Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mennyit számít a mondókázás/zé...

Mennyit számít a mondókázás/zéró képernyőidő a beszédfejlődésben?

Figyelt kérdés

A csapból is az folyik, hogy a sok-sok mondókázás, hintázás, meseolvasás, beszélgetés, 0 képernyőidő mennyire hozzájárul a megfelelő beszédfejlődéshez.

Én teljesen ebben a szellemben nevelem a kisfiam, 22 hónapos, rengeteget mondókázunk, mesét olvasunk, képeskönyvet nézegetünk, egyàltalán nem néz se tv-t, se telefont, mégis alig beszél még. Vagyis beszél, de mindennek csak az első 2 betűjèt mondja. Ellenben a sógornőm ugyanilyen idős kisfia egész nap nèzi a tvt, youtube videókra alszik el, nem mondókáznak, mégis szinte mondatokban beszél. Akkor hogy is van ez? Van ennek a sok erőfeszítésnek értelme? Kezdek elbizonytalanodni.

ma 11:39
1 2 3 4
 1/37 anonim ***** válasza:
73%

Nem hiszem, hogy a csapból is ez folyna, de nem tudom, mit várnál el egy 22 hónapostól.

A sógornőd fiánál más ütemben alakul ez. Ellenben ha igaz, amit írsz, rengeteg gondot fog okozni a jövőben.

ma 11:46
 2/37 anonim ***** válasza:
93%

Ezek mind csak lehetosegek. ElofordulHAT, hogy hamarabb kezd el beszelni az a gyerek, akivel sokat beszelnek es mondokaznak, de nem biztos.

Ahogy az se biztos, hogy az a gyerek, aki tv mellett no fel mar csecsemokoratol kezdve, egy lemaradott, allandoan hisztizo, orjongo idiota lesz.

Inkabb szerintem a sok beszednek, olvasasnak, mondokanak abban van szerepe, hogy a szokincse az valasztekosabb lesz. Felnotteknel is megfigyelheto, hogy ki az aki olvas rendszeresen es ki az, aki nem.

De azert ne keserdj el, ha kesobb beszel, minden gyerek mas, a hasonlitgatasnak nincs ertelme. Az biztos, hogy azzal a gyerek csak nyerhet, ha te ennyit foglalkozol vele, gondolj ra igy.

ma 11:48
 3/37 A kérdező kommentje:

Mármint úgy értem, hogy kisgyerekekkel foglalkozó témákban (könyvek,videók vagy akár a védőnő) folyik ez a csapból, hogy zéró képernyő, stb.

Miért ne lenne igaz amit írok? 🙂

ma 11:50
 4/37 A kérdező kommentje:

2-es köszönöm.

Ez valóban igaz, hogy felnőtteknél is meglátszik, hogy ki mennyit olvas. Szókincsben, helyesírásban, stb 😊

ma 11:51
 5/37 anonim ***** válasza:
74%
Tapasztalat alapján nem sokat. A fiamat és a lányomat ugyanúgy neveltük, 2 éves korukig szinte egyáltalán nem néztek tv-t, rengeteg mese, mondóka, éneklés, könyv, szabad levegő, stb stb, aztán a fiam 1 évesen már f*sta a szót (tényleg, mire 1 éves lett, 25-30 szót használt, mindenki a csodájára járt), másfél évesen összefüggő mondatokban beszélt full érthetően... a lányom meg 2 évesen kb. 6 szót használt, amiben benne volt a vauvau meg a bumm is. Ez szerintem inkább alkati kérdés, az én famíliámban mindenki korán kezdett beszélni, férjeméknél meg ilyen 2 éves kor körül. Valószínű a fiam az én vérvonalamra ütött (ebben legalábbis), a lányom meg inkább a férjemére. Viszont már a kicsi is 4,5 éves, és gyönyörűen beszél, robbanásszerűen behozta magát 2,5 éves kora körül.
ma 11:51
 6/37 anonim ***** válasza:
58%
Nálunk mindig megy a tv kb, kb másfél évesen már nézett rajta dalokat rövid ideig. Most 5 éves, meséket néz. Nem momdokaztam neki külön, de rengeteget beszéltünk hozzá, magyaráztam mindent. 1 évesen volt 20 szava, ket évesen mások számára is érthetően, sokat, jól, helyesen beszélt. Most meg olyan szókincse van és úgy fejezi ki magát, mint az iskolások sem. Tizesevel, huszasaval számol, osszead, egybe olvas 3 jegyű számot is. KB 20 szót, rövidet le tud írni. Pedig még telefonon is játszik.
ma 11:54
 7/37 anonim ***** válasza:
82%

