Van itt olyan szülő, aki nem "hazudik" a télapóval, a Jézuskával és a nyuszival kapcsolatban a gyerekének?
Hogy ment a dolog, hogy viselte a környezetetek?
Nekem anno nagy csalódás volt, amikor kiderült, hogy szüleim hazudtak nekem ezekről a dolgokról, és én nem szeretném, hogy a gyerekem is ezt átélje. Talán kicsit viccesen hangzik, de szerintem nem lehet nagy baja a gyereknek, ha nem azt mondjuk neki, hogy a Jézuska hozta az ajándékot, hanem azt, hogy a mama vette karácsonyra. Vagy azt, hogy a mama Jézuskája hozta. Ez olyan köztes megoldás. :) A férjemnek nem nagyon tetszett az ötlet, illetve van más gyerek is a családban, aki persze hisz a Jézuskában, stb.
Mit gondoltok erről?
13.45-ös vagyok
Kicsit félreértettél.. Te azt írtad, ha Jézuskát, Mikulást mondunk, az hazugság... én úgy gondolom, ez a mese.. És erre a kicsiknek (a lelküknek) nagyon-nagy szüksége van. Csak gondolj bele, hány anyuka kérdezi, meséli rémülten, hogy a 3 év körüli gyereke hazudik, mert olyan dolgokat mond, ami biztosan nem történt meg vele Pl. találkozott a manókkal, ő egy valódi 8de titkos9 tündér, stb. Ezek sem igazi hazugságok, csak a fantáziájuk kielégítése. hidd el, egy kisgyerek még nagyon nehezen különíti el a fantáziát, a mesét a valóságtól... Lehet, hogy te anno csalódtál, de talán tényleg rosszul kezelték a szüleid. Ha teheted, te másképp csináld, de ne vedd el a gyerekedtől a csodavárás lehetőségét, élményét! [link]
15:11-es, tök jó ez a link. Ezt emelném ki: "a gyermeki gondolkodásban ekkor még nincs meg az ellentmondásmentesség és a következetesség igénye."
Ez nálam egyértelműen nem így volt, mindig is utáltam a logikátlan meséket. Valószínűleg ezért nem tetszett a mikulás-mese sem. De belátom, hogy a kisfiam nem feltétlenül olyan gondolkozású, mint én, és nem fogom megfosztani a mikulástól. :)
Még egy kérdés: A gólyamesét is pártoljátok? Nekem az is nagyon ellenszenves, de ezek után lehet, hogy meggyőztök. :DD
Azt nem.
A gyerek attól van, ha egy férfi és nő szereti egymást, összeházasodnak, csókolóznak, a férfi elültet egy kis magocskát a nő pocijába, és ettől lesz a gyerek.
Én így szeretném majd előadni, ha rákérdez, akkor azt is elmondom, h ezért másmilyen a pisilőjük a fiúknak és lányoknak.
A fiam két és fél, de már élénken érdeklődik, h neki miért kukaca van, nekem meg puncom, így hívja:)
Egyelőre annyit árultam el a nagy titokból, h ő állva is tud pisilni, nekem meg csak ülve megy, illetve, h ő fiú, mint apa, én pedig lány vagyok.
Lesznek itt még gondok szerintem:)
Tavaly decemberben tettem fel egy hasonló kérdést:
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__babak_..
Én még mindig azon agyalok, hogy hogy legyen :)
Volt egy érdekes esetem a múltkor a boltban, még Mikulás előtt. Ugye annyira nem foglalkoztak a boltba azzal, hogy gyerekek is mehetnek, hogy muszáj volt valahogy kivágnom a szituációt a gyereknek.
Hát a kisboltban ugye lehetett télapót rendelni és ha ott vették meg a csomagot akkor nem kellett érte fizetni.
Na most ugye megvette az illető hölgy a belevalókat, kifizette. A pénztáros azt mondta neki menjen el a bolt amaz részébe és akkor becsomagolhatja télapó csomagot amit szánt, csak írja rá a nevet, címet.
Na hát ezzel semmi baj nem lett volna, csak ez a becsomagoló hely annyira szembetűnő helyen volt, hogy a 3,5 éves gyerekem azonnal kiszúrta. Nézi nézi nem szól egy szót sem. Aztán sandítva rám megkérdezi, hogy anya mit csinál a néni? Na hát erre nem tudtam mit mondani, mint hogy segít a télapónak becsomagolni az ajándékot, mert a télapó annyi helyre megy, hogy nincs ideje mindet egyedül becsomagolni. Jobb nem jutott eszembe. Na erre a gyerek, elgondolkodott és aztán elfogadta és vásároltunk tovább.
Meg a múltkor a reklámba is a télapó vásárolt.
Annyira nem figyelnek a médiában és a valóságban sem arra hogy a gyerekek is nézhetik, láthatják.
Úgyhogy a szülőknek meg kell tanulni ezeket a dolgokat kezelni és kicsit rávezetni, de kicsit titkolni a gyerek előtt a dolgokat.
Hiszen szerintem is fontosak a mesék. Persze itt is mindenki maga ismeri a gyerekét, hogy mikor jött el az ideje hogy erről jobban beszélgessenek, hogy ez nem is így van igazán, mit a mesében. Bár nem is ez alényeg, hanem maga az ünnepi hangulat, az izgalom, az ajándék stb stb.
21:13: Köszi, ezek is hasznos bejegyzések voltak! :)
Az biztos, hogy nem fogom 100%-os lelkesedéssel elődani a mikimesét, de megpróbálok majd asszisztálni hozzá. :)
Egyébként én is láttam egy kisfiút, amikor megtudta, hogy nincs mikulás, és hát sütött róla a csalódottság és a kiábrándultság (4 évesen). Ráadásul - ahogy az előttem szóló is írja - annyira elanyagiasodott ez az időszak, elég bekapcsolin a tévét, kimenni az utcára, kinyitni egy újságot és nyilvánvalóvá válik, hogy az egész a vásárlásról szól.
Én egyébként emiatt nem is nagyon szeretem a karácsonyt. Ezt sokan nem értik meg, és tisztában vagyok vele, hogy a családunk úgy ünnepel, ahogy mi kialakítjuk, de a rokonság körében ez már nagyon nem így van, és az ünnepnapokat ilyenkor a nagy család körében töltjük, ahol az ajándékhalmozás a menő, amit én utálok. :(
Fú de hosszú voltam, köszi, ha valaki elolvassa. :)
2010-12-17 20:02
Majdnem két éve írtam:)
Azóta nálunk az a helyzet, h négy és fél éves lesz a fiam, pont tegnap beszélgettünk vele az adventről, Jézusról, az ajándékokról.
Aranyos volt, kérdeztem, h mi az advent, rávágta, h várakozás, kérdeztem, h mire várunk, hát az ajándékokra:))
A Télapós mese kezd megdőlni, mondta, h egy igazi vonatot akar sínekkel, alagúttal. Mondtam, h biztos nem fér ez be az ablakba, de szilárdan állította, h a Mikulás képes erre.Mikor elmagyaráztam, h mindenre ő sem képes, eléggé csalódott volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!