Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Van itt olyan szülő, aki nem...

Van itt olyan szülő, aki nem "hazudik" a télapóval, a Jézuskával és a nyuszival kapcsolatban a gyerekének?

Figyelt kérdés

Hogy ment a dolog, hogy viselte a környezetetek?

Nekem anno nagy csalódás volt, amikor kiderült, hogy szüleim hazudtak nekem ezekről a dolgokról, és én nem szeretném, hogy a gyerekem is ezt átélje. Talán kicsit viccesen hangzik, de szerintem nem lehet nagy baja a gyereknek, ha nem azt mondjuk neki, hogy a Jézuska hozta az ajándékot, hanem azt, hogy a mama vette karácsonyra. Vagy azt, hogy a mama Jézuskája hozta. Ez olyan köztes megoldás. :) A férjemnek nem nagyon tetszett az ötlet, illetve van más gyerek is a családban, aki persze hisz a Jézuskában, stb.

Mit gondoltok erről?

2010. dec. 17. 13:04
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
83%

A szomszéd kislánnyal így csinálták. Nagyon sajnáltam szegényt. Ha a télapót vagy jézuskát említettük szó szerint bedühödött rá, pedig akkor csak 4-5 éves volt. dührohamot kapott és üvöltötte hogy de nem is létezik a télapó.

látszott rajta hogy szeretne benne hinni de a szülei elvették töle ezt és nem tudta felfogni ha mások hisznek benne akkor neki miért mondják azt hogy buta aki ilyenben hisz.

én soha nem venném el ezt az érzést a gyerekemtöl. hinni valamiben nagyszerü dolog.

Isten sem egy létezö személy, isten is bennünk van hiszünk benne és segít. a hitetlen embernek a legnehezebb a világon.

mindig új dolgokat állítsz magad elé és hiszel benne.

2010. dec. 17. 13:11
 2/21 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem hazugság. Ilyen alapon, akkor minden magyar népmese hazugság. A gyerekkorhoz hozzátartozik a Télapó és a Jézuska. Nekem nem okozott traumát, mikor megtudtam, hogy egyik sincs. Sőt onnantól mindig azon törtem a fejem, hogy én mivel lepjem meg a szüleimet és a testvéremet.

Minden egyes ilyen történetből, kutlturális hagyományból csak tanulni lehet. A hit nem az a dolog, amit el kell venni a gyerektől. Ilyen alapon akkor népmesét sem kell neki olvasni, mert tele van szörnyűséggel. Pedig a népmesék minden egyes darabja az életre nevel, arra, hogy nem mindig szép és jó minden, de a jó győz.

Kicsit eltértem a lényegtől. De szerintem hagyd meg ezt a csodát neki. Eddig még senki nem lett rosszabb ember attól, hogy megtudta, hogy nincs Mikulás és Jézuska.

Nekem 7 hónapos a kicsi fiam, hozott neki ajándékot a Télapó és azt az örömet míg élek nem fogom elfelejteni, pedig még (sokak szerint) fel sem fogja.

2010. dec. 17. 13:13
 3/21 anonim ***** válasza:
100%

hát, nálunk otthon volt jézuskázás, de nem volt ez véresen komoly, meg volt télapó is. az oviban emlékszem, még elhittem, hogy igazi télapó létezik, féltem is tőle...:)

amikor szép lassan rájöttem, hogy mi van, nem volt trauma. elkönyveltem, hogy így van. de nem volt olyan sem, hogy odaálltak, és megmondták ahogy kislányom, nincs is, csak úgy mondtuk. rájöttem magamtól.

énszerintem ezek hozzátartoznak a gyermekkor varázsához. és egyébként meg, attól még látezhet télapó, hogy a gyerek tudja, hogy a iskolában a bácsi a mikulkásjelmezben a tanító néni férje...attól ő még ha ragaszkodik hozzá, hihet az igaziban, aki lappföldön lakik rénszarvassal jár szánkón, és éjjel lopózik be. jézuska dettó, egyébként meg jézuska attól függően változik szerepét illetően, hogy hívő e a család vagy se. ha a gyerek találkozik az igazi jézus képpel, persze az ő szintjén, a bibiliában, hittanórán stb, akkor átviszi arra a jézusra amit a kisjézusra vonatkoztatott előtte, és így nem éri szintén trauma. nálunk pl. így volt.

2 éves a kislányom, van jézuska is, meg télapó is. sztem nyuszi nem lesz jövőre, az nem volt nálunk se. elmondom majd neki hogy megérts,e hogy mi a húsvét, meg mi a locsolkodás lnyege, sztem nem lesz nagy csokitojásozás se, csak épp jelképesen. ui. én hívő katolikus vagyok (nem vagyok szentfazék, templomba se járok), de számomra a nyulazás lealacsonytíja a húsvétot.

