Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » A te gyereked tehetséges...

A te gyereked tehetséges valamiben, látod, milyen szakma/életcél felé kellene terelgetni, segítenél az enyémnél?

Figyelt kérdés

Nemrég olvastam itt egy kérdést, és azóta azon gondolkozom, hogy a gyerek képességeit kellene figyelgetni, valamilyen önmegvalósítási forma felé terelgetni, hogy felfedezze magában is mit szeret és mit nem. 9 éves, úgy állunk, hogy amit szeret, azt egy hónap múlva nem szereti, nem kifejezetten tehetség semmiben, átlagos közepes-jobb képességű gyerek.

Kicsit aggaszt, nehogy úgy járjon, mint én, hogy nem találja a helyét, nem érdekli semmi különösebben. Ha szabadideje van, olvas vagy babázik, ha ráengedném a videójátékra, akkor viszont mindig azt csinálná, így korlátozva van, hetente alig játszik vele fél-egy órát.

Nem látom, hogy lenne "szenvedélye" vagy különleges képessége. Többet olvas, és többet beszél, mint a kortársai, de a kommunikációs képességei nem túl jók, és a szövegértése sem annyira kiemelkedő.

Mozgása elég ügyes, de semmi extra. Szépnek szép, arányos csontozata van, hízásra nem hajlamos, talán ebben kitűnik, de nem elég magas a korához képest, örülök, ha eléri az 170et. Kicsikkel hol szívesen van, hol utálja őket. Nyelvérzéke nincs, szóemlékezete nincs. Szépészet nem érdekli, állatok sem különösebben, babusgatni szereti őket inkább, de azt sem mindig. Ritmusérzéke átlagos, táncolni nem igazán szeret, hangszerhez nincs figyelme és kitartása és kedve, így az amúgy őt jó képességűnek gondoló furulyatanár nem vállalta.

Energiája sok van, mindent belead, de viszonylag gyorsan fárad a kortársaihoz képest. Elég jól számol, de az sem kiemelkedő. Főzni nem szeret különösebben, növények érdeklik, de földhöz nem nyúl, és nehezen jegyzi meg a nevüket. Rossz énekhangja van, kézügyessége sem az igazi, nem szeret se énekelni, se barkácsolni.

Majdnem mindenből ötös, kivéve tesiből(labda a gyengéje), viszonylag kevés tanulással, de ugye ez nem sokat jelent így második végén, gyengébb suliban. Úgy érzem irányt kellene mutatnom, hogy megtalálja önmagát egy területen belül, felfedezze mi érdekli, hol tud kiteljesedni, honnan gyűjti legszívesebben az információkat, mi ragad rá a legkönnyebben, hol lenne tehetséges, de nem látok ilyet. Ennek talán most lenne itt az ideje.. Több dolgot kipróbált, de egyiknél sem maradt meg, itthon minden eszköze megvan mindenhez. Talán vezetéshez lenne érzéke(dodzsem), az elsőre ment neki 3 évesen, de ez sem jelent túl sokat, csak hogy valószínű lesz jogsija. Milyen területeket hagytam ki? Te hogyan csinálod ezt a terelgetést, képességfelismerést a gyereknél?

2022. júl. 22. 07:26
1 2 3 4 5
 11/41 NTBS ***** válasza:
78%
Még bőven ráértek pályát választani.
2022. júl. 22. 08:26
 12/41 anonim ***** válasza:
100%

Lányom 8éves,neki ugyan határozott elképzelése van hogy mi akar lenne, de nem terelgetem kb semerre.

Vagyis mégis, mégpedig arra hogy próbáljon ki mindent amit lehet, én azt gondolom így bővül a világképe, így fogja megtalálni azt ami őt érdekli-így, úszik, tornázik, hangszeren tanul, jógázik.

2022. júl. 22. 08:34
 13/41 anonim ***** válasza:
100%

Nem gondolom, hogy az ember olyan, hogy csak egy dolog érdekli. Én alsó tagozattól kezdve imádtam a hasamat, de legjobban a sütiket, így ezeket hétvégén mindig én csináltam. Annyira megtetszett, hogy mindenképpen cukrász szerettem volna lenni, de ugye, "kell egy érettségi", így elvégeztem a gimnáziumot is, pedig semmi kedvem nem volt hozzá. Közben 10 éves koromban felfedezték a suliban, hogy "jó a hallásom" és elküldtek zeneiskolába, ahol hónapokon belül egy fúvószenekar tagja lettem. Nagyon imádtam a zenét és majdnem 30 évig fójtam. Sokan zenész pályára mentek, de én ezt nem éreztem magamban, hogy erre én alkalmas lennék. Közben meglett a cukrász szakmám és azt csinálhattam, amit szerettem volna. Évekkel későbbb azonban más felé irányítottam a figyelmemet és egyszer csak mérlegképes könyvelő lettem. Ebban is majdnem 2évtizedet dolgoztam. Azóta ismét váltottam.

