Hogy kezelitek a dackorszakos, egész nap hisztiző gyereket (ezt a "nyugodtan beszéld meg vele" módszert hanyagolva)?
A 19 hónapos fiam 4-5 hónapja egyszerűen kezelhetetlen, és egyre durvább a dolog. Értem, belépett a dackorszakba, eleinte nekem is voltak elveim, hogy majd nyugodtan fogom kezelni ezt az egészet, de már totáli kikészültünk idegileg az apjával, mert minden egyes napunk ordítással, hisztivel, vergődéssel telik (oké, nyilván vannak jobb időszakok a napban).
Mindkét kipakol, szétszed, borít. De ezt úgy kell elképzelni, hogy bemegyek pl. a mosókonyhába kivenni a mosott ruhát a gépből és berakni egy másikat, jön, elkezdi rángatni a szekrényt, ledobálni róla a dolgokat, ha arrébb húzom, rohan belenyúlni a macskaalomba vagy kajába, ha rászólok normálisan, hogy nem szabad, mintha meg sem hollaná. Ha elvesztem onnan a kezét, a leveri magát a Földre és ordít, úgy kell kivinnni.
Kijövünk, akkor felmászik a konyhaasztalra, ezerszer elmodtam, hogy nem szabad, de lesz*rja, ha leveszem, mászna vissza, ha megfogom ordít, veri magát megint. És ezt tényleg úgy kell elképzelni, hogy egész nap minden félórában ordít, hisztizik.
Most konkrétan egy órát ordított, mert nem ülhetett fel az asztalra, nem lehetett hozzászólni, ha meg akartam ölelni, rugdosott, ellökött, de csak tolta téli torokból.
Minden nem egyre durvább, azt gondoltam, nem fogok kiabálni, de egyre könnyebben pattan el az agyam és már ordítok. Nem mintha érne valamit, de nem bírom idegileg. Az apja dettó, már kíván, hogy vigyük orvoshoz a gyereket, mert ez nem normális
.
És ugye mindennel ez van, dobálja a kaját, nem akar enni, nem tud egyszerűen leállni a hisztivel.
Nagyon sokáig próbálkoztam ezzel zat együttérzős, megbeszélős módszerrel, de mint a falra hányt borsó, egy 1,5 évesen egyszerűen nem lehet ilyet megbeszélni, hogy "értem, hogy rossz neked, hogy nem ülhetsz fel az asztalra, blablabla", mert sehall, selát.
Azt érzem, semmivel nen tudom rá hTni.
Tereld el a figyelmét. De ne valami gagyi módon, hogy nézd egy játék, játsszunk vele, hanem: Fordulj látványosan a leghosszabb út felé a lakásban, kiálts fel, hogy "úristen, úristen, hol van???" mutogatva, Szaladj el a szoba felé, ami távol van, ha hamarabb érsz oda, dugj valamit közepesen látványos helyre. Kezd el keresni a tárgyat, hagyd, hol a gyerek találja meg.
Amúgy én beraktam a kádba a gyereket fürdeni napközben, ha hiszti volt, nekem sem volt idegszálam elterelni. Elpancsolt ott pár órát napközben, én mellette olvastam, vagy ilyesmi.
Simán lehet, h hiperaktív, lehet megérné legalább a háziorvoshoz vagy védőnőhöz levinni.
Akkor hisztizik a gyerek, ha unatkozik,ez teljesen egyértelmű számomra az utóbbi évekből. Bölcsi jót tenne neki. Otthonra pedig labdamedence, vagy valami, ahol kisse tombolhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!