Akarom vagy szeretném?
Ha azt mondja a gyerek, hogy "akarom ezt a macit", akkor kijavítjátok, hogy "nem akarom, hanem szeretném"?
Vekerdy Tamás szerint
"Ne higgyük azt, hogy a gyerek attól lesz jólnevelt, hogy megtanulja, hogy nem “akarhat”, csak sóvároghat valamire, és majd a felnőtt eldönti, hogy igen vagy nem."
Ti erről mit gondoltok?
Én nem lovagolok szavakon.
Óvodás korban persze megtanítanám arra, hogy hogyan kérünk udvariasan valamit, de a mindennapi, otthoni beszédben nem lovagolnék rajta. Szóval nekem mondhatja, hogy "akarom", bőven elég, ha társaságban vagy más felnőttekkel szemben mondja, hogy "szeretném".
Ha sokat vagyunk együtt, akkor úgyis minta vagyok neki, és én is szeretnéket mondok. Úgyhogy már csak emiatt is eltanulná.
#1 vagyok, csak utólag olvastam végig a linket.
Kb. azt mondja Vekerdy, amit én is.
AZ biztos, hogy nem erőltetném soha a szeretnéket, ahogyan a cikkben az anyuka szülei. Nekem is rossz lenne ilyen cirkuszt hallani és leállítanám a szüleimet.
Nálunk ritkán használják, de akkor amikor rettentő dacosan mondják, akkor el szoktam mondani, hogy úgy fejezzük ki szépen, hogy szeretném, de nem ezen múlik, hogy lehet-e.
MEg kell kérni
Nálunk sokszor
“De nekem kellllllll” szokott menni nagyon.
De szerintem sem ezen múlik, hogy milyen lesz a gyerek.
#1 #3
Én is ezen az állásponton vagyok.
Minden szavaddal egyet értek.
Én sem tudom minek szavakon lovagolni.
Annak kapcsán vetődött fel a kérdés, hogy fültanúja voltam annak, mikor az egyik szülőhöz oda fordult a gyerek és mézes mázasan cukiskodva mondta, hogy "akarom ezt a macit". Erre a szülő kijavította, hogy "Nem, nem. Nem akarom, hanem mit mondunk? Szeretném."
A gyerek még csak nem is hisztizve mondta ezt, hanem cukin.
Én biztos nem javítgatnám ki ezért.
De hát annyi féle nézőpont meg viselkedés ahány ember.
"Szóval nekem mondhatja, hogy "akarom", bőven elég, ha társaságban vagy más felnőttekkel szemben mondja, hogy "szeretném"
Rokongyerekeknél tapasztalom, hogy nem mondják senkinek sem, hogy szeretnék, sőt, csak annyit mondanak, hogy "rizst", meg "vizet", ahelyett, hogy azt mondanák, hogy kérek vizet. Otthon is, társaságban is. Az én lányom otthon is, társaságban is azt mondja, hogy "szeretnék", mivel megtanítottuk rá.
Nem gondolnám, hogy emiatt megtört volna az akarata, hogy udvaraisan fejezi ki magát.
Köszönöm az eddigi válaszokat!!
Igazatok van teljes mértékben.
Kedves #3 válaszoló.
Ne haragudj, véletlenül a "nem hasznosra nyomtam"
✅
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!