Elég ha csak ignorálom az anyukát?
Így utolsó tanítási napra összetűzésbe keveredtem.
Kislányom 3 osztályt fejezte be, 9 éves elmúlt. Azért már sokat beszélgettünk a menstruációról. Rám írt az egyik osztálytársa anyukája, hogy a lányom a frászt hozta a lányára, hogy vérezni fog a nunija.
Ugye közben kiderült, hogy a lányom a másik 2 barátnőjével beszélgetett erről kb 2 hete és az adott kislány ezt meghallotta.
De kérdeztem én, egy 9 éves lány nem tudja egyáltalán, hogy létezik menstruáció? És válaszolt az anyuka, hogy nem tudta mert ez még nem neki való.
Igazából be fejeztem a beszélgetést, de folyamatosan írogat azóta is.
Nem értem, ezeknek a tudatlan kislányoknak nem anyjuk van?
Egy ismerősöm mesélte, akinek amúgy két fia van, hogy teljesen természetesen volt a téma kezelve. Mivel egész kicsi korukban őt is követték a gyerekei wc-re, láttak mindent. Nem volt tabuként kezelve, hogy anya időnként vérzik, így nem is ijedtek meg tőle, hogy ilyen van.
Semmi prűdség nincs bennünk. Nincsenek zárt ajtók se nálunk. Akkor jönnek be a fürdőszobába amikor akarnak. Mindkét gyerekem látott már betétet cserélni. Ennek ellenére az 5 éves kisebb tud többet a dologról, nem a 9 éves nagy akinek kellene. Ő autista. Kvára nem érdekli a téma, úgy kell ráerőltetni. Szerencsére nem aktuális még neki. Ha rám ütött, lesz 12-13 mire megjön neki. Addig csak megváltozik. Vagy sem.
Osztálytársakkal nem igazán beszél, nem találja meg se a téma.
17-es: "Még a normális szégyenérzet se alakult ki benne, simán grasszál meztelenül."
Elég baj, hogy szerinted az a normális, ha szégyelli a testét! Ennyire prüd valakinek nem lett volna szabad gyereket vállalni.
A felvilágosításnak nem akciónak kellene lennie, hanem ahogy már többen írták, a felnövekedés közbeni természetes folyamatnak, ha nem kezelik tabunak, akkor egyetlen gyereknek sem sokk, a menstruáció sem, ugyanolyan számukra, mint hogy a nöknek nöi melle van, a szülönek másféle meniszervük, ahogy azon sem problémáznak, hoyg a férfiaknak nö szakálluk, a nöknek nem, egyszerüen tudják egész kis koruktól kedve, hogy vannak nök és férfiak.
Elöször is nem vagyk kiscsillag, beszélj velem tisztességesen, garantáltan legalább is anyád korú vagyok. (Én sem neveztelek eddig hülyének vagy egyéb sértö megnevezéssel)
Másrészt meg kisiskolások esetében elég gond, ha ennyire szégyenlösre akarod nevelni.
A szeméremérzet lesz itt a jó szó, a szégyenérzet mást jelent.
Én tiltanám az anyukát, nem bírom a fárasztó hülyéket. Vagy bemásolnám neki a Carrie című King könyvből azt a részt, mikor nyilvánosan, a suliban először jön meg a csaj menstruációja, és mivel nem tudja mi az totál pánikba esik tőle. (Hátha legalább olvas egy jó könyvet a muter.)
Babyboom! Akkor ilyen erővel senki ne beszéljen semmiről sehol, mert hátha valaki még nem hallott róla, vagy megijed... Ha az utcán 2 férfi nem veszi észre hogy ott egy kisgyerek, és szexeől beszélnek, ne adj isten durvább témákról, azt is le kell tudnia kommunikálni az anyjának. Ugyanúgy, ahogy hazament, hogy 2 osztálytarsa erről beszélt. Ahelyett, hogy elmondta volna a szülő neki normálisan, miért a kérdező lányának (és sok más kislány) száját kellene betapasztani a témával kapcsolatban? Fog még mást is hallani szegény kislány a suliban... Hadd beszélgessen már nyugodtan a barátnőjével az a gyerek. Barátnős téma, akárhogy nézzük.
5 éves a fiam, de már tudja mi ez. Sőt, nálunk a gólya fel se merült a "honnan jön a baba" kérdésre, és a császármetszésről is tud, meg a természetes szülésről is. Annyira érdekli a téma, hogy jelen álláspontján szülész orvos lesz... Már kezdhetek akkor félni, hogy szegény nehogy véletlenül felvilágosítson majd egy olyan anyukának a gyerekét, aki a másik anyján veri le azt, hogy ő képtelen kommunikálni a saját gyerekével...
Kérdező, én simán tiltanám ezt az anyukát, vergődjön magának.
Én korainak érzem egy 9 éves kislánynak részletesen a menstruációról beszélni, mert ő még csak ennyit fog fel belőle, hogy "vérezni fog a nunija".
9 és fél éves voltam mikor megjött. Úgyhogy nem korai a kilenc. Tudom, átlagban 10-12 év az első menstruáció ideje, de most már korábban érnek a lányok, bármikor számíthat rá.
Elég gáz ha valaki úgy gondolja hogy egy 9 éves kislányt nem kell még erről felvilagositani. Én 12 éves voltam mikor először megjott de volt olyan osztálytarsam akinek 9 évesen jött meg. Sőt olyat is tudok akinek 7 évesen!
Nyugodtan írd meg anyukának hogy szerinted nagyon is fontos hogy fel legyenek vilagositva a gyerekek és szomorú hogy ő erre nem képes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!