Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mikortól elvárható, hogy a...

Mikortól elvárható, hogy a gyerek magának törölje ki a fenekét?

Figyelt kérdés

Fiam 5,5 éves. Nagycsoportos.

Ennek ellenére, egyszerűen nem tudom elérni nála, hogy Wc után megtörölje magának.

Én voltam a hülye, hogy eddig húztam a dolgot szerintem.

Most egy 2 hete határoztam el, hogy oldja meg.

Először megpróbálta, az lett a vége, hogy ott ökölődött, majd hányt.

Utána már inkább meg sem próbálta, addig ült a Wc-n amíg nem mentem és szedtem le.

1 hete pedig inkább visszatartja, holott elmondtam, hogy ha nemmegy, segítek.

Beszélgetek vele sokat erről, ott mindig elmondja, hogy legközelebb meg akarja próbálni. Mikor a legközelebbhez érünk, akkor meg "inkább mégsem"

Kérdezem tőle, ha iskolás lesz? akkor mi lesz? az a válasz, hogy az oviban sem kakil, a suliban sem fog.

Egyébként nagyon okos, ügyes gyerek. Az oviban most mérték fel, totál iskolaérett, koránál fejlettebb. Szóval nem hülyegyerek ő.

Nem tudom, hogy vehetném rá.

Van egy 3 éves huga, ő már most törli magának. Ez sem motiválja.

tegnap 15:03
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
76%
5.5 évesen még nem. Nyugi. Ne siettesd.
tegnap 15:04
 2/22 anonim ***** válasza:
90%
off, de apukám szavajárása volt az ökölődött :)
tegnap 15:05
 3/22 anonim ***** válasza:
100%
Leginkább addigra elvárás, mire megy iskolába, hisz ott valóban senki nem fogja kitörölni neki. Azt pedig nem tudhatja biztosra, hogy nem fog kelleni neki ott.
tegnap 15:08
 4/22 anonim ***** válasza:
77%

Elég lehetetlen, hogy a 3 éves valóban rendesen kitudja törölni a fenekét, hiszen anatómiailag kB 5 éves koruk körül lesz olyan hosszú a a karjuk, hogy elérjék a feneküket. Magyarul e körül kell mega tanítani őket kitörölni a feneküket.

Az lett elrontva, hogy a kaki annyira egy fúj-fúk dolgoznak lett beállítva, hogy fél tőle. A megoldás nem tudom mi, valahogy ezt a félelmet kell legyőznie.

tegnap 15:08
 5/22 anonim ***** válasza:
57%
Külföldön élek, itt 4 éves kortól ovisok a gyerekek, és nem tudom, minden intézményben ez van-e, de nálunk kerek-perec kijelentették a pedagógusok év elején, hogy nekik nincs kapacitásuk a gyerekeket kikísérni a mosdóba, "ők is felnőttek valahogy" (!!), és hát így akkor természetesen a fenéktörlés is a gyerekekre marad... eléggé elhűltünk, mondanom se kell. Ezt megelőzően itthon a kisfiam néha mondta, hogy ő megtörli magának, de ennyi. Mindenesetre már első nap is kakilt az oviban - és meg is törölte magának. És azóta is... eddig egyszer maradt kicsit kakis a feneke. Én továbbra is fel vagyok háborodva ezen a gyakorlaton, mégiscsak higiéniai kérdés. De mindenesetre ki tudom jelenteni, hogy vannak 4 évesek, akik meg tudják magukat törölni kakilás után.
tegnap 15:16
 6/22 anonim ***** válasza:
67%

Az én 4 éves lányom is ki tudja magának törölni. Nem hátulról nyúl be, hanem oldalról, simán eléri.

Az erőltetés sosem megoldás egy gyereknél. Ne feszülj rá, az láthatóan nála is csak ellenállást szül. Pihentesd a kérdést, ne beszélj róla, pár hétig/hónapig hagyj egy kis szünetet a nyaggatásban, aztán amikor már lekerült a feszültség a témáról, beszélgessetek róla. Hogy már nagyfiú, hogy neked sem a férjed törli, és esetleg bevezetni a matricás-jutalmazós módszert vagy bármit, ami általában beválik nála a motiválásra.

Amúgy off topic, de anyósom alsós tanító néni, mondta, hogy az elsősöknél néha közbe kell lépni és segíteni kell. Nyilván nem folyamatosan, de egyszer-egyszer volt már rá példa. Nem tartozik a munkaköri leírásukba, kapacitás sincs arra, hogy a gyerekeket kísérgessék, de emberségességi kérdés is, hogy nem hagyják szegényt kakis fenékkel ülni a nap felében a suliban. De csak hogy tudd, bizony van olyan, hogy iskolás kisgyerekeknek is a tanító nénik törlik a feneküket, szóval azért ennyire erőltetni nem kell.

tegnap 15:26
 7/22 anonim ***** válasza:
82%
Nedves törlőkendő esetleg? Én, felnőttként is azt használom. Vehetnétek közösen. És kiscsomagosat is oviba.
tegnap 15:41
 8/22 A kérdező kommentje:

4!

Pedig hidd el, a kicsi eléri.

5!

Oviba nem vihet törlőt. Itthon sem használjuk. Wc-be nem húzunk le ilyet, kukába meg nem dobom. Nem értem, hogy használhatnánk ez esetben. Pelusnál még oké, de itt nem értem, hogy kivitelezed.

tegnap 16:12
 9/22 anonim ***** válasza:
100%

Kb ilyen korban sikerül nekik többé- kevésbé.

Nem nedves törlőkendő kell, hanem nedves wc papír. Azt be lehet dobni a wc-be

tegnap 16:20
 10/22 anonim ***** válasza:
86%

4-5 évesen elvárás, középsőben már mondták, hogy ők nem akarnak ezzel foglalkozni, nagycsoportban már sosem segítettek, csak a rászorulóknak, akiknek valami bajuk volt.

Az enyémnek ment középsőben, de hasmenésnél nem nyúlt hozzá nagyon sokáig, vagy 8 éves koráig.

tegnap 16:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!