk hagyni. Van a fiamnak pár kisbarátja, akikkel mindig játszik és a szüleikkel is jóban vagyunk, nekik hagyom, hogy elvegyék a játékokat, mert a fiam is elvedzi az övéket. Meg úgyis mindennel közösen játszanak :-)

Az én fiam is 1,5 éves, kb fél éve járunk jászótérre. Jártunk úgy, hogy először nem akartam szólni semmiért. Egy kisfiú, aki olyan 3-4 éves lehetett elvette a homokozó vödröt, lapátot és egy formát. A fiamék homokoztak és ott volt melettük ő meg csak úgy elvitte.... nem szóltam, gondoltam úgyis visszahozza... aztán mentünk volna haza, a kisfiú sehol. Szétnézztem és a csúszda alá volt bedobva a vödör meg a lapát, a formát nem is találtuk. Pár nap múlva megint lementünk és ők is ott voltak. Nem szóltam semmit se a fiúnak, se az anyukának. Ült a fiam a barátaival a homokozóban, kezében a lapát. Mi meg anyukák ott ültünk melettük, mertugye még picik voltak. Odajött a fiú és csak úgy kivette a fiam kezéből a lapátot. Felálltam, megfogtam a lapátot és mondtam, hogy ez most itt marad, mert kell a kisfiamnak és ez az övé. Meg mondtam, hogy a múltkor sem hozta vissza és el is veszet. Azóta tőlünk nem vez el semmit,de van olyan anyuka aki nem mert szólni és még mindig rendszeresen elvesz tőlük dolgokat.

Tudom, hogy még kicsi, de ha sír a fiam, mert elvették tőle a SAJÁT játékát, hát már csak közbe lépek. Azért nem vagyok az az anyuka, aki minden kisgyerekkel üvölt, vele sem ordítottam, csak elmagyaráztam neki. Persze van olyan gyerek, aki nem a baráti körünkbe tartozik, de már régóta erre a játszótérre jár, ismerjük őket azoknak is megengedjük, hogy kipróbálja, de ők általában meg is kérdezik, hogy elvihetik-e és láttom, hogy az anyukája is figyel.

2013. ápr. 15. 18:28
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt ilyen "belecarok" (nem tudom szebben mondani) anyukák mindenhol vannak/lesznek.

Én már rászólok az ilyen gyerekre mondjuk nehéz ügy mert fizikai erőszakot nyilván nem alkalmazok más gyerekével de egy 2-3 évesnél sokszor a szó az lepereg (pláne ha egyáltalán nem neveli soha senki) és csak az válik be ha pl. lefogod a kezét mikor öntené az újabb adag homokot.

Bízz benne hogy legközelebb nem lesznek ott, vagy menjetek másik játszóra ha van, vagy mi ilyenkor szoktunk más játék irányába elmenni -mondjuk épp ezért is járunk nagyobb játszóterekre mert ez kisebbnél kivitelezhetetlen...

Amúgy meg szokták sokan írni, javasolni hogy szóljunk anyukának de nekem az a tapasztalatom hogy az ilyen anyukának mondhatsz te bármit lepereg róla sőt ha agresszívabb még neki áll feljebb hogy az ő gyereke nem rossz csak életrevaló meg nem lesz olyan tutyimutyi mint másé...stb..

2013. ápr. 15. 18:31
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ebben az esetben már rászólhatsz más gyerekére. Csodálom, hogy a kislány Anyukája nem tette meg. Már abból látszik a nevelés hiánya, hogy a kisgyerek csak úgy elakarta venni a ti játékotokat. Egy ennyi idős gyereknek már tudnia kéne megkérdezni, hogy szabad e játszani vele.

Egyszer kiskoromban Édesanyámmal buszoztam. Nem messze tőlünk állt egy kislány. Odament hozzá egy kisfiú lekapta a sapkáját és ledobta a lucskos sáros buszpadlóra. Az Anyuka "természetesen" egy szót nem mondott a gyerekének, hogy ilyet nem csinálunk. Amikor ezt látta Anyukám, egyből rászólt a kisfiúra, hogy most azonnal vegye fel a sapkáját a kislánynak. Azután persze megjött az esze a másik Anyukának és már mondta, hogy "igen kisfiam ilyet nem szabad csinálni"...

