Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » A te gyereked tehetséges...

A te gyereked tehetséges valamiben, látod, milyen szakma/életcél felé kellene terelgetni, segítenél az enyémnél?

Figyelt kérdés

Nemrég olvastam itt egy kérdést, és azóta azon gondolkozom, hogy a gyerek képességeit kellene figyelgetni, valamilyen önmegvalósítási forma felé terelgetni, hogy felfedezze magában is mit szeret és mit nem. 9 éves, úgy állunk, hogy amit szeret, azt egy hónap múlva nem szereti, nem kifejezetten tehetség semmiben, átlagos közepes-jobb képességű gyerek.

Kicsit aggaszt, nehogy úgy járjon, mint én, hogy nem találja a helyét, nem érdekli semmi különösebben. Ha szabadideje van, olvas vagy babázik, ha ráengedném a videójátékra, akkor viszont mindig azt csinálná, így korlátozva van, hetente alig játszik vele fél-egy órát.

Nem látom, hogy lenne "szenvedélye" vagy különleges képessége. Többet olvas, és többet beszél, mint a kortársai, de a kommunikációs képességei nem túl jók, és a szövegértése sem annyira kiemelkedő.

Mozgása elég ügyes, de semmi extra. Szépnek szép, arányos csontozata van, hízásra nem hajlamos, talán ebben kitűnik, de nem elég magas a korához képest, örülök, ha eléri az 170et. Kicsikkel hol szívesen van, hol utálja őket. Nyelvérzéke nincs, szóemlékezete nincs. Szépészet nem érdekli, állatok sem különösebben, babusgatni szereti őket inkább, de azt sem mindig. Ritmusérzéke átlagos, táncolni nem igazán szeret, hangszerhez nincs figyelme és kitartása és kedve, így az amúgy őt jó képességűnek gondoló furulyatanár nem vállalta.

Energiája sok van, mindent belead, de viszonylag gyorsan fárad a kortársaihoz képest. Elég jól számol, de az sem kiemelkedő. Főzni nem szeret különösebben, növények érdeklik, de földhöz nem nyúl, és nehezen jegyzi meg a nevüket. Rossz énekhangja van, kézügyessége sem az igazi, nem szeret se énekelni, se barkácsolni.

Majdnem mindenből ötös, kivéve tesiből(labda a gyengéje), viszonylag kevés tanulással, de ugye ez nem sokat jelent így második végén, gyengébb suliban. Úgy érzem irányt kellene mutatnom, hogy megtalálja önmagát egy területen belül, felfedezze mi érdekli, hol tud kiteljesedni, honnan gyűjti legszívesebben az információkat, mi ragad rá a legkönnyebben, hol lenne tehetséges, de nem látok ilyet. Ennek talán most lenne itt az ideje.. Több dolgot kipróbált, de egyiknél sem maradt meg, itthon minden eszköze megvan mindenhez. Talán vezetéshez lenne érzéke(dodzsem), az elsőre ment neki 3 évesen, de ez sem jelent túl sokat, csak hogy valószínű lesz jogsija. Milyen területeket hagytam ki? Te hogyan csinálod ezt a terelgetést, képességfelismerést a gyereknél?

2022. júl. 22. 07:26
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
100%

9 évesen a lányom szakács akart lenni, próbálgatta is magát itthon. Mondta, hogy majd akar egy saját éttermet.

Mellette nagyon szépen rajzol, rengeteget olvasott akkoriban.

Kipróbált több sportot, eddig egy sem jött be neki hosszú távon.

Most 11 éves, és konkrétan semmi nem érdekli. Most épp ilyen időszaka van. De bőven ráér. Ennyi idősen próbáljon ki szerintem minél több dolgot, aztán majd alakul.