2 éves a kislányom

2010. dec. 17. 13:16
 4/21 A kérdező kommentje:

Köszi az eddigi válaszokat. Érthető és elgondolkodtató, amit írtok.

Én valóban csalódtam a szüleimben akkor (máig emlékszem, pedig csak 3 és fél éves voltam), hogy még ki is küldtek a folyosóra abban a hitben, hogy láthatom a mikulást, és közben ők csempészték be az ajándékot a csizmámba. :)

Nyilván én se lettem ettől lelki rokkant, csak rájöttem, hogy a világ elég képmutató. (Ami mondjuk igaz.)

Azóta is eléggé mélyen érint, ha egy hozzám közel álló ember hazudik nekem - akkor is ha csak apróságról van szó. Valószínűleg én vagyok kicsit túl érzékeny e téren. :)

2010. dec. 17. 13:22
 5/21 anonim ***** válasza:
100%

Ha majd rájön, vedd az öledbe, és mondd el neki, h nagyon jó a mesékben hinni, és addig gyerek valaki, míg ezeket elhiszi, nem akartál vele neki rosszat. Sőt, én továbbmennék, megkérném, h játszuk továbbra is ezt a játékot:)

Ez nem képmutatás, a gyereknek a lelkéhez hozzátartoznak a mesék. Van egy nagyon közeli barátom, az ő kisfia már tavaly is tudta, h nincs Mikulás, este mégis látta a szánt a rénszarvasokkal, 8 éves egyébként. Ragaszkodnak a mesékhez, ne vedd tőle kérlek.

2010. dec. 17. 13:26
 6/21 A kérdező kommentje:
Igazatok lehet. :)
2010. dec. 17. 13:31
 7/21 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Szerintem nincs gyönyörűbb dolog mint látni a gyermekünk szemében azt hogy ő hisz még a csodában! Szerintem ezt nem szabad elvenni tőlük ezt az érzést!
2010. dec. 17. 13:34
 8/21 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy gondolom és úgy TUDOM, a kisgyerekeknek Szüksége van a mesére. Ha mi nem segítünk neki, hogy átélhesse, ő maga fogja megteremteni magának a saját fantáziavilágát. Szóval hagyni kell a kicsiket, hogy hihessenek ezekben a csodákban és ha mégis rájönnek a mi kis titkunkra, akkor pedig segíteni, hogy feldolgozzák és hogy érezzék, hogy ez nem hazugság, nem képmutatás, ez csak a gyerekek és felnőttek lelkében élő csodavárás, meseszeretet, ami korhoz nem, inkább érettséghez köthető. Lehet, hogy sajnos te túlságosan hamar tudtad meg a valóságot és épp emiatt nehéz számodra máig feldolgozni vagy a szüleid nem foglalkoztak azzal, hogy átsegítsenek a korai csalódáson... Az én kisebb fiam még bizony 10 évesen is hinni AKART a Mikulásban, hiába tudta, hogy az ajándékot tőlünk kapja...
2010. dec. 17. 13:43
 9/21 A kérdező kommentje:

Magamtól jöttem rá. :)

De ettől függetlenül a meséket mindig is szerettem, írtam is később párat. Szóval fantáziám van bőven.

No mindegy. Azért köszi neked is! :*

2010. dec. 17. 14:11
 10/21 anonim ***** válasza:
100%

25 éves vagyok és van egy 9 hónapos pici Lányom.

Alig várom, hogy értse, és várja a Jézuskát, és a Mikulást.

Bizony én is szeretnék még hinni. Olyan szép emlékeim vannak. Olyan varázslatosak voltak ezek az ünnepek. Természetesen most is azok, de kell hinni "ezekben" a dolgokban, bearanyozzák a gyerekkort, nem szabad elvenni a gyerekektől ezt a csodát. Én picit sem csalódtam, akkor amikor megtudtam, hogy nem a Mikulás, és nem a Jézuska teszi oda nekem az ajándékot.

El lett mesélve nekem Szent Miklós története is, és hogy az Ő emlékére ajándékozzák meg a gyermekeket.

Úgyanígy a Karácsony is. A Nyuszi számomra se létezett/létezik :-)

Kedves Kérdező! Gondold át még ezt a dolgot.

Nem kell becsapnod a gyermeked, ez egy kegyes hazugság. Majd ha elég érett lesz, akkor elmondod neki, hogy igazából nem a Télapó és Jézuska rakja be a csizmába, fa alá az ajándékot.

2010. dec. 17. 14:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!