Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogy lehet TV/mese nélkül...

Hogy lehet TV/mese nélkül gyereket nevelni?

Figyelt kérdés

Mi alapvetően sosem tévéztünk, max. egy-egy sorozatot vagy filmet néztünk meg, de nem ment háttérzajnak a TV. És bár nem zárkózom el tőle, azt gondoltam gyerekvállalás előtt, hogy na, nálunk 2-3 éves kor alatt nem lesz mesézés, ezt tudtam tartani a gyerek 1,5 éves koráig. Aztán csak bekapcsolták, ma már napi szinten :/

Mert sokszor egyszerűen semmit nem lehet mellette megcsinálni, szó szerint egész nap megy, rombol, rohan, a nyomában kell lenni. Az alvásidejében dolgoztam egy ideig heti pár órát vagy a háztartást csináltam, most megszületett a testvére, na így már az a napi 1-1, 5 óra sincs meg.

Ha nem raknék mesét, egyszerűen nem tudnék se haladni itthon a főzéssel, háztartással és nem tudnék szuszanni sem egy percet se egész nap.

De közben olvasom, hogy mások azt írják, náluk sosem volt TV, nem értem, akkor ők hogy csinálnak bármit kisgyerekek mellett vagy pihennek 10 percet, ha 2-3 gyerek is van otthon?

2023. júl. 7. 19:16
1 2 3 4 5 6 7
 11/65 anonim ***** válasza:
77%
Semmi baja nem lesz tőle, ha nem viszi túlzásba. Túl van tolva ez a téma is, mint a cukor, meg ésatöbbi. Mi is rengeteg mesét néztünk, de közben sokat játszottunk kint az udvaron például. Írtad, hogy aktív a gyereked, tehát nem TV függő. Amúgy volt egy kérdés nemrég, hogy a nagymama egész nap tévézteti a gyereket és a kérdező lett szidva, hogy ez neki miért baj. Szóval ha most te leszel szidva, engedd el.
2023. júl. 7. 20:12
 12/65 anonim ***** válasza:
0%

A hangsúly a mértéken van. 2 évesen kezdett mesézni a fiam. Max 1,5 óra este. Hétvégén délelőtt is nézhet kicsit. De mellette millió dolgot csinálunk.

A baj az hogy sokan már a pár hónapos babát is a tévé elé teszik meg telefont nyomnak a kezébe mert addig is csendbe van. És azt se nagyon figyelik miket néz.

2023. júl. 7. 20:34
 13/65 anonim ***** válasza:
62%

Nekem is kb 1,5 éves koráig működött ez, aztán kapcsoltam neki. Korlátozva csak. Az idő is, meg hogy mit néz. Akkor született a kistesó, egyszerűen kellett néha az a fél óra nekem.

Csak sajnos túlzásba estünk mire 3 éves lett, úgyhogy az utóbbi fél évben nagyon lekorlátoztam. Mostmár működik tv nélkül, 4 éves múlt, napokig nincs tv, heti 1-2x fél óra-40perc van, de van, hogy egész héten semmi. De így 4 évesen már tényleg jobban leköti magát, meg a kicsi is, ha most azt mondom, hogy nekem dolgom van, játszanak maguknak szerencsére.

2023. júl. 7. 20:35
 14/65 anonim ***** válasza:
27%
Én próbálom mindig társaságba vinni, illetve minél többször jön valaki látogatóba annál jobb. Tehát ne egyedül legyek otthon a gyerekkel, hanem legyen még valaki. Így nekem sokkal könnyebb, lelkileg is.
2023. júl. 7. 21:05
 15/65 anonim ***** válasza:
39%

3 éves koráig nem volt egyáltalán képernyő előtt. A fejlődésneurológus megtiltotta.

Utána is minimálisat. Igazából egy ideig nézte a Viasat nature-t olyan 6 éves korától kb. De csak azt az 1 csatornát.

Ilyenkor nyáron egyáltalán nem kapcsoljuk be.

Mi a férjemmel egyáltalán nem nézünk tv-t. Amíg csak ketten voltunk,nem is volt tv-nk sokáig.

A lányunk meg autista, szóval ő sem nagyon tévézhet. De nem is nézi. Nem is tudom,mikor volt utoljára bekapcsolva.

Építőjáték, baba, rajzeszközök, gyurma, millió könyv,ami lekötötte.

Pici korától csak a könyvek..kb 2 éves korától.

Mire 3 évesen megszólalt,kiderült, hogy tudja kívülről szinte az egész Bóbita könyvet (Weöres Sándor).

Jó,ő nem átlagos. A sok könyv hatására 5 éves korára már írt,olvasott. És nem mi tanítottuk,elhihetitek.

Biztos számít a példa is,mert mi se ülünk a tv előtt sosem.

