Más férje is ennyire türelmetlen a gyerekkel?
A férjem világ életében birka türelmű ember volt. Sosem lehetett kihozni semmivel a sodrából.
Most 2 éves a gyerek, és állandóan kiabál vele. Folyamatosan türelmetlen, állandóan erélyesen szól a gyerekhez. 1x elmond valamit normálisan, ha a gyerek nem csinálja, akkor azonnal kiabál, meg veszekszik.
Nem azt mondom, hogy én sose vagyok türelmetlen, nyilván engem is ki tud akasztani, hiszen épp tombol a dackorszak. De általában én elmondom párszor normálisan, mit szeretnék. Erre azt mondta ma a férjem, hogy én nyálaskodok a gyerekkel.
Más férje is megváltozott így a gyerekkel kapcsolatban? Ez az utóbbi pár hónapban van csak. Előtte nem volt ilyen.
Szerintem egyik megoldás sem jó. Mondjuk nem mindegy, 2 év 1 hónapos vagy 2 év 11 hónapos.
Szerintem nem jó simán hagyni, hogy az első 2-3 szólásra ne fogadjon szót. Az én fiam is 2 éves, leírom én hogy próbálom (nyilván nem mindig sikerül nekem se).
Egyszer szólok, nem kifejezetten kedveskedve, határozott de nyugodt hangon. Pl. "tedd be a kockát a dobozba kérlek". (Egynél több udvariassági formulát nem teszek bele.) Ha valami tilosat csinál, akkor nagyon határozott, sokkal inkább utasító, parancsoló hangot használok: "Hagyd békén a konnektort!" (Ha tényleg veszélyes a helyzet, szöggel a kezében közelíti a konnektort a gyermek, akkor azonnal oda is indulok.
Ha hallgat rám, megdicsérem. Ha nem, akkor esetleg szólok még egyszer, de inkább már a második szólással egyidejűleg meg is akadályozom a folytatást. Próbálok nem durva lenni, nem tépni ki a gyerek kezéből ami benne van, de mondjuk ha tilosat kalapál a játékkalapáccsal, megfogom a kezét és nem tudja folytatni.
Igyekszem nem fentről "leszólni" hanem leguggolni és úgy. Főleg ami tényleg fontos.
És 24 hónaposan nemigen hallgatott rám, de most már majdnem 3 és egyre inkább. Persze nem mindig tudom ezt csinálni, ha épp a wc-n ülök és nem életveszélyes dologról van szó, akkor azért megpróbálok többször is rászólni, nem megyek oda azonnal.
2 év 1 hónapos :D
Én is hasonlóan szoktam, mint Te, utolsó. Nyilván szituáció függő, hányszor szólok. Most ha pl.focizik a labdával a lakásban, akkor nem indulok meg azonnal, próbálom normálisan kérni először, hogy ezt nem szabad. Vagy ha a papír helyett az asztalra rajzol, akkor is elmondom, hogy ezt nem szabad, csak a papírra. Nyilván ha utána is csinálja, elpakolom.
Természetesen ha veszélyeset csinál, akkor nem kérem szépen, hanem egyből megyek, és intézem.
De a férjem valahogy azonnal csattan. Szóval ezt nem úgy kell elképzelni, hogy én gügyögök meg könyörgök a gyereknek. Csak emberi hangnemben próbálom megbeszélni először. A férjem meg nem. Csak nem tudom hova tenni. Nem volt ilyen soha. És az elmúlt mondjuk 2 hónapban lett ennyire türelmetlen. Sokszor nem ismerek rá.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!