Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért mondják azt a mostani...

Miért mondják azt a mostani idősek, hogy a mai világban azért vágja földhöz magát a dackorszakos gyerek, mert minden rá van hagyva/nem szabad nevelni mert sérül a lelke?

Figyelt kérdés

Amikor feldob valamilyen bejegyzést a hisztikorszakkal kapcsolatban, szinte mindig odaírják az idősebb emberek, akiknek felnőtt gyerekeik vannak, hogy "ilyet, hogy a dackorszakos gyerek földhöz vágja magát, a mi gyerekeinknek nem engedtük meg!", meg hogy "a mai gyerekeket nem merik nevelni a szülők, illetve határokat szabni nekik, mert félnek, hogy sérül a kis lelke" stb.

Mi a véleményetek erről?

2023. máj. 8. 18:10
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
52%

Javaslom, hogy még tanulj a témában kedves utolsó, valamint nem árt ha a saját önismereti utadon is haladsz, mert azzal is fejlődsz a gyereknevelés témában, azáltal hogy rádöbbensz, hogy neked milyen hiányaid alakultak ki ennyi idősen, azért mert a szüleid elnyomták a nehéz érzéseid megélését. A gyerekek (2-4 éves korban klasszikusan a dackorszakban) azért hisztiznek, mert nem tudják kezelni (nem tartanak ott idegrendszeri érettségben) a hirtelen jövő rossz érzésüket, amit egy olyan szituáció vált ki, amikor nem érvényesül az akaratuk. Egyedül ezeket az érzéseket nem tudják feldolgozni, csak akkor ha a szülő támogatólag ott tud lenni vele. Ha ez nincs meg, sőt a szülő még zsarolja vagy kiabál vele, vagy ignorálja, abban az esetben csak a frusztráció és a feszültség nő benne, amitől egyre többet fog hisztizni, mert egyre telítettebb az idegrendszere a feldolgozatlan rossz érzésekkel. És mivel a hiszti természetes feszültséglevezetés is egyben, így tudatalatt már-már keresi az alkalmat, hogy kiadja a feszítő érzést. Támogató közeg híján egyre inkább elkezdenek kialakulni megküzdési stratégiák, amikből kialakul a megfelelési kényszer, maximalizmus, falak építése, bezárkózás, indulatkezelési problémák, és igen ez okozza hogy nem lesz jó a kapcsolat a szülő és gyerek között (kamaszkorra) - de ezt nem a hiszti okozza, hanem a hisztire adott nem megfelelő válasz.

Kb nem érdekel hogy ki hogy csinálja, én csak a gyerekeket sajnálom, mert látom a különbséget a támogató közegben nevelkedő gyerekek és a tekintély elvet képviselő szülők gyerekei között. És tisztában vagyok hogy egy ilyen hozzászólást nem változik meg senki… de talán elgondolkodik, hogy utánanézzen.

2023. máj. 9. 22:43
 12/23 anonim ***** válasza:
23%

Kedvesem... Felneveltem 3 gyereket hiszti nelkul.

Szoval jo a szoveged de baromira nem kellene ezt a vackot nyomnod plane igy.

Nem artanana ha megnezned h pl daniaban miert nem hisztiznek a gyerekek vagy a afrikai kontinensen vagy kinaban japanban ...

2023. máj. 10. 06:56
 13/23 anonim ***** válasza:
63%

Jössz Kínával meg Japánnal, ahol az emberek mentális állapota tragikus. Teljesítmenykényszeres, frusztrált, maximalista, kifelé érzelemmentes társadalom.

Nem tudom honnan veszed, hogy a dán gyerekek nem hisztiznek 😅 pont a dán nevelést bélyegzik állandóan “túl liberálisnak”, épp azért mert látszólag ráhagynak mindent a gyerekre. De épp nyáron megyek Dániába, majd szerzek személyes tapasztalatot. Ám Norvégiában pl éltem, ami hasonló sok mindenben Dániához. Ráadásul a főnököm lányának épp akkor volt ekkora gyereke, mikor ott laktam. Így testközelből láttam, hogyan csinálják. És pont hogy figyelembe vették a gyereket és nagy hangsúlyt fektettek az érzelmi intelligencia fejlesztésére, ami a negatív érzések elismerése nélkül nem megy.

