Csak én vagyok olyan szigorú anya, hogy nem engedem a bútorokon ugrálni a gyerekemet? (2 éves múlt)
Én soha nem engedtem itthon ugrálni, sem az ágyon, sem a kanapén, sem felmászni az asztalra, semmi ilyesmit. Egész pici korától kezdve tiltottam neki, nem is volt ezzel soha gondunk.
De akárhányszor elmegyünk vendégségbe, mindig mindenhol mindenki ugrál. Szerintem rajtam kívül mindenki megengedi az ugrálást.
Pl ma egy vendégségben 2 kislány (2,5-3 évesek) ugráltak az emeletes ágy tetején. Én nem engedtem fel a lányomat, nemhogy még ugrálni is.
Csak engem idegesít ez? Szerintem a kanapé, ágy nem erre való. Nem az ugrálással van bajom, mert a szőnyegen, a földön engedem, és persze az utcán is.
Más is gondolkodik így, mint én?
Ti engeditek otthon?
Akinél nincs külön a nappali és a háló, mert csak két szoba van? Netán egy? Ott hogy lehet tiltott zóna? Vagy nincs udvar, nem tudom kiküldeni ugrálni, mert panelban lakunk?
Szóval ne általánosítsunk itt is, hogy mit hogy kéne, és mi a jó. Megint más dolog, hogy otthon mit enged a szülő, és vendégségben mit nem enged.
Mi még nem tartunk az ugrálós időszakban, de már kezdi a rugózást nagyon a 17 hónapos fiam. A franciaágyra felmászás lemászás egy mérföldkő volt nálunk, örültünk neki annak idején mert ez is az ügyességét bizonyítja. Attól én is frászt kapok, mikor állva szaladgál az ágyon, akkor szoktam neki szólni, hogy ezt ne, pont azért, hogy le ne szédüljön. Apjával ott bírkóznak, lovacskáznak ők is. Az ugrálást sem fogom díjazni az ágyon, de nem olyan vaskalaposan fogom tiltani, mint mondjuk a konnektorba való nyúlkálást. Ha ugrál majd, rászólok, hogy ne tegye, különben is a nyuszi hozott neki ugrálóvárat, abban lehet.
És valóban teljesen más földön, szőnyegen parkettán ugrálni, mint rugós (matracos) ágyon, és megint más a felfújt ugrálóvárban, vagy trambulinon. Mindegyiket meg kell tapasztalnia, hisz azért gyerek és ebből tanul.
Mi a fiók és szekrény nyitogatást sem tiltottuk, nem zártuk el, és kb. egy kezemen megszámolom hányszor csukta oda az ujját. Egyből a fogantyút kereste minden szekrényen ügyesen. Persze vendégségben is menne nyitni (most már kevésbé, mert a járással van elfoglalva, de amíg nem járt) de akkor persze rászóltunk, nem engedtük. Nem is volt ebből probléma, hisz gyerek, minden érdekli. Nálunk pl. a villanykapcsolót is kipróbálhatja (kézben), de anya nem engedi nála. Nálunk nem ütögetheti az ablaküveget (erkély), de anyósoméknál azon keresztül kopognak a papának az udvarra... Szóval nem lehet mindenhol mindég ugyanazt tiltani és megengedni, de a gyerekek okosak is, nemcsak ügyesek, és szerintem különbséget tudnak tenni, hogy otthon mit lehet, és máshol mit lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!