A te gyereked tehetséges valamiben, látod, milyen szakma/életcél felé kellene terelgetni, segítenél az enyémnél?
Nemrég olvastam itt egy kérdést, és azóta azon gondolkozom, hogy a gyerek képességeit kellene figyelgetni, valamilyen önmegvalósítási forma felé terelgetni, hogy felfedezze magában is mit szeret és mit nem. 9 éves, úgy állunk, hogy amit szeret, azt egy hónap múlva nem szereti, nem kifejezetten tehetség semmiben, átlagos közepes-jobb képességű gyerek.
Kicsit aggaszt, nehogy úgy járjon, mint én, hogy nem találja a helyét, nem érdekli semmi különösebben. Ha szabadideje van, olvas vagy babázik, ha ráengedném a videójátékra, akkor viszont mindig azt csinálná, így korlátozva van, hetente alig játszik vele fél-egy órát.
Nem látom, hogy lenne "szenvedélye" vagy különleges képessége. Többet olvas, és többet beszél, mint a kortársai, de a kommunikációs képességei nem túl jók, és a szövegértése sem annyira kiemelkedő.
Mozgása elég ügyes, de semmi extra. Szépnek szép, arányos csontozata van, hízásra nem hajlamos, talán ebben kitűnik, de nem elég magas a korához képest, örülök, ha eléri az 170et. Kicsikkel hol szívesen van, hol utálja őket. Nyelvérzéke nincs, szóemlékezete nincs. Szépészet nem érdekli, állatok sem különösebben, babusgatni szereti őket inkább, de azt sem mindig. Ritmusérzéke átlagos, táncolni nem igazán szeret, hangszerhez nincs figyelme és kitartása és kedve, így az amúgy őt jó képességűnek gondoló furulyatanár nem vállalta.
Energiája sok van, mindent belead, de viszonylag gyorsan fárad a kortársaihoz képest. Elég jól számol, de az sem kiemelkedő. Főzni nem szeret különösebben, növények érdeklik, de földhöz nem nyúl, és nehezen jegyzi meg a nevüket. Rossz énekhangja van, kézügyessége sem az igazi, nem szeret se énekelni, se barkácsolni.
Majdnem mindenből ötös, kivéve tesiből(labda a gyengéje), viszonylag kevés tanulással, de ugye ez nem sokat jelent így második végén, gyengébb suliban. Úgy érzem irányt kellene mutatnom, hogy megtalálja önmagát egy területen belül, felfedezze mi érdekli, hol tud kiteljesedni, honnan gyűjti legszívesebben az információkat, mi ragad rá a legkönnyebben, hol lenne tehetséges, de nem látok ilyet. Ennek talán most lenne itt az ideje.. Több dolgot kipróbált, de egyiknél sem maradt meg, itthon minden eszköze megvan mindenhez. Talán vezetéshez lenne érzéke(dodzsem), az elsőre ment neki 3 évesen, de ez sem jelent túl sokat, csak hogy valószínű lesz jogsija. Milyen területeket hagytam ki? Te hogyan csinálod ezt a terelgetést, képességfelismerést a gyereknél?
Kérdező, a probléma veled van. A saját elcs*szettnek vélt életed miatt nem hagyod élni a gyereked. Előbb-utóbb átragad rá ez a frusztráció (de talán ez már meg is történt), és épp ezzel a nagy akarásoddal éred el, hogy ő ne legyen boldog.
Hozzád hogy álltak a szüleid? Kaptál elég pozitív visszajelzés, dicséretet? Látatlanban sejtem, hogy nem kaptál. Ezért nem lett önbizalmad semmihez, és ezért "kallódtál" el. A gyerekeknek nem arra van szükségük, hogy a szüleik bírálják őket, másokhoz hasonlítsák, éreztessék vele, hogy többet várnak tőle (ha nem is mondod neki, hidd el, ahogy te itt jellemezted őt, ebből neki szavak nélkül is érzékelnie kell, mit gondolsz róla). Egy gyereknek az kell, hogy olyannak szeressék, amilyen.
Az ilyen "nem tudom" típusú határozatlanság, ami a gyerekednél van, épp arra vezethető vissza, hogy nem érzi, hogy neki lehetnek önálló vágyai. Mert már idomult ahhoz, hogy meg kell felelnie a környezetének, megszokta, hogy helyette döntenek. Mit számít hát, hogy ő mit akar? Vagy már azért nem meri majd az új ötleteit felvetni, mert tudja, te már árgus szemekkel figyeled, ez lesz-e az, amivel kitűnik. Ezzel máris olyan nyomás alá helyezted, hogy emiatt fél majd abban is kibontakozni, hisz mi van, ha nem lesz elég jó neked, és megint azt kell éreznie, hogy csalódtál benne.
