Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan intézzem a táppénz?...

Hogyan intézzem a táppénz? Kell e valamilyen papír a munkahelyről vagy bárhonnan? Mennyi pénzre számolhatok?

Figyelt kérdés
2011. július 4-én tölti a lányom a 2-őt. Elméletileg onnantól a GYES járna ami ha jól tudom 280000 Ft körül van. Végig itthon voltam vele, nem mentem vissza dolgozni. Most 11 hetes terhes vagyok és a munkahelyemen kellett egy papírt írnom, hogy nem igénylem a GYES-t, hanem újabb várandósság miatt a táppénzt szeretném igénybe venni. Amiről azt hallottam, hogy az én esetemben ez a minimálbér felét jelenti, más azt mondta, hogy napi 5000 Ft. (A történethez hozzátartozik, hogy mindkét dolgot a munkahelyen mondták, személyügyesek). Szükséges e valamilyen papírt vinni az orvosnak vagy egyből felvesz táppénzre?
2011. jún. 28. 14:35
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Igen, a szerződésed szerinti bér az alapja.

Nem. A gyed és a táppénz nem mehet együtt. A gyes és a gyes melletti munkavégzés után járó táppénz mehet együtt - de ezt írtad, hogy nem tudod kivenni a szabikat és utána elmenni táppénzre.

2011. jún. 28. 15:29
 12/21 A kérdező kommentje:
Elnézést az értetlenkedésért! Nagyon sokat segítettetek és köszönöm szépen a válaszokat!
2011. jún. 28. 15:42
 13/21 anonim ***** válasza:

Ma 14.43, a kérdezőnek NEM jár együtt a táppénz és a gyes.

Az általad bemásolt törvényben feketén fehéren le van írva, sőt, te is írtad, hogy a gyes és a táppénz a gyes melletti munkavégzés alapján járhat együtt. Mivel a kérdező egyből táppénzre megy gyedről, így neki nem fog járni.

2011. jún. 28. 19:57
 14/21 A kérdező kommentje:
Akkor nálunk a személyügyön egy idióták. Nem tudom honnan jött nekik ez a minimálbér fele hülyeség. 2007.augusztusától vagyok a Honvédségnél közalkalmazotti jogviszonyban határozatlan időre. 2009. májusában mentem el táppénzre és 2009. július 4-én szültem. Így folyamatos a jogviszony tehát akkor a munkabérből kell kiszámolniuk a táppénzt, mivel visszamegyek dolgozni (formálisan), de egyből el is jövök táppénzre. Tehát jövő hét hétfőn (a lányom szülinapján) visszamegyek dolgozni(formálisan), de mivel várandós vagyok el is jövök táppénzre. Csodákat tesz egy kis pihenés.... :) Köszönöm a válaszokat
2011. jún. 28. 20:31
 15/21 anonim ***** válasza:

Nem mindig tudja a személyügy, hogy mi a helyzet:S Saját tapasztalat:)

Annyi csak, hogy nem a munkabéredből kell számolni, mivel nem lesz 180 bérezett napod, hanem ugyanannyi lesz az alapja, mint a mostani gyedednek.

A minimálbér meg akkor lenne az alap, ha azért nem lett volna 180 bérezett napod, mert nagyobbrészt (6 hónapot meghaladóan) gyesen voltál. De nálad ez nem él.

2011. jún. 28. 21:19
 16/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Akkor szerinted most menjek be? Mi van ha rosszul fogják kiszámolni és így tízezrektől esek el? Bár pénzügyi rendszer van és hátha kevesebb a tévedés esélye. Évek óta a Honvédségnél vagyok a bérem csak pozitívan ugrott. Így megnyugodtam, hogy a fizetésemből lesz számolva a táppénz. Tehát annyit fogok kapni, mint amikor a lányommal jöttem el táppénzre (2009. májusában) + az étkezési jegyet és a ruhapénzt időarányosan.
2011. jún. 28. 21:43
 17/21 anonim ***** válasza:

19:57-nek.

Olvasd el még egyszer. Nem azt írtam, hogy a kérdezőnek JÁR a gyes és a táppénz, hanem azt, hogy járHAT. Mivel azonban írta, hogy nem tudja kivenni a szabikat, így azt gondolom, tisztáztuk, hogy a kérdezőnek NEM jár együtt a gyes és a táppénz.

2011. jún. 29. 09:34
 18/21 anonim ***** válasza:

Ahogyan gondolod.

Kérelmedre bármikor tájékoztatást kell, hogy adjon az összeg kiszámításánál figyelembe vett adatokról. Ha ez nem stimmel, akkor lehet az oephez fordulni. Előre max. annyit tudsz tenni, hogy kinyomtatod az ide vonatkozó részt és az orruk alá dörgölöd, hogy ugye így fogják számolni.

(Egyébként ezt már csak zárójelesen jegyzem meg: az én munkáltatóm az egyik legjobb bérszámfejtő programmal dolgozik, mégis tavaly az összes tgyásban/gyedben részesült dolgozónak elszámolták az egész éves jövedelmét. Ha a dolgozók szóltak, hogy többet utaltak, akkor manuálisan ki tudták javítani, de arra nem volt kapacitásuk, hogy minden hónapban minden anyukának megnézzék, hogy jó adatokat vett-e figyelembe a program. Ebből kifolyólag cirka 30eFt-os adótartozásom keletkezett.)

2011. jún. 29. 09:43
 19/21 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a választ. Amikor legutóbb bementem akkor azt mondták, hogy ők aztán nem tudják, hogy én mennyit is fogok kapni. Szánalmasak. Most megpróbálom felhívni őket és az általad küldött törvényre fogok hivatkozni, mivel hatályos! Nagyon sokat segítettél köszönöm!
2011. jún. 29. 10:14
 20/21 anonim ***** válasza:

a 09.34, akkor bocsánatot kérek, ha félreértettem, abból indultam ki, amit írtál: "Butaságot kértek a munkahelyeden.

Egy 2011. jan. 1-i rendelkezés értelmében a gyes és a táppénz járhat együtt."

Mivel a munkáltató nem kért butaságot, hiszen nem mehet együtt az ő esetében a gyes és a táppénz, illetve, hogy a törvény ezen része nem változott, már 2009-ben is járt a táppénz gyes mellett, ha dolgoztál.

De még egyszer elnézést!

2011. jún. 29. 12:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!