Mitől lehetnek egy 4 éves gyereknek öngyilkossági gondolatai?
Tegnap a gyerekem egyik óvodás társa átjött hozzánk egy órára játszani. Mialatt az én gyerekem elment egy másik szobába megkeresni/összeszerelni egy játékot, pár percre egyedül maradtam a kisfiúval, ezért elkezdtünk beszélgetni, mindennapi dolgokról kérdezgettem őt.
Ez eddig rendben is lenne, de most jön a feketeleves, mert attól, amit mondott, felfordult a gyomrom. Szóba jött, hogy ő velünk ellentétben lakótelepen lakik, és ekkor elmondta nekem, hogy ha a szülei nem figyelnek, ki szokta nyitni az ablakot és nézni a lenti földet. Gyakran arra gondol, hogy leugrik és meghal, de eddig nem merte megtenni, mert fél, hogy nem ugrik elég magasról, és akkor nem fog belehalni a sérüléseibe. Arra is gondolt már, hogy iszik az egyik fertőtlenítőszerből a fürdőszobájukban, mert mondták neki a szülei, hogy az halálos, de eddig azért nem tette meg, mert ennek a módszernek se bízik a hatékonyságában, ugyanez igaz a főúton egy kocsi elé való kilépésre is. Olyan módszert akar találni, amivel garantált a halál, mert szerinte "mindenkinek jobb lenne, ha meghalna". Mindezt ő mondta el nekem, persze a saját kis 5 éves szókincsével.
Miközben hallgattam a fiút, annyira megdöbbentem, hogy levegőt is alig kaptam. Kevés morbidabb dolgot tapasztaltam eddig annál, mint hogy ilyen szavakat halljak egy óvodás gyerek szájából. Amikor végre szóhoz jutottam, egyből faggatni kezdtem, hogy miért akar meghalni, baj van-e otthon, de valószínűleg túl tolakodó voltam, mert egy szóval sem tudtam többet kihúzni belőle a témával kapcsolatban. Néhány pillanattal később visszajött a gyerekem, ezután együtt játszottak, és többet nem esett szó a témáról.
Fogalmam sem volt, mi a teendő ilyenkor. Elsőre arra gondoltam, hogy ha majd értejön az anyja, szépen nekiugrok és szembesítem a gyereke szavaival, utána meg megyek és feljelentem. De utána eszembe jutott, hogy nem biztos, hogy családon belüli erőszakról van szó, lehet hogy csak élénk a gyerek fantáziája, látott egy ilyen témájú filmet, vagy akármi. A szüleit nem ismerem annyira, annyit viszont tudok róluk, hogy dolgozó emberek, nem putriban élő, munkanélküli alkoholisták. Szóval a végén úgy döntöttem, hogy nem hozom szóba az anyának az esetet.
Normál esetben egy 4 éves nem érti mi az hogy halál, pláne nem hogy öngyilkosság.
Ott nagyon nagy problémák vannak, azonnal pszichiaterhez kell vinni! 4 évesen nem fogja fel, hogy a halál végleges dolog, nyilván a maga szintjén felfogja, de nem úgy ahogy egy felnőtt.
Valószínű a családban, szülőkkel igen nagy gondok vannak.
Mindenképpen jelezném valahol, óvoda, családsegítő.
Nagyon fura az egész. Azt talán még elhiszem, hogy tudja, hogy mi az a halál. De az öngyilkosságot honnan tudja? És honnan jut olyan eszébe, hogy ha nem elég magasról ugrik, akkor nem biztos, hogy meghal.
Szerintem butaság lett volna, ha nekiugrasz az anyjának, tényleg fogalmunk sincs, hogy van e gond otthon, vagy csak a fantáziája élénk. Én azt mondom, ha csak fantázia, akkor se normális, hogy ilyenek jutnak eszébe. Én a helyedben szólnék az anyukának (normális hangnemben), hogy szeretnéd jelezni, hogy ilyeneket mondott neked a kisfia és figyeljenek rá oda vagy pedig a nevelőjének szólnék az oviban.
Ha ne adj isten tényleg csinál magával valamit és te nem szóltál senkinek, szerintem nem tudnád magadnak megbocsájtani.
Én nem hagytam volna szó nélkül. És ha holnap valóban megteszi, és belehal? Akkor el tudsz számolni a lelkiismereteddel? Igenis szólj a szülőknek, lehet többet nem beszélnek veled, mert megsértődnek, de legalább nem téged terhel a felelősség, higy tehettél volna valamit.
Én esetleg négyszemközt az óvónővel is beszélnék, hátha ő.is ki tud húzni belőle hasonlókat és neki hivatalból kell intézkedni. Ennek a.gyereknek segítségre van szüksége sürgősen.
Valamint a saját gyerekemet SOHA többé nem engedném a közelébe! Nehogy véletlenül rajta próbálja ki, hogy mi mennyire hatásos.
Ez kamu kérdés, egy 5 éves gyerek nem beszél így, még a "saját kis szókincsével sem".
"leugrik és meghal, de eddig nem merte megtenni, mert fél, hogy nem ugrik elég magasról, és akkor nem fog belehalni a sérüléseibe. Arra is gondolt már, hogy iszik az egyik fertőtlenítőszerből a fürdőszobájukban, mert mondták neki a szülei, hogy az halálos, de eddig azért nem tette meg, mert ennek a módszernek se bízik a hatékonyságában, ugyanez igaz a főúton egy kocsi elé való kilépésre is. Olyan módszert akar találni, amivel garantált a halál, mert szerinte "mindenkinek jobb lenne, ha meghalna". Mindezt ő mondta el nekem, persze a saját kis 5 éves szókincsével."
#9- nél a pont. Ez valami tini fantázia. Se 4, se 5 éves nem tud így gonolkodni, nem elég fejlett ahhoz az agya.
De jó próbálkozás volt, majd legközelebb sikerül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!