Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mennyit számít a mondókázás/zé...

Mennyit számít a mondókázás/zéró képernyőidő a beszédfejlődésben?

Figyelt kérdés

A csapból is az folyik, hogy a sok-sok mondókázás, hintázás, meseolvasás, beszélgetés, 0 képernyőidő mennyire hozzájárul a megfelelő beszédfejlődéshez.

Én teljesen ebben a szellemben nevelem a kisfiam, 22 hónapos, rengeteget mondókázunk, mesét olvasunk, képeskönyvet nézegetünk, egyàltalán nem néz se tv-t, se telefont, mégis alig beszél még. Vagyis beszél, de mindennek csak az első 2 betűjèt mondja. Ellenben a sógornőm ugyanilyen idős kisfia egész nap nèzi a tvt, youtube videókra alszik el, nem mondókáznak, mégis szinte mondatokban beszél. Akkor hogy is van ez? Van ennek a sok erőfeszítésnek értelme? Kezdek elbizonytalanodni.

tegnapelőtt 11:39
1 2 3 4 5
 41/47 anonim ***** válasza:

"Na, ki száll fel ebben a megállóban? (másfél másodperc csönd). A panda"

Én valahogy így képzelem el a megfelelő módszert. A kérdés elhangzik, de nem követelünk választ. ha kedve szottyan megszólalni, majd bemondja. Úgyis napjában 800x olvassuk neki azt a nyomorult buszos könyvet, szóval azt már most is biztos tudja, hogy a panda az, csak kimondani nem tudja még:D

tegnapelőtt 23:01
 42/47 anonim ***** válasza:
51%
Egyrészt általánosságban számít, egy-egy ellenpélda nem jelenti azt, hogy ne lenne igaz (lásd még: nagyapám mindennap egy doboz cigit szívott, mégis 80 évesen halt meg vs a cigi rákot okoz), másrészt HOSSZÚTÁVON számít. Vagyis számítana, mert sokszor pl. a képernyőmentességgel tévesen úgy vannak, hogy oké, 1 vagy 3 éves koráig nem nézett, és utána aztán ereszd el a hajamat van, de az sem mindegy, hogy utána mennyit néz. Mondókáknál, olvasásnál, beszélgetésnél ugyanez: nagyon sokat számít az első 1-3 év, de azért az sem mindegy, hogy utána milyen gyakorisággal vannak ezek, mennyi logikai, szókincsfejlesztő stb. játékot játszanak stb. Plusz ami valaki írt, hogy nem lehet tudni, hogy milyen lenne az adott gyerek fejlettsége ha nem úgy alakulnak a képernyőnézési/mondókázós szokások az ő életében.
tegnap 00:08
 43/47 anonim ***** válasza:
16%
34-es válaszra: azért éppeszű ember nem nézet Mancs Őrjáratot a gyerekeivel. Nem neveljük őket hulladékon. Ki is lehet szelektálni mit nézhet meg... pl.Boridalok, Kiskalász, Palya Bea, Halász Judit, Apacuka zenekar. Ennyi bőven sok is nekik.
tegnap 06:42
 44/47 anonim ***** válasza:
69%
43: ezeket Spotify-on ugyanúgy hallgatni is lehet…
tegnap 06:46
 45/47 anonim ***** válasza:
70%

Oké, de mi nézünk képernyőt! Így nem csak hallgatni szoktuk pl. utazás közben, hanem d.u nézni is.

A mi gyerekeink esetében a többihez hasonlítva azt látom, hogy nyugodtabbak, érdeklődőek és az óvoda szerint is a nagyobbik elég türelmes. Eleve próbálunk lassú ritmusban élni. Ha tv-t nézünk 20 percet utána megyünk ki sétálni, kirándulni. Mindig kiszellőztetjük a fejünket. Napi 2x1.5 órát időjárástól függően kint van a legkisebb gyerek, akivel itthon vagyok.

Azt vettem észre, hogy akikekkel türelmesen foglalkozik a szülője ott nem szokott gond lenni. De vannak ezek a mobil nyomkodós idegbetegek akiknek olyan is lesz a gyerek viselkedése egy idő után.

tegnap 07:04
 46/47 anonim ***** válasza:
52%
Az enyém bogyó és babócán kezdett, de szerette a pocoyot is, ez volt a két első mese, amit látott. A mancsőrjárat 4-5 évesen jött képbe és elég gyorsan cikivé vált, szerintem az akció miatt volt menő, mert tele volt ingerekkel az előző kettő meséhez képest.
tegnap 07:53
 47/47 anonim ***** válasza:
100%
Öhm... mit lehet nézni a zenén? Ezt most tényleg nem értem.
tegnap 09:07
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!