Hagynád, hogy lássa a gyerek, vagy elvinnéd?
Vettünk egy faházat a kertbe pár éve, de igazából alig játszott benne az elején is. Most hétéves, már rég nem használta. Amúgy nagyon jól néz ki, ezért bevallom, fáj miatta a szívem, de meghirdettem eladásra.
A gyerek persze kiakadt, mikor jöttek az érdeklődők. Egyikük holnap elviszi. Nem tudja a fiam még. Hagyjam, hogy lássa, vagy jobb, ha nincs akkor itthon? (Kérdésem amúgy általánosabb is lehetne: hogy oldjátok meg azon dolgoktól való megválást a gyerekkel, melyek már feleslegesek, de persze ő kijelenti, hogy neki az kell.)
A 3 éves AUTISTA kisfiammal meg tudok beszélni ilyen alap dolgokat, akkor nem hiszem, hogy egy 7 évessel ne lehetne megbeszélni azt, hogy miért felesleges a kisház.
Akár vehettek az árából valami apróságot ami jobban jön mint egy használatban kisház. Például egy szép füzetet, iskola időszak jön. Így nem érzi úgy, hogy elvesztett valamit, hanem ő is megérti, hogy azért kellett valamitől megválni, mert nem használta, de cserébe lett valami hasznos apróságra amit kb minden nap használ. Sosem tanítanám a gyerekem arra, hogy ha valamire nemet mond valaki/nemet mond valaki akkor a másik háta mögött kell megcsinálni..🤷🏼♀️
Elöljáróban: hihetetlen az az agresszivitás, ami sokakban felgyülemlik, es (többek között) anonim felületeken kitör a kommunikációban. Lásd pl. kettes hozzászóló prolizása (amivel nem tudom, mit akarsz közölni magadról: te mi vagy?), vagy az “elbaxtad”.
Szomorúnak tartom, hogy valaki nem kérdezhet úgy, vagy nem lehet más véleménye úgy, hogy ezért ne éreznék magukat egyesek feljogosítva a gyűlölködő stílusra. Szerintem ezen nagyon illene elgondolkodni, nagyon de nagyon köze van ahhoz, amilyen rosszul érzik sokan ma magukat itthon. Magunkban lehet elkezdeni a változást leginkább.
És akkor (köszönet a normálisan kifejtett ilyen-olyan véleményekért):
1. Nagyon nehéz anyagi helyzetbe kerültünk a hónapban, ezért hirdettem meg pont most végül (mielőtt valaki megkérdezné: most keresek új munkahelyet), mert tényleg semmit nem csinálunk vele.
2. Egyébként pedig eléggé rokonszenvezek azzal a felfogással, hogy ne legyen semmiből több, mint muszáj, es menjen minden, amit nem használunk, csak ezért-azért a helyet foglalja. Ijesztő, mennyi holmit halmozunk fel feleslegesen. Úgyhogy folyamatosan lomtalanítok.
3. A gyereknek természetesen elmondtam, elmagyaráztam, es azt mondtam, hogy helyette szeretnék a fára egy “bunkit”, ahova felmászhat, vagy egy függőágyat, amelyik jobban tetszik neki. (Ő 7 éves, de szerintem ez a faház 3-4 éveseknek való.)
4. A kérdésem általános jellegű is volt, mert egyébként van egy kisebb szekrénnyi plüsse is: évek óta ki sem nyitotta. Játékai kb. felével nem játszik. Nem tartom értelmesnek hogy ezek ott legyenek. A legtöbbet észre sem venné, ha kiraknám - nekem fájna, hogy nem tudja. Ugyanakkor ha megkérdezném, gondolom, nem mondaná, hogy “persze, anya, vidd, úgyis csak a helyet foglalják”😀 - vagy nem tudom, másnál hogy van ez?
5. És lássuk be: felnőttként sem egyszerű, én is váltam meg pl. olyan ékszertől, amit a testvérem hozott a Karib-szigetekről, de soha nem hordtam, mert baromira nem a stílusom. Akkor minek foglalja a helyet? Persze érzelmileg azért nem volt olyan könnyű.
6. Szeretném, ha a gyerek megtanulná a “csak amennyi szükséges” elvet: ebben még én is kezdő vagyok.
7. Egyébként időközben bejött egy összeg szerencsére, így sem tobzódunk, de legalább be tudtunk vásárolni normálisan, és ma reggel az jutott eszembe, hogy mivel úgyis van egy kis pénzes doboza a fiamnak, és felajánlotta múlt héten, hogy beteszi a közösbe 🥹, ezért megkapja a faház összegének egy kisebb (de neki mégis elég nagy) részét, és vehet érte valamit a boltban. Vagy gyűjthet tovább.
Hát, nem röviden ezt tudnám elmondani.
Én sz*r anya vagyok. Az apróbb játékokat (pl. plüssök) simán kiválogatom nélküle és túladok azon, ami már rég gondolatban sem volt. (Az egykori nagy kedvenceket persze nem, mert azok időről időre előkerülnek.)
Nagyobb dolgokat megbeszélünk és amíg rá nem bólint, addig nem adjuk el. (Csúszda, kis konyha, játszóház.) Mellesleg én is a "lefizetés" híve vagyok és nagyon jól működik. Szerintem tudatosságra tanítja a gyereket már most. Ez már nem kell, ezt eladhatjuk, mert más örülhet neki. Lesz cserébe pénz, amiből viszont vehetünk valami olyat, amit szeretnénk. Nem ördöngős dolog ez, már 4 évesen is megértette a kislányom. Mellesleg mi is szoktunk marketplace-en bugázni ezt-azt, így azt is megtanulja, hogy attól, hogy valami nem csillivilli csomagolású új cucc, még lehet nagyon jó.
5,5 éves fiammal alapvetően megbeszéljük mi kell mi nem.
Most épp közölte hogy a Mancsos cuccait eladhatom vagy vigyem át a tesóhoz....
Ha balhé van és mindenáron el akarod adni akkor kapjon helyette valami más menő dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!