Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Más gyerekeket sem érdeklik a...

Más gyerekeket sem érdeklik a könyvek?

Figyelt kérdés

Kislányom 2 hónap múlva lesz 2 éves és nem köti le a mesélés.

Az h megnézegeti a könyvet, lapozgatja, megrágcsálja... leköti max 5 percre.

De az h olvassak neki belőlük az nem érdekli.

Én nem vagyok elég kitartó? Mondjuk nem erőltettem sose, ha nem érdekelte nem olvastam (kiveszi a kezemből, csak erővel tudnám magamnál tartani de akkor nem hallgatja a mesét csak sír).

Rá lehet valahogy szoktatni a mesehallgatásra?

2023. nov. 30. 22:16
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
100%

Én mindháromnak már pici korában is próbáltam olvasni. Maximum a könyvet vágták hozzám vagy sírva elrohantak. Amikor a nagy oviba került, akkor az óvónő jelezte, hogy valami gond van és így mentünk a szakszolgálathoz. Először a nagyot vizsgalták, a kisebbekkel "önszorgalomból" mentünk, mikor láttuk, hogy náluk is ugyanaz lehet. Mint kiderült mindhármuknak brutális beszédértés és beszédészlelés problémájuk volt. Amíg a logopédus segitségével ezt nem tettük helyre, addig útálták a könyveket. A logopédus azt mondta, hogy képzeljem el, hogy érezném magam, ha valaki valami idegen nyelven akarna velem/hozzám beszélni, szövegelni, úgy hogy én egy árva kukkot nem értek belőle, vagy maximum csak 1-1 szót esetleg szótöredéket hallok ki az oldalnyi meseből! Amint javult a helyzet, az olvasást is megszerették, annyira, hogy a 14 évesem még beül meghalgatni a tesókhoz az estimesét és csak azért kér meséket, mert a tesói azt szeretik... Éljen a kamaszkor!😆

Ezt nem azért írtam, hogy a lányoddal bármi probléma is lenne, csak azért, hogy jó az ilyen dolgokra odafigyelni, mert ha mégis van valami, azon lehet segíteni!

2023. dec. 1. 03:15
 12/28 anonim ***** válasza:
100%

Én imádok olvasni, alig vártam, hogy mesét olvashassak a gyerekemnek, erre a nagyobbik lányomat nem érdekelte. Pedig tényleg próbálkoztam. Ôt amúgy a mondókázás se érdekelte. Aztán végül olyan 4-5 éves kora óra kezdte lekötni az olvasás, azóta igényli az esti meseolvasást is.

A kisebb lányom viszont nagyon szereti a könyveket és a mondókákat is kicsi kora óta.

Szóval szerintem személyiségfüggô. De késôbb simán változhat, szóval ne add fel, vedd elô a könyveket idôrôl idôre.

2023. dec. 1. 03:55
 13/28 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk 2 évesen csak a 3.gyermekemet kötötte le, a 2 nagyot középső illetve nagycsoportos ovis korban kezdte érdekelni.
2023. dec. 1. 04:45
 14/28 anonim ***** válasza:
83%

Totál gyerek függő. A lányom 1 évesen komplett Bogyó és Babóca könyveket hallgatott végig. 2 évesen már az Anna, Peti, Gergő ment. Egy este, 1 könyv.

A fiam most másfél. Nem üli végig a Bogyó és Babóca felolvasást. Úgy szoktam, hogy a saját szavaimmal elmesélem röviden, mi történik a képen. És már lapoz is tovább. :D

Mostanában van, hogy pl.a Hoppla meséből meghallgatott egy hosszabb részt. De abban autó van, ami elromlott. Imádja a járműveket. Szóval most igyekszem olyan könyveket elővenni, amiben van jármű. Az jobban leköti.

Nem olvastam a válaszokat végig, de esetleg próbálgasd, hátha más más témájú könyv esetleg leköti. De ha nem, szerintem ennyi idősen az se nagy baj.

Vagy esetleg diavetítés? Az érdekes lehet.