2022. júl. 22. 11:23
 22/41 anonim ***** válasza:
100%

Ne, ne, ne, ne! Ne nyomd semerre, mert tapasztalatból mondom, nem segít. Velem hatodikban abbahagyatták a szüleim a sulis kórust, amit szerettem, de nem voltam jó belőle, csak azért mert matekból nagyon király voltam, de pont egy időben volt a versenyfelkészítő szakkör a kórus próbával. Nyolcadik végére annyira megutáltam a matekot, amit az erőltetés előtt szerettem, hogy gimibe nem hogy nem mentem versenyekre, az utolsó két évet leszámítva nem voltam hármasnál jobb belőle. És nem azért mert nem tudtam volna. Gimiben természetes az átlag romlása, a szüleim elfogadták. Holott az átlagom meg csak azért romlott, mert nem figyeltem órán, rajzolgattam, aludtam, lestem az ablakot, és tz előtt akartam 45 perces kolis felzárkóztatón pótolni az anyagot.

Konkrétan, ha nem cserélik a tanárunkat olyanra, aki az ilyeneket, mint én voltam nulladiktól tizedikig, azt buktatja, akkor a büdös életben nem javul a teljesítményem, nem szeretem meg újra a tárgyat.

2022. júl. 22. 11:57
 23/41 anonim ***** válasza:
74%

Ha valóban van, amiben tehetséges és ami fontos szereti is a tevékenységet, akkor lehet esetleg abba az irányba segíteni neki.

Férjem 6 évesen kitalálta, hogy programozó akar lenni, tűzön vizen át, és az is lett. Én 18 évesen se tudtam még mi akarok lenni.

2022. júl. 22. 12:01
 24/41 A kérdező kommentje:

Ne már, hát senki nem fogta fel, hogy a gyerek tehetségét keresem, hogy kiteljesedhessen és boldog lehessen a munkájában? Tudjátok mi akar lenni az enyém? "nem tudom, semmi"-pont, amit én is mondtam régen. Nincsenek ilyen vágyai, törekvései, már járt 4 különböző sportra, tanult zenét is, nyelvet is, és egyiket sem akarja. Nála nincs ilyen, hoyg ezt akarom, azt akarom, ő kallódik, csapong, és nem az van, hogy x ideig valami, mint amit itt írtatok, hanem közömbös minden iránt, és ez megrémít, mert én is ilyen voltam/vagyok. Minden dolga megvan kiskora óta, mikroszkóp, teleszkóp, könyvek, elektromos készlet, verseskötetek, minden létező tornaszer, állatok körülötte, veteményes/gyümölcsös, meg tényleg minden, és nem igazán lelkesedő, egy témánál megmaradó, kitartó típus egy hétig sem, nem hogy pár hónapig..Megkérdezem hova szeretne menni "nem tudom, sehova". A videójátékkal sincs bajom, csak nem szabad túl sokat hagyni, amíg még kicsi, később úgyis rákattan, féltem a nettől még.

