Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Akarom vagy szeretném?

Akarom vagy szeretném?

Figyelt kérdés

Ha azt mondja a gyerek, hogy "akarom ezt a macit", akkor kijavítjátok, hogy "nem akarom, hanem szeretném"?

Vekerdy Tamás szerint

"Ne higgyük azt, hogy a gyerek attól lesz jólnevelt, hogy megtanulja, hogy nem “akarhat”, csak sóvároghat valamire, és majd a felnőtt eldönti, hogy igen vagy nem."

[link]

Ti erről mit gondoltok?

2023. márc. 31. 13:58
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
62%

Nem értek egyet (sok minden másban sem Vekerdy-vel).

Nem az "akaratát töröm le" azzal, ha megtanítom, hogy szépen fejezze ki magát.

Nagyon is sok minden a szavakon múlik.

Sokkal több mindent elér az ember, ha udvariasan, illedelmesen kéri, mintha "akar".

2023. márc. 31. 17:34
 22/43 anonim ***** válasza:
84%
Szerintem nem is szabad kijavítani,itt nem arról van szó,hogy a kérés helyett mondja parancsolásképpen,hogy akarom, mert azt nyilván megtanítom,hogy azt mondja, -kérek-, vagy megkérdezi-Anya kérhetek-, de ne azt mondja, megszeretnék csinálni valamit, ahogy egy korábbi válaszoló is írta, az tényleg olyan, mintha magam sem tudnám mit akarok,és meghunyászkodom abban is ,hogy kérjek egyatalán valamit vagy kérdezzek pl szeretném kérdezni-ehelyett azt kérdezem, vagy szeretném felépíteni ezt meg ezt.. ehelyett fel akarom építeni, az utóbbi egy határozott cselekvésre utal,ettől nem lesz egy akaratos beképzelt,udvariatlan gyerek...
2023. márc. 31. 18:24
 23/43 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem mindegy, hogy fogalmazol. A "nem akarod, hanem szeretnéd" szerintem nem olyan jó, mert ő tényleg akarja. Szóval én inkább úgy mondom, hogy "úgy illik mondani, hogy szeretném".
2023. márc. 31. 18:30
 24/43 anonim ***** válasza:
100%

Függ a kérdéstől is:

Szeretnél játszótérre menni? - Szeretnék.

Akarsz egyet sétálni? - Akarok.

2023. márc. 31. 18:33
 25/43 anonim ***** válasza:
100%
Mi pont most járunk ebben a cipőben. A 4 éves lányom mostanában elég sokszor az akarom kifejezést használja. Engem annyira ez nem is zavart, míg az óvónő nem szólt, hogy az óvodában is ezt mondja, ők kijavítják, s tegyünk mi is így. Én inkább azt mondom neki, hogy a kérem szépen, légy szíves kifejezéseket használja.
2023. márc. 31. 18:56
 26/43 A kérdező kommentje:

Olvastad az egyik válaszom?

Ezt írtam:

Annak kapcsán vetődött fel a kérdés, hogy fültanúja voltam annak, mikor az egyik szülőhöz oda fordult a gyerek és mézes mázasan cukiskodva mondta, hogy "akarom ezt a macit". Erre a szülő kijavította, hogy "Nem, nem. Nem akarom, hanem mit mondunk? Szeretném."

A gyerek még csak nem is hisztizve mondta ezt, hanem cukin.

Én biztos nem javítgatnám ki ezért.

"Sokkal több mindent elér az ember, ha udvariasan, illedelmesen kéri, mintha "akar"."

Szerintem ennél udvariasabban nem is kérhette volna. Legalábbis én elolvadtam tőle🤗🥰

2023. márc. 31. 19:25
 27/43 A kérdező kommentje:

"modern elvek ide vagy oda, azért én se úgy megyek be a boltba, hogy azt a kiló kenyeret adjad ide, de sürgősen, mert AKAROM."

Én hallom felnőtt emberektől is, hogy pl "Akarok egy új ruhát, erre az alkalomra. Már ki is néztem."

"Lassacskán új telefont akarok venni, arra gyűjtök."

Semmi kivetnivalót nem látok ebben.

Nem hiszem, hogyha bemész egy pékségbe és azt mondod egy mosoly kiséretében, hogy egy kiló kenyeret akarok, meg abból a kifliből is kérnék vagy 4et akkor bárki is ferde szemmel néz rád vagy rosszallóan.

2023. márc. 31. 19:53
 28/43 Derjaderja ***** válasza:
73%

Én akkor szoktam kijavítani, ha ezt kérésre használják, főleg a 4 éves.

Ha csak úgy azt mondja, hogy ezt vagy azt akar, az még oké, de pl nálunk most valahonnan előbukkant a "mostakarom!", szerintem az óviból jött, na azért szólok, főleg hogy egyértelműen hogy a gyerek tudja, hogy ez normaszegés.

A 2 évest még csak tanítgatom.

2023. márc. 31. 20:39
 29/43 Derjaderja ***** válasza:
100%

26. Szerintem jogos kijavítani, de mások előtt ezért nem szólnék, inkább utólag, vagy nagyon kedvesen.

Akarni lehet valamit az jó dolog is (ezt én szoktam is mondani), de kérni nem így kell.

2023. márc. 31. 20:41
 30/43 Derjaderja ***** válasza:
70%
Én nem próbálnám ki a pèkségben az általad leírt mondatot, ilyen megfogalmazásban sértő és neveletlen.
2023. márc. 31. 20:42
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!