Hogyan szoktassam rá a gyerekemet, hogy maradjon ülve étkezés alatt?
Nemsokára 2 éves lesz. Az első pár falatot a székben tölti, majd állandóan elrohangál és egy-egy falatért mindig visszajön.
Igazából erre helyeztem a hangsúlyt, (most már látom, hogy ez kevés volt :( hogy ne rohangáljak utána, ezért tudja, hogy csak ott az asztalnál kap. Föl is mászik szépen a székbe, majd amint a szájában van a falat megint elviharzik.
Mit csináljak?
előző vagyok, rosszul írtam. Ne etesd az a lényeg. Nem az a zavaró, hoyg mozog evésnél, hanem h nem eszik intenzíven, játszik közben. Ne etesd! Majd eszik amennyit akar, annyi ideje van rá, mint nektek. A stílus még ne zavarjon.. Ha ti végeztetek, s ő nincs az asztalnál, akkor leszedhetsz.
Ha te folyamatosan eszel, akkor nem zavar annyira, hoyg ő feláll közben. De azért szólj rá, hoyg maradjon ülve. ha mégis feláll, nem tragédia.
Az én 21hónapos lányomnál nem jött be ez a módszer. Mármint ha feláll vége az étkezésnek.
Kis asztal és kis szék,ezen eszik,már nem fér bele az etetőszékbe. Ezerszer elrohangál evés közben,és hiába raktam el az ételt,hogyha nem ül a fenekén befejeztük,nem hatotta meg! Volt hogy egész nap alig evett e miatt. Az lett a vége hogy éjjel nem aludt mert éhes volt,és akkor kellet neki enni adnom.
de mondod neki? Megmondod, mit vársz? Rászólsz, ha menni akar? Elég szigorú vagy? Beszélni kell. Előbb elmagyarázni: anya apa is itt ül, szeretnénk, ha velünk ülnél míg eszünk. ha menne,. tereld el a figyelmét, beszélj neki
ha mégis, szólj rá! Biztos fél, ha haragszol. Lássa, hoyg nem örülsz ha feláll étkezés közben,.
12es vagyok. Nem tudom nekem írtál e,de nálunk ez mind megvolt amit leírtál! Annyit jár a szám állandóan hogy már fáj. Annyira vagyok szigorú hozzá,ahogy egy 21hónapossal lehet. Mégis mit tehetnék vele? Szíjazzam a kisszékbe,akkor elszalad azzal együtt!
Mostanság inkább kiteszem neki az ételét egy kistányérba,és menet közben eszik. Még mindig jobb mintha nem alszunk éjjel!
Nem mondom van hogy megül a fenekén,de ez ritka.
Figyelemzavaros gyerek (mint az enyém is) pláne hajlamos arra,hogy nem köti le az evés,nem tudsz neki olyan csábító ételt kitalálni amivel ő meg tudna ülni,elvonja a figyelmét minden és nem mérlegel ugrik fel,szalad körbe az asztalnál.
Lehetsz vele kitartó,következetes,szigorú akkor sem lesz képes nyugton-ülve maradni evés közben,inkább éhen halna,minthogy olyan erőt vegyen magán,hogy egy 10 perces étkezést végigüljön !
Ezen csak az idő segített nálunk,hogy érett a gyerek ahogy nagyobb lett,ami abszolult nem ment 3-4 évesen,az most 5-6 évesen rengeteget javult.
Akik írtak itt a nevelésről ,azoknak valószínű nyugodt,egészséges gyermekük van ,nem nehéz rávenni a gyermeket arra,hogy szépen üljön végig egy étkezést.
Különböző temperamentumúak a gyerekek,ezek veleszületett tulajdonságok,az egyiknek megalszik a tej a szájában,a másik pedig megállíthatatlan ,örökmozgó,nem rosszabb az a szülő nevelési szempontból akinek az örökmozgó típusú gyermeke van,főleg ha igyekszik a gyereket állandóan fegyelmezni,korlátokat szabni neki,amiket az ilyen típusú gyerek a legvégső határig próbál feszegetni.
Sokszor a nyugodt típusú gyermek szülője pedig tévesen hiszi azt magáról,hogy csak az gyermek az ő nevelésének köszönhetően ül meg olyan szépen,egyszerűen ő ilyen,kiegyensúlyozottabb,nyugodtabb,könnyebben kezelhető.
A kezelhetetlenebb gyerekkel amivel a saját szülője is nehezebben bír ,valószínű kudarcot vallana...de ezt amíg nem próbálta addig úgysem tudja.
Ha eljön a testvérem az ő gyerekeivel ,akik szépen nyugodtan végigülnek egy evést,én meg vért izzadva próbálkozom az enyém asztalnál tartásával ,akkor döbbenek rá,hogy mekkora a különbség egy hiperaktív és egy átlag gyerek között.
A testvérem gyerekeinek eszébe nem jutna a finom falatokat otthagyni,felugrálni az asztaltól,míg az én csont és bőr hiperaktív fiamat újra és újra visszatessékelem.
Rendszerint teljesen elkeseredem az ilyen vendégségek után,amikor annyira egyértelmű,hogy a legnagyob igyekezetem ellenére sem tudom megfeleltetni a fiamat a normáknak...a testvérem már mondott olyant is,hogy "talán nem teremtek kellő hangulatot az étkezéshez" azért ugrál fel és azért csont és bőr a kisfiam,hiába mondom neki,hogy hiszen tudja,hogy hiperaktív ,mégsem kapok megértést,mégis meg van róla győződve,hogy az ővéi azért ducik és nyugodtak ,mert valamit sokkal jobban csinál nálam.
akkor a férjed tett fel épp az imént egy kérdést a következetességről :)
2 évesen érti az utasítást, ne hosszú mondatban mond, mert lehet az még sok neki, annyit mondj, hogy még nem állhatsz fel! kérlek maradj ülve!
mondjuk az én fiamnál az válik be, hogy nem, nem! csüccs még! :D lehet hülyén hangzik, de erre szót fogad.
ha úgy érzed nem érti akkor fogd meg, ültesd le és mond el amit szoktál vagy amit írtam. pár nap alatt be fog rögzülni.
aztán lehet taktikázni, kérni, stb.
egyedül eszik? adj neki életlen kést és villát, egyen azzal (akár nokedlit is). nálunk most ez az érdekes, képes fél óráig szurkálni az ételt és szeletelni... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!