Most akkor a szemszín genetika, vagy nem?
Sok helyen olvastam, hogy a szemszínt a szülők, nagyszülők szemszíne határozza meg.
Láttam táblázatokat, kalkulátorokat.
Ezek alapján a lányunké nem jött be😅
Nekem kék szemem van, férjemé zöld. Lányunknak 0% eséllyel barna lett.
Anyukámnak zöld, apukámnak kék.
Anyai nagyszüleimnek zöld, apai nagyszüleimnak kék-zöld
Anyósnak és apósnak is zöld
Férjem anyai nagyszüleié szintén zöld, apai nagyszüleié, ezt csak elmondás alapján tudjuk, kék és zöldeskék.
Szóval ez a barna honnan jön, jó kérdés.
Igazából lényegtelen, jól áll neki, csak ez az elmelet alapján lehetetlen.
(A nem a férjem a gyerek apja, vagy a szülöknél volt megcsalás kizárt, ilyen kommenteket nem is kérek)
Ott a hiba, hogy nagyon sok "zöld" szemszínű embernek valójában mogyoró (hazel) szemszíne van, ami a zöld és barna hordozást jelzi, sokkal bonyolultabb genetikával.
Férjemnek barna, nekem zöld domináns hazel szemem van, mindkét gyerekünk hazel szemszínű. Mi is a gyerek születése után jöttünk rá hogy nekem sem zöld a szemem valójában.
Kezdjük azzal, hogy a szemszínben vagy 16 génnek van szerepe.
A mezei szemszín kalkulátorok meg általában 1-el foglalkoznak.
De még én is kézi kiszámolásnál max 2-t tudok figyelembe venni, többről egyszerűen nemigazán van pontos információ.
A zöld szemszín meg amúgy is problémás ilyen szempontból, mert nem olyan biztosan meghatározható még ránézésre sem, mint egy sötétbarna vagy egy világoskék.
Amúgy a gyerekek szemszíne tényleg változhat kb 3 éves korig, de sötétedik, nem pedig világosodik. Ha egy újszülöttnek kék a szeme, az lehet azért, mert az a genetikailag meghatározott szemszíne, de azért is, mert még kicsi s nem termel elég melanint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!