Ebből azt szerettem volna kihozni, hogy nem kell 1 irányba tolni valakit, ha van valamihez tehetsége. Igen, hasznos lehet, de az élethelyzetek miatt az ember gyakran változtat, új célok jelennek meg az ablakban. Az is előfordul majd, hogy több dologban tehetséges valaki és ő maga sem tudja, hogy melyik fekszik jobban. Ráadásul a mai világban az ember próbál olyan munkát végezni, ami többet hozhat a konyhára. Szóval nem hiszem, hogy terelned kellene bármilyen irányba őt. Ahogy fent is írták, a legtöbben mindenféle vad álmokat kergettünk abban a korban: kukás autó vezető (igen, nekem is tetszett), buszvezető, űrhajós, állatorvos, rendőr, miegymás.

Az élet változik, a rendszer is változhat, a lehetőségek is. Ami 20 éve jó ötlet lett volna, ma már nem biztos. Teljesen mindegy, hogy miben tehetséges, vagy lesz majd tehetséges, ő fogja eldonteni, hogy az a tehetség elég-e ahhoz, hogy abban dolgozzon, vagy megmarad hobbinak. 3 gyermekem van, a legnagyobb 19 és nem erőletetk semmit. Az interneten is lehet milliókat keresni és másból is meg lehet élni. Majd eldönti mindegyik, hogy melyik irányba megy. Azok a szakmák, amik ma nagyon menők, 20-30 éven belül eltűnthetnek a mesterséges intelligencia és robottechnika fejlődése miatt. Sem ügyvédekre, sem orvosokra nem lesz majd szükség. És ezer olyan dolgot vált majd le, amit ma elképzelni sem tudunk, és másik ezer olyan szakma születik majd, amiről halvány fogalmunk sincs még. Honnan tudnánk most, hogy mifelé kell terelni őket, ha mi sem látjuk az utat? Ne dönts helyette. Megoldja, ahogy mindenki más. A legrosszabb, ha a saját elhalasztott lehetőségeid miatt szeretnéd őt nyomni egy másik irányba. A másik szülő pedig az, akinek jó állása van és azt hiszi, ha a gyerek ezt csinálja, ugyanolyan sikeres lesz. Hát, ha kényszerítesz valakit, nem sok esély van rá, hogy élvezni fogja. Szóval csak nyugi, majd lesz valahogy. Ki fogja találni, hogy mi áll hozzá közel és nem biztos, hogy egyből azt a szakmát választja majd. Lehet, hogy tapasztalat útján fog eljutni oda. Vagy hozzámegy egy (dollár)milliárdoshoz. Sosem tudhatod!!!

2022. júl. 22. 08:39
 14/41 anonim ***** válasza:
100%

Én ennyi idősen buszvezető akartam lenni.

A kisfiam meg rendőr vagy tűzoltó vagy kukás. Most éppen színjátszó körbe jár, de ebből nem várom azt, hogy színész legyen felnőtt korában.

Egyetértek az előttem szólókkal, különösen azzal, aki leírta, hogy te most sem tudod, mi akarsz lenni, és a saját megvalósulatlan álmaidat akarod a gyerekkel megcsináltatni. Ne tedd! Engedd, hogy gyerekként mindent kipróbáljon, ami érdekli. Bőven elég, ha 14 éves korára lassan körvonalazódik az irány, majd 17-18 éves korára kicsit konkretizálódik.

De hány olyan ember van, aki 40 évesen kezd bele valami újba, mert addigra megcsömörlik attól, amit 20 éve csinál, és másra vágyik.

2022. júl. 22. 08:41
 15/41 anonim ***** válasza:
11%

Ez nagyon nehèz dolog.

Én mondjuk jóval kisebb gyerekek anyja vagyok, de màr most nagyon figyelek.

Később nem azt a mentalitást szeretném követni, hogy korrepetáljuk ami nem megy, hanem “nyomjuk” inkább, amiből jó.

Én most a 4 èvesen egyértelműen látom, hogy az irodalmi dolgok nem fognak menni, valószínűleg a nyelvvel is lesznek bánatomra gondjai.

