Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan kezeljem ezt a brutál...

Hogyan kezeljem ezt a brutál hisztit?

Figyelt kérdés
Kislányom 3,5 éves. Makacs, akaratos. Az utóbbi időben a dacos hiszti nagyon eldurvult és ma annyira elszakadt nálam a cérna, hogy megfürdettem hideg vízzel. Mindig akkor kezdi el, amikor amit épp csinál, abba kell hagyni. Például ma a szomszéd kislányokkal való játékot, mert el kellett menniük vagy mert ki kell jönni a medencéből vagy mert nem aludhatott az unokatesójánál, vagy mert hallotta az udvarról az öregapja hangját és nem engedtem ki mert már késő este volt. Ilyenkor hörögve üvölt, rekedtre sikítja magát, fulladozva bőg, rúg, csapkod, teljesen kikel magából. Annyira belelovallja magát, hogy majdnem 1 óra mire lenyugszik. Ha ilyen tombolása volt, gyakran órákkal később, mikor már alszik, álmában kezd el hisztizni és rúgkapálni, akár többször is az éjszaka folyamán. Kb 2 hónapja kezdte el ezt a viselkedést. Eddig meg tudtam nyugtatni, elterelni a figyelmét, most semmi sem segít. Gyakran mondja, hogy nem tudja abbahagyni a sírást.
2022. aug. 13. 20:18
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
40%
Tedd be a szobába és hagyd magára. Ne szólj hozzá, tegyél úgy, mintha nem érdekelne, rá se nézz (persze azért kövesd figyelemmel) Én ezt tenném.
2022. aug. 13. 20:41
 2/22 anonim ***** válasza:
78%
Az én lányomnál ugyan nem ennyire kemény a de ha elkezdi én nem veszek róla tudomást.Csinálom tovább a dolgom mintha ott sem lenne.Közben persze szemmel tartom.Nálam ez jött be.Egy idő után oda jön hozzám szipogva.Akkor megölelem,felveszem és ennyi volt a hiszti.Az apja mindig beszél hozzá közben,kérdezgeti mi a baja de ő annál jobban hisztizik.Hiába mondom neki,hogy ilyenkor hagyja békén.
2022. aug. 13. 20:48
 3/22 anonim ***** válasza:
69%
Azért hisztizik, hogy ráfigyelj. Ha elkezded vigasztalni meg nyugtatgatni, megkapja amit akar és legközelebb is csinálni fogja. Hagyni kell magában, lenyugszik egy idő után.
2022. aug. 13. 21:06
 4/22 anonim ***** válasza:
68%
Az enyémek egyszer volt ilyen kitörése és tényleg nem tudta abbahagyni.Már azért sírt,hogy nem tudja abbagyni és segítsék,nyugtassam meg.Simogattam,öleltem,nem volt jó kimentem a konyhába töltöttem egy negyed pohár jó hideg vizet és váratlanul arcon öntöttem.Mint akit elvágtak.Tök csend.Azt mondta: most vizes a ruhám . Adtam rá új pizsit ölbevettem és maximum egy perc alatt elaludt.Borzasztoan fáradt volt.Egy órát üvöltött és tényleg nem tudta abbagyni.
2022. aug. 13. 21:07
 5/22 anonim ***** válasza:
78%

A legutóbbi ilyen brutál hisztit kicsit rendhagyóan oldottam meg. Üvöltött, bevonult a kanapé és a fal közé és ott hisztizett. Fogtam egy lézerpointert, amit imád a macska kergetni és ráirányítottam a falra, pont afölé, ahol elvonult. A macska neki is ugrott, majd utána ráesett a gyerekre. Mint akit elvágtak, röhögött :D

Gondolom macska híján egy arcon fröcskölés vagy más váratlan esemény is jó.

