Hogy lehet TV/mese nélkül gyereket nevelni?
Mi alapvetően sosem tévéztünk, max. egy-egy sorozatot vagy filmet néztünk meg, de nem ment háttérzajnak a TV. És bár nem zárkózom el tőle, azt gondoltam gyerekvállalás előtt, hogy na, nálunk 2-3 éves kor alatt nem lesz mesézés, ezt tudtam tartani a gyerek 1,5 éves koráig. Aztán csak bekapcsolták, ma már napi szinten :/
Mert sokszor egyszerűen semmit nem lehet mellette megcsinálni, szó szerint egész nap megy, rombol, rohan, a nyomában kell lenni. Az alvásidejében dolgoztam egy ideig heti pár órát vagy a háztartást csináltam, most megszületett a testvére, na így már az a napi 1-1, 5 óra sincs meg.
Ha nem raknék mesét, egyszerűen nem tudnék se haladni itthon a főzéssel, háztartással és nem tudnék szuszanni sem egy percet se egész nap.
De közben olvasom, hogy mások azt írják, náluk sosem volt TV, nem értem, akkor ők hogy csinálnak bármit kisgyerekek mellett vagy pihennek 10 percet, ha 2-3 gyerek is van otthon?
Nem volt soha nyugodt gyerek az enyém, aosem tudott egyedül játszani pedig igyekeztuk úgy nevelni,folyton meg kell erősíteni hogy hozta q könyvet és nézd anya autó,nézd anya ezt csináltam stb. Sosincs el egyedül,besegíteni nem szokott,inkább elszalqd atmegy az összesöpört koszon,lehúzza a kiteregetett ruhát és nem neveletlen mert még csak másfél éves. Szimplán játszik.
Ha nincs tv nem ideges, nem hisztizik csak akkor folyton foglalkozni kell vele, nincs akkor főzés stb.
Sokkal ingerültebb ha túl sok inger éri egy kirándulás után...
"Szerintem tévé nélkül az tud gyereket nevelni, aki non stop a gyerekkel tud lenni, kvázi semmi házimunka, bevásárlás stb, esetleg más csinálja meg helyette vagy más vigyáz a gyerekre. Vagy akinek szobanövény gyereke van,"
Szerintem meg azt tud, aki akar.
Aki meg nem akar, az max. ráfogja valamire.
Bár nem értem, hogy miért kell kifogásokat gyártani, meg mentegetőzni, ha a meggyőződésednek megfelelően döntesz valami mellett...
Manapság pont "nem menő", ha valakinek nincs szüksége kütyükre a gyerekneveléshez. Azt nézik le, azt nézik hülyének, "ősanyának", aki nem tévéztet.
Ha minden nap tvzik, akkor nem tudod elvonni tőle mert elvárják, tudja hogy jön a tv, elég csak rosszalkodni, kedve sincs gondolkodni hogy mit csináljon ha unatkozik, mert egy alternatíva van, a tv.
Ha nincs tv, egy pár nap pokol után hirtelen feltalálja magát és egyszerűen jobban viselkedik mert nem pörgeti fel a tv az agyát és nem tombolja ki magából azt az energiát amit lefog a tv.
Ezt onnan tudom, hogy én engedtem a tvt.
Majd elköltöztünk és az új helyen nem volt 2 hónapig tv készülék, majd nem kötöttem be a kábel tvt. És új dolgai lettek. Kérte a gyurmát. Fantázia világot alkotott. De előbb szenvedett sokat hogy nincs tv. Szenvedtünk mi is hogy szenved, de tönkrement és hirtelen nem tudtam szerezni másikat.
Ekkor volt 3,5 éves és letöltök filmeket, azt nézi időnként. De képes egy mesét, ha érdekli 18x megnézni 3 hónap alatt (pl. hős6os)
"Jó, hát az enyém csak nemrég lett 2, ő még nem kér gyurmát magától..."
Ha a tévét tudja kérni, tudná a gyurmát is, ha ismerné.
Jó, ezeket nyilván mi is csináljuk egész nap, nem ötlethiányban szenvedek, mit csináljak a gyerekkel, hanem azt nem tudom, más hogy oldja meg a főzést, házimunkát gyerekek mellett. Mert az enyém baromira nem hagy békén, ő nem ül meg magában könyvet nézegetni meg építőkockázni, max. 5 percekre, utána jön és nyaggat.
Vagy van olyan, hogy egyszerűen rossz napom van, tele vagyok feszültséggel, a gyerekek is sírnak és csak szeretnék leülmi 10 percre egyedül, ez sem lenne, ha addig nem kapcsolnék tévét neki.
Nyilván nem óràkról van szó, naponta fél óra, 2X20 perc, mikor hogy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!