2023. dec. 1. 06:18
 15/28 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem akkor ne legyen a mesélés könyvhöz kötve,mesélj fejből Neki és lehet megszereti a mese hallgatást,később ha nagyobb lesz és már izgalmasabb dolgokra vágyik akkor lehet a könyvek felé fordul majd.Én kisebb korukban rengeteget meséltem fejből,énekeltem a gyerekeimnek.Mondjuk Ők szerették a könyveket is,régebben is,de most a nyolc évesem falja a könyveket.Egy Neki való regényt kiolvas egy-két nap alatt.Már nevet a könyvtáros,hogy három naponta oda jarunk.
2023. dec. 1. 07:22
 16/28 anonim ***** válasza:
100%

Mit olvasol neki?

A másik, érdemes böngésző könyvvel kezdeni és ott miközben együtt keresgéltek mondasz egy- két mondatos történetet a látottakról. A böngésző könyv interaktívabb mintha csak hallgatni kell.

Nálunk 1,5 évesen ezek mentek illetve Boribon és Annipannival (a piros könyv) kezdtünk meg Pipp és Pollival, illetve Maszattal - ez utóbbi nagyon érdekelte mert az ő mindennapjairól szólt (motorozás a játszótéren, villamosozás, vonatozás, madáretető készítés stb)

2023. dec. 1. 08:59
 17/28 anonim ***** válasza:
76%
Nálunk lapozhatja a könyvet, ha tönkreteszi hát ez van. Direkt használtan veszem a könyveket.
2023. dec. 1. 09:09
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

A nagyobbam sem szerette különösebben a meseolvasást. 2 éves kora környékén volt a váltás, akkor került be a mindennapi rutinba az esti mese is, de előtte nagyon ritkán fogadta el, hogy olvassak neki. Ahogy te mondod, kitépte a kezemből, rágta, szaggatta a lapokat, inkább elő se vettem, nehogy kárt tegyen benne. Kb akkor kezdett el érdeklődőbb lenni, amikor ilyen Bogyó és Babócában minden karakternek más hangot adtam, a leíró részekben is dallamosabban hangsúlyoztam, és ez valahogy lekötötte. Azóta (3,5 éves) már nagyon imádja hallgatni (monotonabb hangon is :D ), vannak kedvencei is és az egyik legnagyobb örömet az ajándék új könyvek jelentik neki.

A kicsi már az esti meseolvasós rutinba született bele, egyszerre altatom őket és így akarva-akaratlanul az első itthon töltött napjától kezdve bizony hallgatja a meséket :D De ő nem bánja egyáltalán, már 9-10 hónaposan hordta nekem a kemény lapos babakönyeket, ezeket a nyitogatós-ablakos kukucs könyveket, és együtt nézegetjük őket. Már 1 éves ő is, ugyan hosszú mesét végighallgatni még nem tud, de szívesen lapozgat és nézegeti a képeket.

Mondjuk a mondókás könyveket egyikük sem szereti, de lehet, mert nekem is herótom van tőlük.

2023. dec. 1. 09:47
 19/28 anonim ***** válasza:
100%
Nekem a fiam most lesz 4. Most kezdte el erdekelni, eddig osszecsapta es szaladt tovabb. A nagylanyom 8 honapos!koraban hanyatt fekudt,meg nem tudott se ulni se maszni de tartotta a feje,arca folott a kis konyvet es nezte,annyira imadta.
2023. dec. 1. 10:18
 20/28 A kérdező kommentje:

A könyvtár jó ötlet, kipróbáljuk, bár a babaklubban is van könyvespolc és sajna az sem érdekli.

Abszolút a korának megfelelő könyvekkel próbálkozok, amiken nagy, egyszerű rajzok vannak, max 2-3 sorral.

A beszéd terén van elmaradásunk, az miatt nagyon aggódom, lehet h az befolyásolja h nem hallgatja a mesét?

A fejből mese se érdekli egyébként.

Mondókázni és énekelni szeret :)

2023. dec. 1. 11:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!