Nem most akarom eldönteni az életét, csak tudni szeretném a kompetenciáit, ha megkérdezi, hogy anya, miben vagyok jó, mert ő nem tudja, akkor én tudjam. És igen, nekem is elég mindenből a közepes, valamiben amiben tehetséges és ÉLVEZI(amiben tehetséges vagy, azt általában élvezed), abból legyen jó. Sajnos nem rajzol túl jól, és nem is szeret különösebben. Azt szeretném, hogy legyen szenvedélye valamilyen terület iránt, mert tudom mekkora szívás, ha nincs. És sokat ad, ha 12 évesen tudják magukról, hogy hajlékonyak, zenélnek, vagy mittudomén programoznak, vagy akár csak kiemelkedőek videójátékban, szóval ismerik magukat. Ahhoz meg nekem is kellene ismernem a gyerek képességeit, de nem tudok egyet sem kiemelni a többi közül az olvasáson kívül, erre viszont nem lehet építeni, nincs ilyen szakkör, és a szövegértése nem is az igazi a humán pályához. Írtam, hogy elég jó, hisz csupa ötös, csak nincs meghatározó dolog az életében, ami hatással lenne rá. Most ha végignézek a barátain: lány, aki "nagyon lányos", körömlakk, csinosság, frizura, fiúk, van, aki világ országait betéve tudja, zászlókat ismer és jellegzetességeket- utazni akar, van, aki a tengeri dolgokért rajong, van, aki számítógépért, van, aki babákat gyűjt, van, aki állatokért van oda.. Szóval ez az a kor már(meg az előző kettő), mikor látszik, ki milyen személyiségű, mik az erőssége, érdeklődési körük van, az enyémnek meg nincsen ilyen..Szereti ő az állatokat, de nem nézné meg a kutyás kártyáit, hogy elolvassa a kutyfajták jellegzetességeit, meg ilyesmi, és így van mindennel, nem lelkes, nincs kifejezett érdeklődése, tehetsége és szerintem ez nem jó. Aki hajlékony, már 3 évesen itt parádézott a spárgájával, élvezte, hogy tudta csinálni, akinek remek szómemóriája volt felmondta a verset magától, az enyém meg nem ilyen semmiben. És ez zavar, szerintem nincs rendjén. Lelkesnek kellene lennie BÁRMI iránt, érdekelnie kellene valaminek. Szeretném, ha találna örömöt az életben, és ha talált, abból ha fejlesztjük, meg is lehet élni. Akár rajzolásból is. Nem muszáj felnőttként ebben a szakmában dolgoznia, csak legyen valami, érdekli, és jó akar lenni belőle, amire járhat suli mellet, nem azért mert én mondom, hanem mert élvezi. Már járt mindenre, mert én mondtam, magától nem akart semmire, de tényleg semmire járni. Minden lehetőség megvan körülötte az élet minden területéhez, még ha a burkolás érdekelné, ahhoz is, de semmi. Most is választhatott tábort, játszóházas tábort választott.. Se festés, se fotózás, se rajz, se cirkusz, se állatkert, se term.tud tábor, se semmi ilyesmi, pedig itt rendeznek, indián, divat, kémiai meg cserkész, meg katonás meg mindenfélét. Nem kell neki tematikus tábor, húzza a száját, nincs kedve, nincs érdeklődési területe.

2022. júl. 22. 20:25
 25/41 anonim ***** válasza:
100%
Én még mindig tartom, hogy túlgondolod. Nem kell 9 évesen semmi ilyesmi. Nekem amúgy az összes gimis osztálytársam közül az lett a legboldogabb, amelyik a kitűnő érettségi és a menő diploma után egy szép napon fogta a férjét és a gyerekét, és kiköltözött valami önfenntartó faluba külföldön. Maguk termesztik a kaját, összhangban élnek a természettel meg ilyenek. Esküszöm, nem hogy 9, de 18 évesen se látszott rajta, hogy őt ez vonzza.
2022. júl. 22. 20:54
 26/41 A kérdező kommentje:

Ja, nekem is van ilyen osztálytársam, véresre és holtfáradtra dolgozza magát, és rájött, hogy nem fenékig tejfel, és nem lesz GYEDe, ha nem vállal rendes állást. Mondjuk rajta látszott, hogy ki akar menni, de hú, kegyetlen nehezen élnek, megszakad a sok fizikai munkától.