Hagyd őt élni, a jó ég áldjon meg!
Egy csomó ember még 30-40 évesen se tudja, hogy mit is akar igazán csinálni, vagy pont akkor ébred rá, hogy az addig követett életútja mégsem az, amit tovább akarna csinálni. Ne várd el a 9 éves gyerekedtől, hogy kristály tiszta jövő- és karrier képpel éljen. Pláne úgy, hogy tőled sem azt látja mintaként, hogy te világosan látod, miben vagy jó és azt az eltökélt célt követed. Még ha nem is mondod ezt így ki neki, valószínűleg érzi és ebben nőtt fel, már rég magába szívta mintaként.
Ha már valamit fejleszteni akarsz, akkor pont azokat a készségeket érdemes erősíteni, amikkel úgy érzed, hogy hátrányban van és kárát szenvedheti később a hiányosságoknak.
"Kommunikációs képességei nem túl jók, és a szövegértése sem annyira kiemelkedő."
Ezekben segíts neki, illetve ezekre keress a korosztályának megfelelő fejlesztési lehetőségeket. Pl. nyelviskola, színjátszó kör, stb.
"Kicsikkel hol szívesen van, hol utálja őket. Nyelvérzéke nincs, szóemlékezete nincs."
Korosztálynak megfelelő feladatokkal, játékokkal majd kialakul. Az is lehet, hogy hagyni kell, hogy néha egyedül legyen, néha meg társaságban.
"Energiája sok van, mindent belead, de viszonylag gyorsan fárad a kortársaihoz képest."
Keress neki valamilyen csapat sportot, hogy kondiban legyen és főleg társaságban, közösségben. Nem kell feltétlenül versenyszerűen csinálnia, de az erőnlétet és a szociális készségeket is fejleszti.
"Ritmusérzéke átlagos, táncolni nem igazán szeret, hangszerhez nincs figyelme és kitartása és kedve, így az amúgy őt jó képességűnek gondoló furulyatanár nem vállalta."
Lehet, hogy nem furulyáznia kéne, hanem valami más hangszer kelti fel az érdeklődését. Táncok iránt lehet, hogy meghozza a kedvét, ha elviszed egy tánciskolába. Egy próbát megér, de erőltetni nem érdemes. Az is lehet, hogy ez még korai. Majd, ha kamaszodik és elkezd érdeklődni a lányok iránt, akkor is elég lehet felvillantani neki, hogy egy tánciskola milyen praktikus a mozgása, ritmusérzéke javítására és még ismerkedni is lehet...
Hagyd neki, hogy minél több dolgot kipróbáljon, hátha lesz olyan, ami felkelti az érdeklődését. Egyedül azt ne hagyd neki, hogy azt válassza, hogy semmi nem csinál, mert attól ellustulhat. Sportolhasson bármit, de valamit mindenképp sportoljon, mert ha választhatja, hogy semmit nem sportol, akkor könnyen leszokik a mozgásról. Válogathat a hangszerek közt, de valamilyet mindenképp csináljon.
Utolsó, ezek az én meglátásaim, iskolában kitűnően teljesít, de valószínű a többi gyerek még nála is gyengébb, ez nem olyan elit iskola.
Tényleg az erősségeire akarok rámenni, nem érdekel a fejlesztősdi, átlagosnak átlagos szinte mindenben. Valamit sportoljon, eddig is ez volt, de amikor én választottam, abba akarta hagyni rövidtávon, ezért kapkod bele mindenbe, mielőtt még meg tudná szeretni.. Ez volt zenével is, ha nem választ, én választok, azt meg nem akarja. Szeretném, ha lelkes lenne, akarna valamit csinálni. Azóta egyébként látott gameplayt, és lelkes lett ilyen készítésében, de már nagyon rágja a fülem.. Én meg csak fogom a fejem, mert instant cikizhető a beszéde miatt, és a játékképességei miatt és nem is akarom a gyerekem benyomni a nyilvánosságba, pláne nem ezzel.
Valószínű egyébként, hogy hagyni fogom, letiltom a hozzászólási lehetőséget, én fogom kezelni az oldalát és arc nélkül tölthet fel videót, mert legalább lelkes, de fene se gondolta, hogy ezért fog lelkesedni ennyire..
"Valamit sportoljon .......... Ez volt zenével is, ha nem választ, én választok"
Ugyanennyi idős a gyerekem és se nem sportol, se nem zenél.