Minden nap játszótéren vagyunk tavasztól őszig. Több órát. Utána feljövünk, rögtön könyv vagy rajzolás,ami leköti.

2023. júl. 7. 21:24
 16/65 anonim ***** válasza:
100%

A muszáj nagy úr.

Nagyobbik gyerekemet születése óta fejlesztésre hordtuk. Időnk nem volt tévézni. Gyógytorna minden nap, plusz rengeteg levegőzés, sokszor alig voltunk otthon. A háztartás huszadrangú volt. Amit nagyon kellett megcsináltam míg aludt, később vele. Járni nem tudott, de adogatta a csipeszeket a teregetéshez. Tv helyett könyv, dia volt.

3 éves volt, mikor megszületett a testvére (majdnem 4 évesen kezdte az ovit, mert évvesztes). Na akkor volt egy kis "megingás". Az elején nem igazán bírtam még kettővel, kapcsoltam tévét, de borzasztó ötlet volt. Az idegrendszeri éretlensége miatt nagyon rossz hatással volt rá, még ingerültebbé tette, pedig addig se volt könnyen kezelhető.

Hát összeszorított foggal, de a tévé ellen döntöttünk.

Olyannyira jól sikerült, hogy csak 7 éves iskolásként kezdett újra tévét nézni és azóta se rendszeresen. Jellemzően csak ha beteg és itthonról dolgozok mellőle.

A kistestvére meg gyakorlatilag ebbe nőtt bele. 4,5 évesen még egy mesét nem látott. Rendkívül fejlett, okos, szociális gyerek. Nincs "kirekesztve" az oviban és még egyszer nem jött haza úgy, hogy kapcsoljunk mesét.

Egyébként sajnos borzasztó rossz a szeme, úgyhogy nem bánom, ha még jó sokáig nem cuppan rá.

Egyéb képernyő is minimális az életükben, képeket szoktunk nézni a tévén, arról is szoktunk diát olvasni.

2023. júl. 7. 21:24
 17/65 anonim ***** válasza:
70%
Szerintem gyerekfüggő is. Akinek elevenebb a gyereke, jobban beadja a derekát. Meg ugye apja is van, sőt a háztartást is lehet magasabb vagy alacsonyabb szinten vezetni, de számít a lakás beosztása is. Soktényezős dolog, ezért valakinek sima ügy, hogy nincs tévé, másnak nagyon nehéz megoldani.
2023. júl. 7. 21:44
 18/65 anonim ***** válasza:
74%
Nálunk tabletröl nézet mesét lányom de ettöl függetlenül kirándultunk sokat. 3 évesen is.
2023. júl. 7. 21:45
 19/65 anonim ***** válasza:
37%
Szerintem tévé nélkül az tud gyereket nevelni, aki non stop a gyerekkel tud lenni, kvázi semmi házimunka, bevásárlás stb, esetleg más csinálja meg helyette vagy más vigyáz a gyerekre. Vagy akinek szobanövény gyereke van, és addig amíg csinálja a szülő a dolgát, elvan magában. Én sem vagyok nagy tévé néző, sőt nincs is előfizetésünk, gyerekek előtt sem volt. De YouTube-bot néha kell kapcsolom, mert különben alig tudnék bármit megcsinálni. Nagyszülők távol élnek, senki nincs, aki addig foglalkozna a gyerekekkel, apuka dolgozik. Természetesen nem visszük túlzásba, sokat járunk játszótérre, kirándulni, de vmikor elengedhetetlen.
2023. júl. 7. 21:59
 20/65 anonim ***** válasza:
77%

Amúgy nàlunk sem azétt nem néz, mert ellenzem, hanem ahogy írtam, nem opció.

Mi sem nézünk.

Egyszerűen nincsen benne a mindennapjainkban.

Soha az életben nem volt tévéelőfizetésünk.

(16 éve élek saját háztartásban, de kb 20 ève nem nézek tévèt)

Így nekem ma a napközbeni kávézás közben pl társasozás volt porondon.

Reggel tudjàk, hogy addig nekik is nyugi van.

A teraszunkon vagyunk.. én netezek a telón, ők könyvet néznek, vagy csak hozzám bújnak.

Főzéskor gyurmáznak, vagy nekem “segítenek”

Vagy rajzolnak, festenek, kívàncsiskodnak

Vagy épp kiakasztanak, mert rosszalkodnak/ vitáznak.

Ez is gyakori…

Általában feladatot kapnak..

Mondjuk nem tudom mesével könnyebb-e..

Mert nincs tapsztalatom.

2 hetente 1 moziestet tartunk.

Popcornnal.. stb..

Tényleg nem ördögtől való, de tőlünk sem látnak ilyet, így nem is hiányzik sem nekik, sem nekünk..

Nem igazán tudom elmagyarázni, ha a ti mindennapjaitokban benne van.

2023. júl. 7. 22:00
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!