Most akkor a szemszín genetika, vagy nem?
Sok helyen olvastam, hogy a szemszínt a szülők, nagyszülők szemszíne határozza meg.
Láttam táblázatokat, kalkulátorokat.
Ezek alapján a lányunké nem jött be😅
Nekem kék szemem van, férjemé zöld. Lányunknak 0% eséllyel barna lett.
Anyukámnak zöld, apukámnak kék.
Anyai nagyszüleimnek zöld, apai nagyszüleimnak kék-zöld
Anyósnak és apósnak is zöld
Férjem anyai nagyszüleié szintén zöld, apai nagyszüleié, ezt csak elmondás alapján tudjuk, kék és zöldeskék.
Szóval ez a barna honnan jön, jó kérdés.
Igazából lényegtelen, jól áll neki, csak ez az elmelet alapján lehetetlen.
(A nem a férjem a gyerek apja, vagy a szülöknél volt megcsalás kizárt, ilyen kommenteket nem is kérek)
Ha semennyire nem hasonlít senkire, és nem történt megcsalás (így értelmezem, amit írtál), akkor én viccen kívül aggódnék, hogy nem a mi gyerekünk a lány. Oké értem, hogy a tessék lássék zöld szemből bármi lehet, de azért az echte zöldből ritkán lesz echte barna, ha az anya kék szemű.
Ha meg tiétek a lány, akkor gondolom ő az az igen ritka töredék %, aki valami ükszülőre ütött.
Köszi, nem lett sem elcserélve, meg semmi hasonló.
A szemem láttára tették rá a karszalagot, 0-24ben velem volt a korházban, esély nem lett volna rá.
Emellett kiköpöttapja. Nagyon hasonlítanak agymásra, nem kell ide dns teszt.
Egyedül a szemszín volt a kérdés. De ez is csak elméleti síkon, mert ha piros lenne a szeme is ugyan így szeretnénk, ugyan ennyire lenne a miénk.
Inkább a férjed és a te szemszínedről linkelj képet. Ha csak egy kicsi barna is van benne, esetleg nagyszülőknél már van esély barna szemre.
Az én lányom szeme sötétbarna a benti fénynél, amikor kint vagyunk meg sokkal világosabb és egy zöld karika van benne.
Az az elmélet is megdőlt, hogy pl 2 kékszemű embernek nem lehet barna szemű gyereke. Kicsi az esélye, de lehetséges.
Az enyém igazi égkék. Ezt se sötétben sem vilagosban nem lehet keverni semmivel. Fiam ugyan ezt örökölte.
Férjemé meg mint feljebb linkeltem, melyik zöld kategória.
Az is messze van a barnától.
Saját szemekről képeket most nem fogok fotózgatni, feltöltögetni. Mint írtam, csak egy elméleti, nem életbevágó kérdés volt
Ez van. A lányodnak viszont valószínűleg világos szemű gyermekei lesznek. Nálunk sötétbarna szemű szülőktől lett világoskék szemű gyerek.
Barátnőméknél világoskék és szürke szemű szülőktől lett sötétbarna szemű gyerek. De olyat is tudok ismerősök között,hogy 2 zöldesbarna szülőnek 3 gyermeke született,mindegyik sötétkék szemű:)
Elvben lehetséges, csak kicsi, olyan 1% az esélye (ami végül is minden 100-adik esetben előfordul). A lényege az hogy a kék és zöld szín úgy jön létre hogy kevesebb barna pigment keletkezik, de a folyamat több ponton is elromolhat. Ha az anyának és apának más helyen romlik el a melaningyártó folyamata akkor kompenzálni tudják egymást és a végén az eredeti barna szín jön ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!