Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mennyit számít a mondókázás/zé...

Mennyit számít a mondókázás/zéró képernyőidő a beszédfejlődésben?

Figyelt kérdés

A csapból is az folyik, hogy a sok-sok mondókázás, hintázás, meseolvasás, beszélgetés, 0 képernyőidő mennyire hozzájárul a megfelelő beszédfejlődéshez.

Én teljesen ebben a szellemben nevelem a kisfiam, 22 hónapos, rengeteget mondókázunk, mesét olvasunk, képeskönyvet nézegetünk, egyàltalán nem néz se tv-t, se telefont, mégis alig beszél még. Vagyis beszél, de mindennek csak az első 2 betűjèt mondja. Ellenben a sógornőm ugyanilyen idős kisfia egész nap nèzi a tvt, youtube videókra alszik el, nem mondókáznak, mégis szinte mondatokban beszél. Akkor hogy is van ez? Van ennek a sok erőfeszítésnek értelme? Kezdek elbizonytalanodni.

tegnap 11:39
1 2 3 4 5
 11/47 anonim ***** válasza:
44%

Egyiknél sem kapcsoltam ki a tv-t, a nagy ugyanúgy nézte a Gyerekdalokat rajta, meg 1-2 mesét, 22 hónaposan mondatokban beszélt. A második úgy 2,5-3 évesen kezdett mondatokban beszélni. A harmadik 4 évesen, de ott megállapították az idegrendszeri éretlenséget + egyebek mellett beszédfogyatékosságot.

(A legkisebbem 1 hónapos, így nála még odébb van.)

Én amúgy tiszteletben tartom ezt a zèró képernyőidőt, de azt nem, hogy ismerősöm feljön hozzánk az üvöltő idióta, lenyugtathatatlan másfélévesével, és kb felszólít, kapcsoljuk ki a tv-t, mert náluk zero képernyőidő.

(Nàlam max a kóla zero, más hóbortjainak nem vagyok hajlandó megfelelni a saját otthonomban.🤣)

tegnap 12:41
 12/47 anonim ***** válasza:
43%
Nalam mindket gyerek 3 eves kor utan kezdett el beszelni, elotte csak szavakat mondtak. Mondjuk en utalom a locsogast,nem is birtam egesz nap a semmit ragozni meg kommentalni otthon. Van aki ebben muvesz. :D. En imadom a csendet,jatszotereztunk,setaltunk es ugy tunik ez keves volt nekik. De egyszeruen en nem tudok otthon mindent narrálni, pedig lehet azt kellett volna. Konyvet olvasunk es szeretik is,de csak este,agyban. Kozossegben mindketto behozta a lemaradast. Ott van duma boven.:)
tegnap 12:43
 13/47 anonim ***** válasza:
68%
11: szerintem ez egyfajta tiszteletlenség a részedről is. Gondolom nem egésznap van nálatok, nem értem, hogy miért esik nehezedre arra az 1-2 órára kikapcsolni a tv-t? Vagy ez ilyen hatalmi erőfitogtatás, "nehogy már más mondja meg nekem mit csinálhatok"?
tegnap 12:46
 14/47 anonim ***** válasza:
100%

Fiammal rengeteget mondókáztam. Mellette nem ment a tv még csak háttérzajnak sem.

23hónaposan mondta ki az első szavát, fél éven belül beszélt szépeen, mondatokban.

Lányommal kevesebb időm maradt jóval ilyenekre. A tv is ment egész nap háttérzajnak, nem néztük.

Ő 15 hónaposan próbálkozott az első szavakkal. 2.szülinapjára pár szavas mondatokat mondott.

tegnap 12:47
 15/47 A kérdező kommentje:

Nagyon érdekesek a válaszok, köszi őket! Ezek szerint akkor valóban nem számít sokat a beszédfejlődés szempontjából. (Az már más kérdés, hogy más szempontból pedig sokat számít). Na de azért folytatom tovább így, ahogy eddig is, mert mint ahogy írta is valaki, hátránya biztosan nem szàrmazik belőle.

11-es, megkérdezhetem, hogy mi okozta nálatok a beszédfogyatékosságot és idegrendszeri éretlenséget? Milyen tünetei voltak a beszéd késésén kívül?

Egyébként az szerintem is gáz, ha valaki elcsapatja nálatok a tvt. Nem azért, de az én házamba ne dirigáljon senki. Mint ahogy látjàtok, én is a képernyőmentesség oldalán állok, de azért én se kapcsoltatom ki a tv-t ha épp vendégsègben vagyunk.

tegnap 12:49
 16/47 anonim ***** válasza:
76%

" azért én se kapcsoltatom ki a tv-t ha épp vendégsègben vagyunk."

Viszont azzal sincs semmi baj, ha egy barátom, aki feljött hozzánk megkér rá. Szerintem. Nekem az se normális, aki ilyenen megsértődik és fölényeskedik.

tegnap 12:51
 17/47 A kérdező kommentje:
Lehet. Mondjuk a gyakorlatban nem fordult még elő, hogy valaki megkért volna rá, mivel nálunk soha nem megy a tv. 😁
tegnap 12:54
 18/47 anonim ***** válasza:
68%

Biztos, hogy számít. Az oviban nálunk mondta az óvónő, hogy teljesen egyértelmű nekik, melyik gyereknek olvasnak és melyiknek nem. A túl sok kütyühasználat is látszik, illetve az is, hogy ki fér hozzá otthon korának nem megfelelő tartalmakhoz.

Én fiamat is hasonló szellemben neveltem, mint te, nem a beszéd volt a legnagyobb különbség, amikor kezdte az ovit, hanem a koncentráló készsége. Teljesen le voltak döbbenve, hogy alig 3 évesen a 45 dbos puzzlet néma csendben, koncentrálva, türelmesen kirakta. Én meg nem értettem mi ebben a nagy dolog, mert otthon is simán kirakta ezeket. Akkor mondták, hogy a 3 évesek többsége képtelen ennyi ideig fókuszálni egyetlen játékra (tehát nem a puzzle volt a lényeg).

tegnap 12:54
 19/47 anonim ***** válasza:
86%
Az, hogy a mondókázás segíti a gyerek beszédfejlődését, az egész napos TV-zés pedig rontja nem azt jelenti, hogy akinek egész nap mondókáznak, biztosan hamar fog beszélni, akit meg leraknak a TV elé, ő meg későn. Hanem önmagához képest segít vagy ront a helyzeten. De a beszéd is olyan, hogy nagyon nagy eltérés lehet két gyerek között. Sőt, olyan is van, hogy egy gyerek sokáig nem beszél, majd hirtelen beindul és megelőzi a kortársakat. A fiunk ilyen volt: sokáig idegeskedtem, mert nem fejlődött rendesen, pedig sokat énekeltem, beszéltünk hozzá, meséltünk, nem raktuk le képernyő elé stb. Aztán egyszer csak beindult, most az óvodában dicsérik, hogy milyen szépen és választékosan beszél. Nálunk a tágabb családban mondjuk pont van elrettentő példa, ahol a két gyereknek állandóan (de tényleg) ment a TV és le vannak maradva. De hogy ezért, vagy enélkül is le lennének maradva, azt nem lehet kijelenteni, mert nincs mellettük egy ugyanolyan képességű kontroll gyerek.
tegnap 12:57
 20/47 A kérdező kommentje:
Ezt most nagy örömmel olvasom. Remélem nálunk is meglátszik majd a sok foglalkozás gyümölcse. Ha nem is a beszédben, de más területen igen.
tegnap 12:58
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!