Mit csináltok otthon egész nap 2-5 éves kisgyekekkel? Mese megy fél nap vagy folyamatosan foglalkoztatjátok öket?
1,5 éves és 3,5 éves gyerekeink vannak, akiket imádunk, de borzasztó lassan telik el velük egy nap 🙈 Amikor a nagy az oviban van, még csak-csak, de ilyen szünetekben meg hétvégén egyszerűen nem is tudjuk már, mivel kössük le őket egész nap.
Néha eljátszanak már együtt, de nem sokat, na meg akkor is közéjük kell csapni alkalomadtán, ha beindul a veszekedés. Amugy reggek 6kor felkelnek és este fél 9 körül alszanak el, van közte 1 óra alvás délben, de közben napi 12+ órában foglalkozni kell velük.
Gyurmázunk, autózunk, könyveket nézünk, legózunk, stb. De baromi unalmas órákon át ott ülni a szobaban játszani, és azon szoktunk gondolkodni a férjemmel, vajon más szülők is ott ülnek minden egyes nap órákat a gyerekkel folyamatosan, vagy mit csinálnak? Más nem unja?
Nyilván mesézhetnek is kicsir, a házimunkába is bevonjuk őket, kint is vagyunk mindennap, de a nap 80%-a úgy telik el, hogy valamit csinálni kéne velük.
Nálatok hogy van ez?
2,5 éves lesz a fiam, és nem, nem szorakoztatom egész nap, mert képes rá, hogy akár egyedül is eljatszon.
Van, hogy ülök mellette, ő játszik én meg olvasok.
És igen, van, hogy mesét is néz, lehet nyomni a piros x-eket
Megyünk minimum egyszer ilyen időben is, van, hogy kétszer. Attól függ, nyávognak-e, hogy fáznak.
De most pl. mar bejöttünk, 3 óra és este 7-ig,a vacsiig el kell ütni az időt. 4 óra és nen tudjuk, mit csináljunk, már annyi mindennel játszottunk ma, hogy semmi kedvem megint elkezdeni gyurmázni, szinezni, értitek.
Én meg alig várom, hogy hazamenjek. Még egy óra ügyelet.
Sose probléma eltöltenünk velük egy-egy szünetet, hétvégét.
Csak akkor nehéz, ha úgy kell, hogy dolgozunk mellette (otthonról). Ennyi idősen semmi tv-t nem néztek. Most kezdtük a közös tévézéseket (mértékkel), hogy már a kisebb is 5 felett van.
1,5 volt a kisebb, amikor az első társasjátékokba már be lehetett vonni, nyilván segítséggel. Pl: lotti karotti. Olvasással is órákat töltöttünk (azzal most is). Amíg a kisebb túl kicsi volt hozzá, addig diafilmmel oldottuk meg. Azt hagyta egyévesen is. A falról nem tudta "leszedni".
Biztos halálba leszek lepontozva, de én nem ülök bent velük sosem órákat. 2 és 5 éves fiúk. Napi 1 órát mondjuk, hogy olvassak nekik egy mesét vagy megnézem hogyan játszanak, autóznak. Nem is tudnék órákat bent ülni, mert home office van a héten, plusz főzni, mosni kell. Vagy bent ülnek velem a dolgozószobában ha tudnak rendesen viselkedni, közben beszélgetünk, vagy a konyhában vannak kint velem, de ha rájuk jön az öt perc, akkor szólok hogy menjenek játszani a szobájukba. Plusz napi 4 kajálás, 1 óra kintlét, 2 óra alvás napközben, az is viszi az időt.
Tehát vagy az van, hogy játszanak a szobájukban, vagy velem / velünk vannak a dolgaink, munkánk, házimunkánk közben, próbálom arra nevelni őket, hogy természetes módon vegyenek részt a család életében, ők is találják meg benne a helyüket anélkül hogy nonstop animátori feladatot látnánk el.
(Mielőtt valaki belémköt hogy így hogy látom el a munkámat rendesen, el tudom látni, mert már hozzászoktam hogy a kicsi nonstop itthon van velem, sosem volt panasz a munkámra.)
8, és a 2 évesed az 5 éves belátási képességeire van bízva? Az elég meredek.
Rendszeresen vagyok HO-ban, tudom milyen, de ezt sose mertem volna meglépni. A kisebb mindig látókörön belül volt. A nagyobb lehetett csak egyedül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!