Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ha az egyik óvónő rászáll a...

Ha az egyik óvónő rászáll a gyerekre, hogyan tovább? Lelki terrortól hogyan védhetem meg a gyerekem?

Figyelt kérdés
Az egyik óvónő "rászállt" a kisfiamra. Mindig őt piszkálja, ha olyan dolgot csinál, mint a többi, csak neki szól érte. Konkrétumokat nem szeretnék írni, de úgy érzem, mi kevesebbek vagyunk, mint mások (számára). Amit a másiknak lehet, neki, nekünk nem. Elejétől fogva kedves vagyok vele, de már kezd nagyon idegesíteni a viselkedése. Tisztában vagyok a fiam képességeivel, nem vagyok elfogult, nem csodagyerek, nem fogja megváltani a világot, de okos, kedves gyerek, viszont félénk, visszahúzódó sokszor. A mai reggel tette be a kaput, rettenetesen bunkón viselkedett velem és a fiammal is. Nem tudom, hogyan tovább, de úgy érzem, ha így folytatódik, ki fogja csinálni. Beszélni nem tudom, lenne-e értelme vele, mert félek, a fiam issza meg a levét, akármilyen hangnemet ütnék meg. Az óvoda vezetőnője teljesen el van ájulva a kollégák szaktudásától, csak éppen az emberi oldalát nem nézi. Az óvónőnk a sintértelepre való, nem kisgyerekek közé.
2012. nov. 26. 14:02
1 2 3 4
 1/36 anonim ***** válasza:
90%
szólj neki, h szeretnél vele beszélni, és mondd el, hogy viselkedjen a gyerekeddel normálisan. esetleg ezt közöld vele a vezető óvónő előtt, nehogy szó érje a ház elejét. persze említsd meg neki, hogy mivel a gyermeked érdekeit nézed, ezért a polgármesterrel/fenntartóval is hajlandó vagy beszélni, ha a helyzet úgy kívánja.
2012. nov. 26. 14:07
 2/36 anonim ***** válasza:
80%
Próbálj meg beszélni vele négyszemközt, nyugodt körülmények között, indulatoktól lehetőleg mentesen. Meglátod, mire jutsz. Ha nem sokra, akkor minél előbb nézz másik ovi - vagy másik csoport - után, mert ennek tényleg nem lesz jó vége. Bár nem akarsz konkrétumokat írni, ha a legnagyobb jószándékod ellenére is ez a helyzet, akkor ezt látom az utolsó esélynek.
2012. nov. 26. 14:28
 3/36 anonim ***** válasza:
85%

A gyereked is piszkálódásnak éli ezt meg? Zavarja, nyomasztja? Ha igen, akkor sajnos nincsen vesztenivalód, és kénytelen leszel szóvá tenni.

Én ezt úgy csinálnám, hogy előre összeszedném a konkrét eseteket, hogy tudjál mire hivatkozni, mert a "folyton piszkálódik" teljesen megfoghatatlan és szubjektiv indok.

Amit irtak előttem, hogy akár egyszerre beszélj az óvónővel és a vezetővel, talán azért nem szerencsés, mert azért eléggé megalázó helyzet lehet ez az óvónőnek - még akkor is, ha kiáll mellette a vezetője.

Jobb lenne először az óvónővel beszélned négyszemközt, és utána szépen bemenni a vezetőhöz is, és neki is elmondani mindent. Így az óvónő sem tudja elsunnyogni, hogy panasz volt rá, de nem is kerülted meg őt, és nem kapásból a főnökére rontottál rá.

Mindezek ellenére eléggé valószinű, hogy másik oviban kell gondolkodnotok.

Azért mindezek előtt próbálj puhatolózni más szülőknél, hátha másnak is van problémája az óvónővel, mert akkor együtt tudnátok lépni.

