Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mikortól elvárható, hogy egy...

Mikortól elvárható, hogy egy gyerek önállóan mosson hajat?

Figyelt kérdés

Nyilván a menstruáló 13 évesemnek nem mosom már meg.

De van egy 9 éves kisebb lányom, akinél nem tudom eldönteni. Egyedül mossa egyébként egy ideje, csak nem tudom nem volt-e korai még..

2023. márc. 9. 09:02
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Attól is függ, hogy milyen haja van.

Ha hosszú, sűrű, erős, akkor azt sokkal nehezebb egyedül megmosni, mint a rövidebb, vékony szálú, kevesebb hajat.

2023. márc. 9. 09:07
 2/14 anonim ***** válasza:
78%
Nem tudom, a menstruálásnak mi köze a hajmosáshoz... 9 éves korukban tuti mostam nekik, a 14 évesem elintézi maga, de a beszárításnál kéri, hoyg segítsek, a 11 éves meg aktualáis hangulatától függően kéri, hogy segítsek, vagy nem, de a hajszárítás ott is az én dolgom. Állítja, hogy a frufruját csak én tudom ÚGY. :) A 9 évesem megoldja egyedül, de ő fiú, az nem egy nagy kaland.
2023. márc. 9. 09:16
 3/14 A kérdező kommentje:

Sűrű és hosszú ráadásul, derékig ér neki. Akkor lehet korai volt?

Legközelebb akkor még segíteni fogok neki egy darabig.

2023. márc. 9. 09:17
 4/14 anonim ***** válasza:
94%
Nem értem a kérdésedet. Akarja egyedül mosni? Tiszta lesz? Ha mindkettőre igen a válasz, akkor miért ne csinálhatná? Az enyémek nem akarták és/vagy sampon maradt a hajukon.
2023. márc. 9. 09:19
 5/14 A kérdező kommentje:
Ja, csak úgy van köze, hogy a 13 éves fürdeni is egyedül fürdik már természetesen, szóval biológiailag is nagylány, egyes kultúrákban már férjhez is adják az ilyen korú lányokat, szóval nyilván neki már nem segítek. Csak ezért említettem. A 9 éves meg még azért nem kamasz. Nem kisgyerek de nem is kamasz, sok mindenben önálló de nem lehet még elvárni mindenben, próbálom megtalálni az egyensúlyt, ezért kérdeztem.
2023. márc. 9. 09:20
 6/14 anonim ***** válasza:
74%

Most lesz 9 a lányom, már két éve is maguk mosták a többiek a hajukat, én éreztem/érzem cikinek, hogy nekem mosni kell helyette. Néha hagyom neki de nem mindig lesz tiszta, van hogy másnap jobban rátapad, vagy rajtahagyja a sampont és összeragad pedig vállig érő vékony egyenes haja van.

Egészséges gyereknek meg kellene tudnia mosni a haját 9 évesen akkor is, ha hátközépig ér. Egyébként az enyém az arcmosást is elsumákolja folyton..

2023. márc. 9. 09:46
 7/14 anonim ***** válasza:
70%
Azért remélem, a "nagylányodnak" nem így adod elő a dolgokat, hogy Te már nagy vagy, az arabok férjhez adnának.
2023. márc. 9. 10:03
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
Az én 13 évesem szereti, ha én mosom meg a fenékig érő haját. Nyilván meg tudná mosni saját magának is, de miért ne moshatnám én? Erre szerintem nincs elvárás. Valaki már kisebb korától magának mossa. Én szívesen segítek.
2023. márc. 9. 10:32
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
Ha ez segít, én 9 éves korom körül egyedül mostam, hosszú és sok hajam volt/van. Viszont anyukám mindig ránézett, hogy tényleg mindenhol bevizeztem-e és alaposan mostam-e meg.
2023. márc. 9. 11:02
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

Én kb.9 éves koráig mostam. Nem azért, mert onnantól "elvárható", hanem mert onnantól valahogy elkezdte magának. Neki vékony szálú, nem túl hosszú haja van.

Most lesz 11 éves, és hónapok óta be se enged a fürdőszobába, ha bent van. A hajmosást teljesen önállóan intézi, tehát szólni se kell már neki érte. De ő egy olyan kislány, akit rettentően érdekel a külseje, és élete központi problémája, hogy mindig csinos és divatos legyen. Ha kevésbé lenne majom (bocsánat), akkor lehet, hogyég mindig én intézném neki a hajmosást, mert nem érdekelné.

2023. márc. 9. 11:20
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!