De a logikai gondolkodása, a térlátása nagyon jó.

Társainál kitartóbb, türelmes, fegyelmezett.

Viszont lobbanékony is.

Az emberek ( társai és felnőttek is) nagyon kedvelik.

Hangszerekkel elvan, hallása nem jó, mozgása nem harmonikus.

Aztán, hogy miben lesz igazán jó, vagy lesz-e majd kiderül.

De az alap dolgokat màr làtni.

2,5 éves a másikuk.

Neki a nyelverzéke jobb lesz, de kiderül.

Hangja hallása van, mozgása szép, ütemérzéke kiváló

Ő is inkább műszaki és gyakorlati egyelőre, de ő kifejezetten kicsi mèg.

9 -14 èves korukban lehet / sőt.. biztos itt állok tanácstalanul majd, hasonlóan, mint te.

2022. júl. 22. 08:41
 16/41 anonim ***** válasza:
86%

Nem tudom, de engem így ismeretlenül is a hideg kirázott, hogy milyen tárgyilagosan, szeretetlenül beszélsz a saját gyerekedről.

Az tuti, hogy egy szociális fóbiás felnőtt lesz így belőle.

2022. júl. 22. 08:49
 17/41 anonim ***** válasza:
84%

Én gyerekként olyan hiper-szuper kislány voltam, amilyet te is akarsz: kitűnő tanuló, zenéltem, táncoltam, megnyertem a szavalóversenyt, gyerekszínházban szerepeltem, emellett csinos voltam, cuki és népszerű. 11 éves korom korül kezdtem ezeket elhagyni, és 14 évesen már egy szomorú, kövérkés, magányos, közepes tanuló kamasz lett belőlem, akit nem érdekelt semmi, kevés barátja volt, azok is minek.

Bár mindig volt egy elképzelésem arról, hogy mi szeretnék lenni (újságíró), ez elérhetetlennek tűnt, 32 éves koromban kezdtem ezzel foglalkozni. Igen, érettségi után 14 évvel.

Szóval az, hogy 9 évesen nem kristályosodott ki az életcélja, nem hiszem, hogy akkora tragédia.

2022. júl. 22. 08:51
 18/41 anonim ***** válasza:
100%

16-ra:

Meg az, hogy milyen teljesítményközpontú a szemlélete. És ha semmiben sem tehetséges szegény gyerek, csak átlagos? Akkor lesz egy átlagos munkája. A lakosság döntő többsége nem feltalálóként, tudományos kutatóként vagy kiemelkedő művészként éli az életét. Sokkal jellemzőbb, hogy az ember megtanul egy szakmát és azt jó iparos módjára csinálja, ahogy megtanulta. A fodrászom levágja az emberek haját, de nem nyer fodrászversenyeket. A villanyszerelőm megszereli a villanyt nálam (és másoknál), de nem találja föl villamosság területén a spanyolviaszt. Ennyi untig elég is a kiegyensúlyozott élethez. Inkább legyen egy átlagos életű, boldog házasságban élő családapa/-anya, mint egy istenadta tehetség, aki folyton a meg nem értés falába ütközik és megkeseredik tőle.

2022. júl. 22. 08:56
 19/41 anonim ***** válasza:
89%
Neveld úgy, hogy kíváncsi és bátor legyen, akkor majd ő jelezni fogja mikor tetszik neki valami és előbb-utóbb rátalál az útjára vagy egy hobbira. Nem kell mindenkinek kiemelkedőt alkotni valahol. A lényeg, hogy boldog legyen az útján, elboldoguljon az életben. Ehhez 3 dolognak kell egyensúlyban lennie benne: a szellemnek (amit az alkotás, a hobbi táplál), a tudatnak (amit a gondolkodás, mentális törődés táplál) és a testnek (amiért a mozgás, táplálkozás felel). Ezeket erősítsd benne. Levetítve egy gyerekre: mesélj neki, játszatok, fussatok, járjatok közösségbe, kiránduljatok és ha megkapja a törődést nem fog elveszni.
2022. júl. 22. 09:07
 20/41 anonim ***** válasza:
100%

Öcsémet is csak a videojáték kötötte le hosszabb távon, most programozást megy tanulni egyetemre. Nem vagyok a képernyő híve, én tv-t sem nézek

mert nem köt le, de lehet, hogy pont azt az egy dolgot korlátozod neki ami tényleg érdekli.

2022. júl. 22. 09:13
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!