2012. nov. 26. 14:30
 4/36 anonim ***** válasza:
82%

Én elé állnék, és megmondanám őszintén, hogy óvodaváltáson gondolkozom. Első körben vele beszélnék, nem a felettesével, és valóban keresnék másik ovit, ha nem működik a dolog. Mégpedig azért, mert ha tényleg nem szimpatikus neki a kisfiad, akkor hiába akar változtatni a viselkedésén az óvónő, nem fog tudni, vagy a kisfiad mindig érezni fogja, hogy nem szereti őt az óvónénije. Ebben a korban pedig pont a bátorítás, ösztönzés, sok-sok dicséret az, ami előre viszi a gyerekeket. Elgondolkodnék, hogy olyan emberrel kell-e töltse a napja nagy részét, aki ezt nem tudja számára biztosítani? :-( A suli nagy váltás lesz az ovihoz képest, és oda úgy jó bekerülni, ha hisz a saját képességeiben a kisfiad, nem pedig többéves mellőzöttséggel.

A másik, hogy a többi szülőnél is puhatolózhatsz, hogy ők hogyan vélekednek az óvónéniről, mert lehet arról is szó, hogy egyszerűen kiegétt, nem tud már úgy foglalkozni a gyerekekkel, ahogy azt egy óvodapedagógusnak kéne. Ez esetben viszont a felettesének kell döntenie a továbbiakról, és ha ő elfogult is a kollégáival szemben, a polgármesteri hivatal köteles figyelembe venni a szülők panaszait.

2012. nov. 26. 14:32
 5/36 anonim ***** válasza:
42%
Érdekes, mindenki egyből az óvónőt hibáztatja, holott nem is tudunk semmi egyértelműt és konkrétat? Ez olyan, mint amikor a szülők összecsődülnek és szidják az egyik tanárt (tapasztaltam). Mi van akkor, ha pl. éppen a fiad az, aki rendbontó? És honnan tudod miért szól rá a te fiadra és miért a többiekre? Ott vagy velük egész nap? Egyébként elég tág fogalom, hogy "rászáll" meg "bunkón viselkedik". Mégis mit tett?
2012. nov. 26. 14:37
 6/36 anonim ***** válasza:
66%
Kettes vagyok, érdekelne, hogy konkrétan megyik részben olvastad azt, hogy hibáztatom az óvónőt?
2012. nov. 26. 14:42
 7/36 A kérdező kommentje:

Az én fiam nem a "rendbontó" kategória (pedig néha nem bánnám). Tipikusan az a gyerek, aki azt csinálja, amit mondanak neki. Nagyon érzékeny, a szívére vesz nagyon dolgokat.

Akkor írok konkrétumot: lassan eszik, ezt mondták nekem is. Beszéltem vele erről,h. próbáljon meg picit gyorsabban enni. Igyekszik, de mindig mondja,h. az x óvónéni mindig rászól és ott áll mellette és folyamatosan ezt mondogatja neki. És ez csak egy.

Nagyon félek a beszélgetéstől is, mert akármilyen mézes-mázas leszek, a kisfiamra fogja vetíteni a neki nem tetsző dolgokat.

Magáról a hölgyről annyit,h. egy óvónőt már sikeresen elüldözött maga mellől és egy másik oviból a viselkedése miatt küldték el. Az itteni oviban ez nem számít, csak a fene nagy szaktudása, amit mindig emlegetnek. Biztos rendelkezik kellő tudással, ezt elismerem, de az emberekkel, gyerekekkel nem tud bánni.

Több anyuka említette már,h. nem szereti a gyereke, de mivel az övéket konkrétan nem piszkálja, nem hinném,h. kiállnának mellettem.

2012. nov. 26. 14:48
 8/36 anonim ***** válasza:
35%
5-ös válaszoló, teljesen igazad van, de a kérdező nyilván meg van győződve a maga igazáról, ellenkezőjéről hallani sem akar, nem véletlenül nem mesél el konkrétumokat.
2012. nov. 26. 14:49
 9/36 A kérdező kommentje:
Szívesen mesélnék még, de azért nem szeretném,ha rám ismerne...Sose lehet tudni...
2012. nov. 26. 14:51
 10/36 anonim ***** válasza:
10%
2-es ha azt javaslod keressen másik csoportot mert nem lesz jó vége, akkor ez nem azt jelenti, hogy szerinted az óvónő a hibás? Még ha nem is írd le ezt szó szerint.
2012. nov. 26. 14:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!