2 fiam van, a kisebb most 18 hónapos, 7 szót tud. A nagyobb ilyenkor már rengeteget mondott, 2 éves kora előtt simán mondatokban beszélt.

Mindkettővel rengeteget mondókázok, 0 képernyőidő volt a nagynak is 2 éves koráig, utána 1-1 mesét megnézhetett, de nem is nagyon érdekelte… most 5 évesen azért már néz pár mesét, de nem viszi túlzásba. A pici se néz semmit.

Szóval ugyanaz a felállás, mégis különböznek, a kistesó pl mozgásban sokkal ügyesebb.

ma 12:04
 8/37 anonim ***** válasza:
61%
Nálam is a lányom hasonlóan volt, 0 képernyőidő, sok-sok mondóka, képeskönyv, szerencsére érdekelte, nyitott volt rá. Nagyon hamar beszélt, 1,5 éves korára már 3 szavas rövid mondatokat mondott. Nyilván nem csak ezen múlt, én is hamar beszéltem anyukám elmondása szerint, nem akarom magunkat fényezni ezzel. Most már óvodás, és azért hetente-kéthetente van mondjuk fél óra mesenézés, de a könyv-, mese-, diafilm olvasás napi szinten megmaradt. Szép szókincse van, jó a képzelőereje, egyedül is eljátszik ügyesen, egy óvodás szintjén képes leülni és elmélyülni dolgokban. Úgyhogy mi látjuk az előnyét, és nem bánom, hogy így csináltuk.
ma 12:05
 9/37 anonim ***** válasza:
100%

Vannak elméletek, pl. az is, hogy a szoptatott babáknak erősebbek lesznek a szájizmai, és előbb megtanul beszélni. Hát, nálunk ez sem jött be.

a fiam 2 éves koráig szopott, és megkésett beszédfejlődése van. Nálunk sajnos voltak gondok a magatartásával is, szóval nulla képernyő volt, és igen, én nagyon sokat mondókáztam vele, rengeteg dalt, versikét ismer. A beszédfejlődése mégis elmaradt az átlag mögött. Persze nem tudom, milyen lett volna enélkül.

ma 12:13
 10/37 anonim ***** válasza:
68%

Mikor értik már meg az emberek, hogy az, mi történik az ő egyszem (vagy kétszem) gyerekükkel ilyen-olyan körülmények között, totálisan irreleváns.

Az, hogy Pistike napi 8 óra mesenézés mellett is orvosprofesszor lett már 8 évesen - nincs jelentőssége, ahogy annak sem, ha Rolival egész nap csak olvastak, mondókáztak, daloltak, ritmusjátékot játszottak stb és még 5 évesen sem beszél.

VISZONT tendencia van! Ahogy kutatások is a témában, amik inkább számítanak, mint hogy a szomszédnál, a sógornőnél stb mi van. Arról több kutatást is olvastam, hogy azok a gyerekek, akiknek rendszeresen olvasnak mesét, kb 1-1,5 évvel előrébb járnak, mint azok a kortársaik, akiknek nem. Illetve, hogy nagyságrendekkel több szót ismernek.

NEM CSAK ezen múlik. Hiszen az olyan családokban, ahol nincs igénye a szülőnek olvasni a gyerekének, ott biztos, hogy más dolgokban is más figyelmet, nevelést kap az a gyerek, mint aki odafigyel pl. a meseolvasás fontosságára.

ma 12:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!