Afrikát nem ismerem, de te talán éltél ott és tudsz mesélni 😉

De nem vitatkozom veled, higgy amit szeretnél.

2023. máj. 10. 07:28
 14/23 anonim ***** válasza:
59%
Egyébként kérdező, a lepontozásból látszik, hogy nemcsak az idősek mondják, gondolják ezt, hanem a mai szülőkorúak is. Címkéznek, miszerint az a jó gyerek, aki nem hisztizik és a többség erre is törekszik. A gyerek érzelmi szükségleteit meg ignorálják. Az összefüggést meg nem látják egy csomó felsorolt elakadással és pl kamaszkori szülő-gyerek kapcsolat szükségesnél nagyobb mértékű megromlásával.
2023. máj. 10. 08:50
 15/23 A kérdező kommentje:
#14, hát igen..
2023. máj. 10. 09:12
 16/23 anonim ***** válasza:
37%
5ös vagyok. Ezt a soha dolgot úgy értettem,hogy nyilvánosan. Otthon voltak hisztik nem is egy,de nyilvánosan nem hagytam,hogy elfajuljanak a dolgok,mert az nem a boltba az utcára stb. való. Meg kell tanulnia a gyereknek is,hogy hol,hogyan szabad viselkedni és mit engedhet meg magának. Egyébként nagyon is jól tudom,hogy mi az,ami ilyenkor lejátszódik bennük,hiszen gyógypedagógus vagyok. Mivel több év tapasztalata van a hátam mögött, így látom,hogy milyenek azok a gyerekek,akiknek semmilyen kontroll nem volt az életükben. Agresszívek,akaratosak,önzőek. Amikor anyuka jön panaszkodva, hogy Ádámka hétvégén úgy elverte,mint a lovat,akkor csakis a nevelés hiányára vezethető ez vissza. Kisgyermekkorban lehet a legjobban nevelni és formálni a gyermeket,utána már nagyon nehéz. Amikor a 4 éves kislányom elkezdett ordítva fetrengeni a földön és verte a padlót miközben taknya nyála egybefolyt,oda feküdtem mellé és ugyanazt csináltam. Erre felállt és megkérdezte,hogy anya te ezt miért csinálod? Én meg megkérdeztem,hogy és te? Téged utánoztalak ugyan ezt csináltad. Mondtam neki nézd meg magad a tükörben. Piros a fejed tiszta takony vagy egy ilyen szép okos kislány nem viselkedhet így. Aztán elmondta,hogy rossz volt látni,hogy azt csinálom,mint ő, mert,hogy ő is ugyanolyan csúnyán viselkedett,mint én. Megbeszéltük,hogyha dühös,akkor inkább megpróbálja elmondani,hogy mi bántja,ahelyett,hogy veri magát a padlón én meg barkóbázzak,hogy éppen mi kattant be nála fél másodperc alatt,ami nem tetszett neki. Inkább megbeszélni kell a gyerekkel,hogy mi a baja,nem ordítva hisztizni hagyni az Auchan közepén,hogy jajj hát Eszterke ilyen,majd abba hagyja,aztán megyünk tovább.
2023. máj. 12. 20:39
 17/23 anonim ***** válasza:
50%

Kár hogy a gyógypedagógusoknak nincs továbbképzés…

Amit leírsz az a dolgok összemosása, közben meg nem beszélsz arról hogyan validálod a lányod érzéseit (ha egyáltalán teszel ilyet)…

2023. máj. 12. 21:17
 18/23 A kérdező kommentje:

Mondjuk szerintem az, hogy földhöz vágja magát, az már elég határeset..

Még a hiszti az úgy oke.

2023. máj. 13. 10:16
 19/23 anonim ***** válasza:
18: mire gondolsz ezzel?
2023. máj. 13. 14:00
 20/23 A kérdező kommentje:

Hát arra, hogy szerintem sem úgy kellene a gyereknek kifejezni a problémáit, bajait, hogy földön fetreng, ahogy a #16-os is írja, elmondta a kislányának, hogy ne a földön fetrengjen és verje a padlót, hanem szépen, nyugodtan mondja el, hogy mi a problémája.

És itt most nem 1-2 éves gyerekről beszélek, hanem 3 éven felüliről..

Azért attól, hogy gyerek, vannak határok

2023. máj. 13. 16:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!