2022. aug. 13. 21:21
 6/22 anonim ***** válasza:
70%

Ezt neeee..... könyörgöm... miért hwgyná magára a gyereket, mikor épp elég problémája van

Hidd el, neki sem jó, hogy nem tudja kezelni az érzéseit, és ha nem segítesz ebben neki, akkor szorongani fog

Ha tudod előre, hogy valamit abba kell hagynia, szólj előtte 10 percel, hogy "10 perc múlva vége az adott tevékenységnek" majd szólj 5perc múlva, és az utolsó 2percben is hívd fel erre a figyelmét (igen, tudom hogy nincs tisztában a perc fogalmával, de így érzi, hogy változás jön). Nekünk még az ébresztő órás módszer jött be, beállítottam 10 percel későbbre, és elmondtam, ha csöng, akkor be kell fejeznie amit csinál, nyilván itt is életbe lép a 2percel a vége előtt szólok szabály, hogy ne hirtelen érje a csörgés

A hisztit pedig meg kell hallgatni, és mondd ki helyette az érzéseit "tudom hogy most dühös/szomorú/csalódott vagy" de ugyan így megnevezheted az érzéseit pozitív értelemben is "most boldog vagy/örülsz" hogy értse az érzelmeket

Ezzel hisszútávon csökkented a hisztiket, mert megérti az érzéseit

És csak azt tudja az ember kezelni, amit ért

Addig pedig kitartás

2022. aug. 13. 21:22
 7/22 anonim ***** válasza:
35%
"miért hwgyná magára a gyereket, mikor épp elég problémája van" A hiszti nem a "gyerek problémája" hanem egy mód hogy kierőszakolja amit akar. Ha tutujgatod, körbeugrálod, megerősíted benne hogy üvölteni jó módszer a szülő zsarolására. Ezért nem szabad hisztinél körbeugrálni. Senki nem azt mondta hogy szard le a gyereket ha nem értetted volna. Csak épen azt hogy ne úgy viselkedj amit elvár, ne erősítsd meg benne hogy egy hibás viselkedés célravezető. Ettől még szemmel tarthatod hogy ne legyen baj.
2022. aug. 13. 21:54
 8/22 anonim ***** válasza:
72%

Aki azt írja,hogy a hiszti egy módszer hogy kierőszakolja amit akar, az könyörgöm ne neveljen gyerek vagy legalább ne terjessze az igét, mikor látszólag fogalma nincs a gyereknevelésről. A hiszti a gyermek tehetetlensége, amikor nem tudja még kezelni az indulatait. Meg kell ezt tanítani neki, nem azzal hogy magára hagyod vagy leöntöd. Meg kell neki tanítani kifejezni ,megfogalmazni az érzéseit és hagyni kell hogy azokat normális módon ki tudja fejezni. Mondd neki,hogy látod hogy dühös vagy, de segítek, vagy látom hogy félsz, de itt vagyok...tudom,hogy még játszani szeretnél...

Kérlek olvassatok egy kis pszichológiát.

2022. aug. 13. 22:41
 9/22 anonim ***** válasza:
38%
Aki azt hiszi, hogy egy gyerek nem fogja kiszámítottan használni a hisztit hogy elérje amit akar, AZ ne neveljen gyereket. A mindent megengedünk nem nevelés.
2022. aug. 13. 22:47
 10/22 anonim ***** válasza:
72%

Kellenek egy gyereknek a jól meghúzott határok, és az érzelmi biztonság.

Amit nem szabad, azt nem szabad, hiába hisztizik. De légy ott neki mindig, ne tedd meg vele, hogy nem veszel tudomást róla.

Ilyenkor én az ölembe szoktam venni, kérdezgetem, hogy mi miatt érzi rosszul magát, mi bántja, segítek neki kibeszélni magából a kis problémáját, és magyarázom, hogy mit miért nem szabad. Elmondom neki, hogy figyelek rá mindig, akkor is, ha csendben van, jól viselkedik. Szóval igyekszem éreztetni vele, hogy szeretem, akkor is, ha valamit nem szabad, és a kettő nem függ össze.

2022. aug. 13. 23:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!