Pedig szereti hallgatni a zenét, szépen énekel is. De nem fogok semmilyen hangszert ráerőltetni. Játszótéren meg a kertben szívesen mozog, szaladgál, mászik a mászókán. Strandon szívesen megy a vízbe. Szívesen kirándul velünk. Szóval mozog eleget, az iskolában meg minden nap van testnevelés. Miért kéne még ezen felül sportolnia? Inkább legyen önfeledt gyerek, aki nem versenyt fut időre, hanem fogócskázik a testvérével.
"iskolában kitűnően teljesít, de valószínű a többi gyerek még nála is gyengébb"
Ettől a mondattól konkrétan végigfutott a hátamon a hideg. :-(((
Tehát a kitűnő gyereked is gyenge, csak mások még gyengébbek. Szomorú olvasni, hogy ilyen szülők is vannak...
"iskolában kitűnően teljesít, de valószínű a többi gyerek még nála is gyengébb, ez nem olyan elit iskola"
Kérdező, az ilyen szintű alábecsülést tényleg nagyon szomorú olvasni. Még amiben jó a gyereked, azt is leszólod meg bagatellizálod, hogy á, nem elitiskola. Na és? Nem jár mindenki elitiskolába, többen nem, mint amennyien igen. És miért csak az lenne becsülendő, ha valaki egy elitiskolában kitűnő?
"Azóta egyébként látott gameplayt, és lelkes lett ilyen készítésében, de már nagyon rágja a fülem.. Én meg csak fogom a fejem, mert instant cikizhető a beszéde miatt, és a játékképességei miatt és nem is akarom a gyerekem benyomni a nyilvánosságba, pláne nem ezzel"
Megint ugyanez. Valamiben lelkes, de neked az pont nem tetszik, csak azt hajtogatod, hogy nem jó a beszéde, nem jó a játékképessége, miért pont ez... Bármilyen bántó szándék nélkül írom, gondolkodj el egy kicsit. Lehet, hogy a gyereket több dolog is érdekelné, ha nem lenne az, hogy bagatellizálod az erősségeit és hibákat keresel benne. Hagyni kell, hadd találja meg, mi tetszik neki, építsetek az erősségeire.
... nem bagatellizálom, többször szokott lenni, hogy visszakérdeznek, mit is mond, vagy rosszul magyaráz és nincs értelme, helytelenül ragoz, beszédértése is rossz, de mivel tud olvasni, szépen ír, így senkinek semmi baja vele. Az már mástészta, hogy rosszul fogalmaz, és felnőttek, gyerekek sem mindig értik, mit akar, mert nem tudja rendesen elmondani. Én tudom, hogy baj van, ők alig látják bent, nem beszéltetik kettesben hosszabban.. Hidd már el, hogy jobban tudom, hát én se mindig értem, mit akar, és mások se, se felnőtt, se gyerek. A gyereknek gyenge kommunikációs képességei vannak, és kb 2 percig bír játszani, utána szól, hogy nem megy, segítsek, vagy épp irgalmatlan dühös, hogy nem megy neki, ezért (is) van korlátozva a videójáték minimálisra, kb fél óra, de játszani bezzeg sokszor játszana.
Azért jött be neki a gameplay, mert a harmincas pasi, aki csinálta, folyton káromkodott és viccelődött, vicces fejet vágott és volt vele egy kutya is, ő meg halálra kacagta magát, és ő is ilyet akar csinálni. Csak hogy ő nem tud, de úgyis leesik neki, ha meglesz.
Megnézte egy nagyon népszerű felnőttét, az kell neki, de ő kb ilyet fog tudni: https://www.youtube.com/watch?v=c2FBntidfSw
Ezt is mutattam neki, hogy kb ilyen lesz az övé, nyilván nem tetszett neki, de ragaszkodik hozzá, hogy az övé jobb lesz. Pedig ennyire sem beszél jól, mint a kissrác, játszani meg feleennyit sem tud.. Meg ez más, ez nyilvános, ez az internet, itthon szórakozhatna, de kirakni másoknak?
Majd belinkelem az övét, ha megvan, aztán majd lehet nézni és hallgatni, hogy biztos mennyire félreismerem és lebecsülöm a képességeit.. nevetséges.
"Majd belinkelem az övét, ha megvan, aztán majd lehet nézni és hallgatni, hogy biztos mennyire félreismerem és lebecsülöm a képességeit.. nevetséges."
Fúb+... Te komolyan képes lennél ország-világ előtt nevetségessé tenni a gyerekedet, csak hogy mindenki lássa, hogy neked van igazad? Ritkán írok ilyet, de őszintén remélem, hogy 18 évesen rád csapja az ajtót, és vissza se néz. Aztán majd persze te leszel a legjobban felháborodva, hogy te mindent megpróbáltál, de a gyerek csak selejtes lett.
Katasztrófa, komolyan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!