Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Akarom vagy szeretném?

Akarom vagy szeretném?

Figyelt kérdés

Ha azt mondja a gyerek, hogy "akarom ezt a macit", akkor kijavítjátok, hogy "nem akarom, hanem szeretném"?

Vekerdy Tamás szerint

"Ne higgyük azt, hogy a gyerek attól lesz jólnevelt, hogy megtanulja, hogy nem “akarhat”, csak sóvároghat valamire, és majd a felnőtt eldönti, hogy igen vagy nem."

[link]

Ti erről mit gondoltok?

2023. márc. 31. 13:58
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
69%

Az évtizedek során felvettünk úgynevezett normákat, amiket automatikusan belenevelünk a gyerekeinkbe, csak azért, hogy megfeleljünk a társadalomnak.

Az illemszabályok között vannak hasznosak, pl ha belépünk valahová, illik köszönni.

Valamint vannak kifejezetten károsak, mint a kérdező által említett példa is, hogy kijavítjuk a gyermekünk mondanivalóját egy általunk illendőbbnek gondolt kifejezésre.

Ne tegyétek! Persze van kivétel, ha pl a gyerek káromkodik, azt bizony nem szabad hagyni! DE, ez nem az az eset! Az akarom a szeretnémnek egy erőteljesebb, nyomatékosabb változata. Semmi kivetni való nincs benne! Úgyhogy feleslegesen ne javítsuk ki a gyermekünket, mert ezzel csak frusztrációt okozunk.

2023. márc. 31. 14:46
 12/43 A kérdező kommentje:

Így igaz.

Bennem ez olyan ellenszenvet váltott ki.

Nagyképű viselkedésnek látom, a szülő játszotta az eszét.

2023. márc. 31. 14:50
 13/43 anonim ***** válasza:
78%
Igen az én gyerekeimet is kijavítják, de én nem, a szeretném, kicsit olyan feltételesen hangzik,mintha azt mondanám: magam sem vagyok benne biztos,hogy azt az adott dolgot akarom-e. Az akarommal kifejezem,hogy céltudatosan vágyom arra,hogy megtegyek valamit.
2023. márc. 31. 16:01
 14/43 anonim ***** válasza:
78%

6:

"Az én lányom otthon is, társaságban is azt mondja, hogy "szeretnék", mivel megtanítottuk rá."

Igazából ezzel nem is lenne bajom.

Nekem attól állt égnek a hajam, amit a linkelt cikkben írt történetben olvastam:

Kislányom, Verocska, hároméves múlt, és nagyon szeret a nagymamáéknál (az én anyámnál) lenni. Jó is ott neki, de mostanában már többször is a sírásig, sőt a toporzékolásig ment egy kis vita, elsősorban apámmal, de néha anyámmal is. Ez mindig úgy indul, hogy a gyerek, ha valamiről megkérdezik, rábólint, és azt mondja igenlőleg: “Akarom!” Ilyenkor a szüleim mindig rászólnak: “Nem akarom, szeretném!” Ez Verát újabban rettenetesen feldühíti, toppant, és újra mondja: “Akarom!” Szüleim is makacsok, és ők is kötik az ebet a karóhoz: “Nem akarom, hanem szeretném!” És akkor, ez így megy a sírásig, a toporzékolásig.

* * *

Ebből nekem az jön le, hogy a nagyszülők is a dackorszakban levő hároméves szintjén vannak agyilag, lelkileg, intelligenciában.

Biztos, hogy ezt nem tűrném el, hanem azonnal közbelépnék és nagyon határozottan leállítanám őket.

Ha pedig ismétlődnének ezek a helyzetek, akkor ritkulnának a találkozások, és meg is mondanám nekik, hogy amíg ilyen apróság miatt b...ogatják a gyerekemet, addig ne akarjanak vele találkozni.

2023. márc. 31. 16:15
 15/43 NTBS ***** válasza:
58%
Szeretném. Erre kell nevelni. Így is túl sok az akaratos diák.
2023. márc. 31. 16:19
 16/43 anonim ***** válasza:
100%
Ha szívességet kér akkor "szeretném". Pl szeretnék egy csokit. Ha valamit pl el akar érni, akkor "akarom". Pl azt akarom, hogy ötös legyen a dolgozatom. Van különbség és meg lehet rá tanítani.
2023. márc. 31. 16:32
 17/43 anonim ***** válasza:
69%

Én kijavítom.

Akarom helyett szeretném

Örömet okozni helyett örömöt szerezni

Ez nem kukacoskodás csak egy szebb,igényesebb beszédstílus. Ennyi.

2023. márc. 31. 16:46
 18/43 A kérdező kommentje:

"Ebből nekem az jön le, hogy a nagyszülők is a dackorszakban levő hároméves szintjén vannak agyilag, lelkileg, intelligenciában."

Jól látod. Igazi karót nyelt figurák az ilyenek. Én is elutasítom maximálisan, hogy pl mint a történetben a nagyszülő elkezdje egzecíroztatni a gyereket. Meg teljesen abszurd, hogy idáig fajuljon egy ilyen dolog miatt, hogy egymás ellen vonyítanak. Milyen példát mutatnak ezzel? Hogy a nézeteltéréseket így kell kezelni, hogy egyik jobban toporzékol, mint a másik. Felnőtt embernek lehetne több esze.

2023. márc. 31. 16:49
 19/43 A kérdező kommentje:

"Szeretném. Erre kell nevelni. Így is túl sok az akaratos diák."

"Vekerdy tanár úr állítja: ami fontos, az nem a szavakon múlik:

Ha rászólunk, mert nem udvariasan vagy cizelláltan kíván valamit, épp az akarását hazudtoljuk meg, és ennek komoly és nem pozitív következményei lehetnek.

Vagyis: meg kell tanulni akarni, és hiba ezt az akaratot megtörni.

Mert aztán se szeri, se száma nem lesz a nem akarom dolgoknak. És jönnek majd a panaszok, hogy nem akar tanulni, nem akar figyelni, nem akarja megcsinálni a leckét, nem akar edzésre menni, nem akarja elpakolni, nem akarja felvenni, és így tovább.

Hiszem én is, hogy más akaratát nem jó megtörni, még ha így időnként a „neveletlen” bélyeg sül is a gyermekünkre. Ugyanis a jólneveltség nem szóhasználaton múlik, hanem kölcsönös kommunikáció és példamutatás nyomán alakul ki."

2023. márc. 31. 16:59
 20/43 anonim ***** válasza:
100%

Én ezt úgy próbáltam áthidalni, amikor már szebben beszélt és nem azért volt minden "akarom", mert másképp nem is tudta mondani, hogy mondta pl, h "akarom azt az xyz dolgot" akkor annyit válaszoltam, hogy nahát, látom rajtad, hogy tényleg nagyon akarod, szerinted hogyan tudnád megszerezni? És ha ilyen udvariassági kör volt, akkor mondta mindig, hogy "kérlek add ide" vagy kérte mástól. De az akarat kifejezés miatt nem kértem számon.

Nem tudom ez jó e így, én próbáltam azért azt is megtanítani neki, hogy vannak illendő kifejezések, és modern elvek ide vagy oda, azért én se úgy megyek be a boltba, hogy azt a kiló kenyeret adjad ide, de sürgősen, mert AKAROM.

2023. márc. 31. 17:24
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!