A többieknek van. Látom, már oviban is volt, aki növényeket babusgatott, vagy ilyesmi, suliban is látszik, a gyerekeknek van bizonyos érdeklődési körük, az enyémnek nincs. Aki iskolások közelében van, az pontosan tudja, hogy x gyereket érdekli valami, bármi-pl kakukás akar lenni és várja a kukást az ablakban, kiviszi a szemetet, integet nekik meg ilyesmi. Az enyém nem ilyen, nem lelkesedik, nem rajong semmilyen területért, nem akar semmit csinálni kedvtelésből, hanem olvas-szerepjátékozik. Az olvasás még egy stabil pont lehetne, ha biztos lennék benne, hogy érti, amit olvas, de nem vagyok. Simán lehetne szerkesztő vagy ilyesmi, de szerintem csak azért olvas, hogy ne unatkozzon, a maradék idejében meg családosat-barátnőset játszik. Ez a két kedvenc időtöltése, de persze csinál mindent, csak nem magáért, nem a maga kedvéért, nem leli örömét tevékenységben, nincs érdeklődése. Nehogymár oké legyen, ha egy gyereket nem érdekel semmi különösebben. Egyébként kedvenc étele sincs, kedvenc játéka sem volt soha. Mintha hiányozna belőle a szikra, ami belőlem is hiányzott, és nem erőltetés ölte ki(nekem semmit nem erőltettek sajnos), hanem nem is volt. Tudom, hogy szívás így, szeretnék neki segíteni, hogy örömét lelje valamilyen tevékenységben, hogy megtapasztalja milyen jónak lenni valamiben, hogy magáénak érezzen egy tevékenységet, a személyisége részét alkossa, hogyha megkérdezik mit szeretsz, ne azt mondja, hogy "nem tudom, semmit sem különösebben"-mint én, és mint amit ő is mond erre a kérdésre. Szeretném, hogy tudja, mit szeret, és amit szeret, azt majd szeretné csinálni is, ezáltal jó lesz benne:) Nem a lehetőségek hiánya a baj.

2022. júl. 22. 21:10
 27/41 anonim ***** válasza:
100%

Oké. Akkor most két dolgot tehetsz. Elfogadod, hogy ilyen, és hagyod, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen, vagy sipákolsz még rajta egy darabig, amivel ugyan nem oldod meg a nem létező problémát, de legalább addig is van min aggódni, és benne is elülteted, hogy nem ilyen gyereket akartál.

Nekem amúgy az egyik gyerekemet a foci és a történelem érdekli, de ettől nem hiszem, hogy focista lesz (ezt őszintén remélem is, hogy nem lesz), és azt sem, hogy történész. A másik olyan, mint a tied, olyasmi korú is, és nem érdekli semmi, csak a barátnők. Ő ilyen, még soha nem jutott eszembe, hogy emiatt ne legyek vele megelégedve.

2022. júl. 22. 22:06
 28/41 anonim ***** válasza:
9%
De, en felfogtam, amugy 2es valaszolo vagyok, es total egyetertek veled. Az a baj, h nem irtak epito hozzaszolsokat, pedig nagyon jo a tema, engem is erdel. Sajnos elore lattam, h szetszednek... :(
2022. júl. 22. 22:37
 29/41 anonim ***** válasza:
88%

24:

"Tudjátok mi akar lenni az enyém? "nem tudom, semmi"-pont, amit én is mondtam régen. Nincsenek ilyen vágyai, törekvései, már járt 4 különböző sportra, tanult zenét is, nyelvet is, és egyiket sem akarja. Nála nincs ilyen, hoyg ezt akarom, azt akarom, ő kallódik, csapong..."

B+, egy 9 évesről beszélünk, nem egy 18 évesről!

Hagyd már élni a szerencsétlent! Hagyd, hogy egyszerűen élvezze a gyereklétet, a kisiskolás kort!

Rettenetes, milyen szülők vannak manapság!

2022. júl. 23. 00:47
 30/41 A kérdező kommentje:

DEHÁT NEM ÉLVEZI!

A kisgyerek csapong, lelkesedik, megtalálja önmagát valamilyen tevékenységben, az enyém meg nem!

Arra gondoltam, hogyha megtalálom miben ügyes(amire még nem gondoltam), akkor bátorítom jobban, mint a többiben, és magáénak tudná érezni a dolgot, és elmehetne ilyet táborba, közösségbe, ahol kiélheti a dolgait és fejlődhet bennük. Egyébként még arra gondoltam most reggelre, hogy akadálypályák tetszenének neki(talán ezért szereti a játszóházat), ilyen ninja warrior cucc, meg éves felfújható akadálypálya verseny cucc, megnézzük, ez könnyen elérhető, meg talán a könyvekben a történeteket szereti, ki is találhatna egyet, forgatókönyvíró lehetne, szerintem a kifejezést sem hallotta még az életben, szóval utána nézek, hol szerezhetne erről tudást, van e kedve.

2022. júl. 23. 06:59
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!