Miért mondják azt a mostani idősek, hogy a mai világban azért vágja földhöz magát a dackorszakos gyerek, mert minden rá van hagyva/nem szabad nevelni mert sérül a lelke?
Amikor feldob valamilyen bejegyzést a hisztikorszakkal kapcsolatban, szinte mindig odaírják az idősebb emberek, akiknek felnőtt gyerekeik vannak, hogy "ilyet, hogy a dackorszakos gyerek földhöz vágja magát, a mi gyerekeinknek nem engedtük meg!", meg hogy "a mai gyerekeket nem merik nevelni a szülők, illetve határokat szabni nekik, mert félnek, hogy sérül a kis lelke" stb.
Mi a véleményetek erről?
Javaslom, hogy még tanulj a témában kedves utolsó, valamint nem árt ha a saját önismereti utadon is haladsz, mert azzal is fejlődsz a gyereknevelés témában, azáltal hogy rádöbbensz, hogy neked milyen hiányaid alakultak ki ennyi idősen, azért mert a szüleid elnyomták a nehéz érzéseid megélését. A gyerekek (2-4 éves korban klasszikusan a dackorszakban) azért hisztiznek, mert nem tudják kezelni (nem tartanak ott idegrendszeri érettségben) a hirtelen jövő rossz érzésüket, amit egy olyan szituáció vált ki, amikor nem érvényesül az akaratuk. Egyedül ezeket az érzéseket nem tudják feldolgozni, csak akkor ha a szülő támogatólag ott tud lenni vele. Ha ez nincs meg, sőt a szülő még zsarolja vagy kiabál vele, vagy ignorálja, abban az esetben csak a frusztráció és a feszültség nő benne, amitől egyre többet fog hisztizni, mert egyre telítettebb az idegrendszere a feldolgozatlan rossz érzésekkel. És mivel a hiszti természetes feszültséglevezetés is egyben, így tudatalatt már-már keresi az alkalmat, hogy kiadja a feszítő érzést. Támogató közeg híján egyre inkább elkezdenek kialakulni megküzdési stratégiák, amikből kialakul a megfelelési kényszer, maximalizmus, falak építése, bezárkózás, indulatkezelési problémák, és igen ez okozza hogy nem lesz jó a kapcsolat a szülő és gyerek között (kamaszkorra) - de ezt nem a hiszti okozza, hanem a hisztire adott nem megfelelő válasz.
Kb nem érdekel hogy ki hogy csinálja, én csak a gyerekeket sajnálom, mert látom a különbséget a támogató közegben nevelkedő gyerekek és a tekintély elvet képviselő szülők gyerekei között. És tisztában vagyok hogy egy ilyen hozzászólást nem változik meg senki… de talán elgondolkodik, hogy utánanézzen.
Kedvesem... Felneveltem 3 gyereket hiszti nelkul.
Szoval jo a szoveged de baromira nem kellene ezt a vackot nyomnod plane igy.
Nem artanana ha megnezned h pl daniaban miert nem hisztiznek a gyerekek vagy a afrikai kontinensen vagy kinaban japanban ...
Jössz Kínával meg Japánnal, ahol az emberek mentális állapota tragikus. Teljesítmenykényszeres, frusztrált, maximalista, kifelé érzelemmentes társadalom.
Nem tudom honnan veszed, hogy a dán gyerekek nem hisztiznek 😅 pont a dán nevelést bélyegzik állandóan “túl liberálisnak”, épp azért mert látszólag ráhagynak mindent a gyerekre. De épp nyáron megyek Dániába, majd szerzek személyes tapasztalatot. Ám Norvégiában pl éltem, ami hasonló sok mindenben Dániához. Ráadásul a főnököm lányának épp akkor volt ekkora gyereke, mikor ott laktam. Így testközelből láttam, hogyan csinálják. És pont hogy figyelembe vették a gyereket és nagy hangsúlyt fektettek az érzelmi intelligencia fejlesztésére, ami a negatív érzések elismerése nélkül nem megy.
Afrikát nem ismerem, de te talán éltél ott és tudsz mesélni 😉
De nem vitatkozom veled, higgy amit szeretnél.
Kár hogy a gyógypedagógusoknak nincs továbbképzés…
Amit leírsz az a dolgok összemosása, közben meg nem beszélsz arról hogyan validálod a lányod érzéseit (ha egyáltalán teszel ilyet)…
Mondjuk szerintem az, hogy földhöz vágja magát, az már elég határeset..
Még a hiszti az úgy oke.
Hát arra, hogy szerintem sem úgy kellene a gyereknek kifejezni a problémáit, bajait, hogy földön fetreng, ahogy a #16-os is írja, elmondta a kislányának, hogy ne a földön fetrengjen és verje a padlót, hanem szépen, nyugodtan mondja el, hogy mi a problémája.
És itt most nem 1-2 éves gyerekről beszélek, hanem 3 éven felüliről..
Azért attól, hogy gyerek, vannak határok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!