Miért változott így meg?
Fiam áprilisban töltötte a 3 évet.
Addig itthon volt velünk.
A napjaink nagyjából ugy néztek ki, hogy félelött eljátszottak a hugával (most 8 hós), en addig meg tudtam csinálni a dolgom. Délután pedig vagy játszottunk, vagy csavarogtunk, feltaláltuk magunkat.
Áprilisban elkezdte az ovit. Azota itthon vagy csak ordít, bántja a hugát, vagy utánam hisztizik.
A héten itthon volt. Másból sem állt a nap, csak abbol, hogy hisztizett hogy játszak vele, vigyem el a hugát, ne csinaljam a dolgom.
Kicsit engedtem. Játszottam vele, a dolgommal semmit nem haladtam. Délutábra meg jött a hiszti minden nap.
2 éves kora óta nem alszik délben.
Minden nap kikészültem. Igy hétvégere már nem bírom. 1000x megbántam, hogy ovis lett.
Jön a nyár, ha így marad én megőrülök.
2 hónap ovi úgy kifordította magából, sokszor rá sem ismerek.
A szofogadó, önálló gyerekemből lett rgy mindenen hisztiző utánfutó, aki 2 percre nem találja fel magát.
Miért valtozhatott így meg? Miért lett ilyen?
Egyébként szereti az ovit. Barátai is vannak. Mindig várja mikor mehet.
Az óvodában sok gyerek kénytelen alkalmazkodni egymáshoz, valamint a pedagógusok által szabott több-kevesebb szabályhoz. Van gyerek, aki emiatt már az oviban frusztrált, a többség viszont jól viselkedik ovaiban, de a sok ottani -amúgy nekünk, felnőttek számára érthető és jogos- szabály miatt otthon adja ki a feszkót a legtöbb ovis gyermek, akár "rosszalkodással".
Evvel nem nagyon lehet mit kezdeni, nyugdatsd meg, játssz vele olyan szerepjátékot, mely során a feszültségét ki tudja adni, de a gyerek irányítsa a játékot, te viszont kezdeményezheted. Pl "hű, de sok házat épít a maci", majd engedd, ha le akarja rombolni a kockaváradat, stb.
A másik okát már említették: testvérféltékenység. Emiatt az is fontos, hogy éreztesd vele, hogy egyformán szereted mindegyik gyereked, őt is, és a gyakorlatban mutatkozzon meg, bár persze a kisebb több gondozást igényel, azonban
VOND BE A NAGYOBBAT
a kisebb gondozásába, és látszólag ez önellentmondás, de mégsem: a nagyobb gyerek fontosnak érzi magát attól is, ha érzi, hogy számítatok rá, és ha megdícséred, milyen ügyesen kidobta a kezébe adott pelust, oda, ahova kérted, ha szépen tartja meg a hátánál a hugit, ha együtt fürdenek, hogy te a hugit meg tudd mosni, és dícsérd a nagyott, hogy ő már mennyi testrészét önállóan meg tudja mosni, és persze a szokásos játékok: testrészekről szóló mondókák, versek, dalok fejlestő hatásúak, de csak akkor, ha nem erőltetsz semmit, csak dalolod, mondod, a gyerek meg alapjában azt utánoz, amit akar, és persze legyél jó példa a gyereked számára!
(Más kérdés, hogy vannak technikák a csúnya szavakkal összefüggésben, pl ignorálás stb, de az más témakör, nem csaponganék most).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!