Elég ha csak ignorálom az anyukát?
Így utolsó tanítási napra összetűzésbe keveredtem.
Kislányom 3 osztályt fejezte be, 9 éves elmúlt. Azért már sokat beszélgettünk a menstruációról. Rám írt az egyik osztálytársa anyukája, hogy a lányom a frászt hozta a lányára, hogy vérezni fog a nunija.
Ugye közben kiderült, hogy a lányom a másik 2 barátnőjével beszélgetett erről kb 2 hete és az adott kislány ezt meghallotta.
De kérdeztem én, egy 9 éves lány nem tudja egyáltalán, hogy létezik menstruáció? És válaszolt az anyuka, hogy nem tudta mert ez még nem neki való.
Igazából be fejeztem a beszélgetést, de folyamatosan írogat azóta is.
Ez egy természetes folyamat, amiről simán kéne beszélni. Jó, hogy a lányod és a baràtnői nyíltan tudnak erről beszélni.
A másik anyának nincs igaza, és már rég fel kellett volna világosítania a lányát.
"Sok 9 éves már menstruál! Korai???"
Annak ellenére hogy a felvilágosítás "híve" vagyok. És a szép fokozatos felvilágosításé, mindig a korának megfelelően. És annak ellenére, hogy bizony a "mi" osztályunkban is van olyan kislány, akinek már idén, 8 évesen megjött:
azt gondolom, hogy a legtöbb lánynak még korai ennyi idősen mindent tudnia. Az enyémnek mindenképpen. Se agyilag, se legfőképp testileg nem tart ott, hogy szüksége legyen minden tudásra. Nem fog még évekig menstruálni. Ennek ellenére muszáj leszek nyáron beavatni, hogy ne az osztálytársaktól tudja meg.
De akkor is korainak érzem.
14!
Én írtam az általad idézett mondatot.
Én is korainak éreztem,hidd el, de muszáj volt mindent elmondani a lányomnak a menstruációról 7 évesen, mert elkezdett nőni a melle...Először gyermeknőgyógyászhoz küldte a gyerekorvos,de utána kiderült, hogy teljesen normális. Serdült. 7 évesen...
Akár korainak éreztem,akár nem egy autista kislánynak elmondani, nem várhattam tovább.
15, az enyém is autista és nalunk ez pont arra ok, hogy ne akarjam még beavatni.
Hiába ép értelmű, egyáltalán nincs ott, hogy megfelelően a helyén kezelje az információt.
Még a normális szégyenérzet se alakult ki benne, simán grasszál meztelenül.
Egyébként testileg sehol se tart, engem örökölt, nem fog korán menstruálni.
Ettől függetlenül ahogy írtam az idei nyár témája lesz ez köztünk, de berzenkedem tőle. De muszáj lesz a szünetben, hátha tovább lép rajta szeptemberre és nem ő jesz az aki felvilágosítást tart majd a suliban.
Semmi traumatizaló nincsen benne. A lányom folyamatosan ahogy nőtt úgy jött szóba és látott dolgokat. Mivel a menstruáció ugyanolyan természetes dolog mint a pisilés semmi tabu témát nem éreztem ezzel kapcsolatban.
Szerencsére a két barátnőjének az anyukája is hasonló gondolkodású.
A kislány pedig meghallotta, hogy éppen erről beszélgetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!