2013. ápr. 15. 18:32
 4/13 anonim ***** válasza:
63%
Kisfiamat kb 10 hónaposan vittem először játszótérre,bár akkor Ő még csak hintázgatott. 11hónapos korától jár,és akkor már ment nézelődött,ha valami tetszett neki,ugye fel akarta venni,voltak szülők akik mondták nyugodtan nézze meg,később levittük a homokozós játékokat a labdát ha valaki elvitte megkértem ha nem játszik vele hozza vissza,de volt hogy rászóltam más kisgyerekre aki szórta a homokot vagy elvette a fiam kezéből a játékot.Ilyen "ülök a padon,pletykálok,és közben nem is nézek a gyerekemre" anyukák mindenhol vannak.Kisfiam már 2 éves nem szokta elvenni más játékát,csak megnézi,de pl ma egy apuka lehozta a kislánya csillingelelő,zenélő hiper-szuper bébitaxiját,nem is értem minek,de mindenki azzal akart játszani,meg midnenki fogdosta,úgy kellett elhoznom a fiam,hogy az a kislányé,amúgy is rózsaszín nem szép menjünk hintázni.
2013. ápr. 15. 19:39
 5/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy válaszoltatok, nekem is nagyon fura volt ez a szitu, csak gyakorlat híján nem tudtam, hogy ez ilyen mindennapos jelenség, vagy azért ez már túlment a "normális" határon.

Egyébként anyuci nem beszélgetett senkivel, csak szimplán ábrándozott a padon, vagy nem tudom mit csinált, de egyedül volt. Biztos gondolta, hogy mivel el van kerítve, a gyerek eltűnni nem tud, a többit meg oldják meg a többiek.

Nekem személy szerint leszakadt volna a képem már a homok szórásnál is, és biztos elvezettem volna onnan a fiamat (már ha az enyém csinált volna ilyet, sőt, biztosan még fog is gondolom), nem is az a baj, hogy csinálja, hanem az, hogy anyuci tojik rá, de gondolom ha valaki rászólt volna a gyerekre, akkor biztosan kinyílt volna a szája.

Az meg, hogy a kislány innivalóját kivette, már csak hab volt a tortán. Még a kislány anyukája tartotta neki az itató poharat, mert gondolom még szegénynek neki nem volt képe elvenni tőle, hogy biztosan szomjas, de láttam a fura "döbbenetet" az arcán. Erre újra odajött anyuka, és mondta, hogy jaj, hát ezt nem szabad...

2013. ápr. 15. 20:16
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Én is rászolok ha már engem vagy a kislányomat ,szornák le homokal,játékokal bárki játszhat ha viszünk le ,de vissza kell hozni .
2013. ápr. 15. 21:26
 7/13 anonim ***** válasza:
59%

Nálunk a játszón mindenki játszik a többiek játékaival, soha nincs ebből probléma, abból sem, ha a kisfiú kattan rá egy rózsaszínű játékra. Azt én sem engedem, hogy a kisfiam engedély nélkül más babakocsiból pakolja ki a játékokat, de ha rászólok, rendszerint odajön a tulajdonos, és mondja, hogy csak nyugodtan, mint ahogy én sem csinálok ügyet belőle, ha egy kisgyerek a mienkből pakol.

A homokszórás meg a más italából ivás persze olyan, amit nálunk sem illik. De voltam már olyan játszón, ahol a használaton kívüli motorokat a kerítésre aggatták, nehogy más gyerek játszhasson vele, nálunk az ilyesmi elképzelhetetlen.

2013. ápr. 16. 07:22
 8/13 anonim ***** válasza:
41%
Nem azzal volt bajom,hogy rózsaszín,hanem hogy minek hoz le valamit amire az összes kisgyerek rárepül aztán meg mogorván néz,hogy miért akarja mindegyik kipróbálni,nem szeretem ha a fiam idegenek játékával akar játszani,úgy pláne hogy a másik szülőt zavarja.
2013. ápr. 16. 08:38
 9/13 anonim ***** válasza:
0%
húzzatok csak le mást elvárni sem lehet tőletek....
2013. ápr. 16. 08:39
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
én úgy jártam hogy a 6 hós lányomat tologattam a kocsiban lent a téren, nem a játszón. Odajött 2 nö 4 gyerekkelbiciklivel. és a kocsi mellett elkezdtek teli tirokból üvöltözni. megkértem öket szépen hogy lehetne-e halkabban?, mire letámadtak nekem estek, a gyerekeket arra uszították, hogy a biciklivel menjenek neki a babakocsinak, és hogy ordítsanak, és még ráadásul még rágyujtottak, hogy mondván majd kifüstölnek, mert nekik tulajdonképpen kell a pad. sírva mentem haza. Milyen világot élünk? én megtanultam SOHA nem fogok szólni....
2013. ápr. 16. 11:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!