Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 5 évesen kibújtak a csontfogak...

5 évesen kibújtak a csontfogak, normális?

Figyelt kérdés
Kislányom holnap lesz 5 éves és tegnap észrevettem, hogy a két alsó tejfoga mögött ott van két csontfog is, a tejfogak minimálisan mozognak. Valakinek volt ilyen?

2022. jún. 2. 13:03
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Nem tudom a pontos elnevezéseket, de ez nem őrlő, nem rágofog, hanem a legelső két alsó metszőfoga mögött nött ki két új csontfog.
2022. jún. 2. 17:40
 12/16 anonim ***** válasza:
73%

Na, akkor most jöjjön a szakmabéli válasza, vagyis a fogorvosé:

igen lehet, teljesen normális. Nem, önmagában ezért nem húzunk ki tejfogat, bőven van még ideje kiesni, alsó metszőknél maga a nyelv ereje is löki kifele, az esetek legnagyobb részében magától megoldódnak az ilyen szituációk.

És nem csontfog, hanem maradófog. Gondolom le leszek pontozva, mint rendszerint ebben a témakörben, meg hát látom a kolléga teljesen valid válaszán is vérig sértődött valaki. Mindesetre kérdező, ha épp hozzám fogsz majd jönni a gyermekeddel, az tuti, hogy én nem húzok neki akkor sem, ha Körmös Juci vagy Pillás Kriszta szerint kéne. De matricát adok majd :)

2022. jún. 2. 17:43
 13/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm utolsó! Többieknek is!
2022. jún. 2. 17:50
 14/16 anonim ***** válasza:
61%

#12: A stílusod, ahogy lenézel másokat a foglalkozásuk miatt, az egyenesen bicskanyitogató (egyik szakma sem érint, még csak nem is járok hozzájuk, na de azért, na!).

Lehet, hogy jó szakember vagy (én meg csak egy egykor aggódó anyuka), de azért ha egyszerre több fognál is elé/mögé nő a maradófog, az nem túl szerencsés. Nagyobbik lányomnak egyszerre 5, azaz ÖT darab ilyen foga volt. A tejfogak meg sem moccantak. Természetesen a fogorvos kihúzta őket (nem egyszerre, két alkalom volt), bár már így is okoztak némi kócosságot a fogsorában. Ha te nem húzod ki, majd kihúzza más. Vagy megcsinálod majd ingyen a fogszabályzást, amire tuti szükség lesz ilyen esetben? Nyilván nem, sőt! Tán pont ezért hagyod "kócolódni" a fogacskákat? Később zsírosabb bevétel lesz belőle... (nem baj, ha megsértődsz most ezen, te is sértegettél másokat, ennyi visszajár)

2022. jún. 2. 21:33
 15/16 anonim ***** válasza:

14-es, szerintem csak nem akarnak egy éppen 5 éves kitenni annak, hogy 4 fogát is kitépik erővel, mert fájni fog, vérezni fog, (vagy adnak injekciót?, az se jobb neki), és trauma lehet.

Egyébként ismerős kisfiúnak három foga nőtt így alul, szerintem nagyon bizarr látvány, egy év volt, amíg kihúzatták az elsőket, mert vártak, azóta nem tudom, mi van vele.

Az enyémnél úgy látszott, hogy a bentebb növő alsó foga(neki valahogy magától kiesett az alsó első) nem fog beférni a helyére. Eltelt 3 hónap, fogalmam sincs, hogy kúszott a helyére, de bent van. Most is figyelem, olyan hihetetlen, hisz nem volt neki elég helye, és fél centivel bentebb is volt, mégis makulátlan az egész terület.

Mindenkinek más, szerintem csak bizakodnak benne, hogy a gyerek fogazata "tipikus" és akkor megoldódik magától, trauma nélkül.

(amúgy igen, kicsit lekezelőek a példái, írhatta volna, hogy "hozzánemértőek" vagy ilyesmi, de a te összeesküvés elméleted is megérne egy misét:)

Nekem sem vág szakmába.

2022. jún. 3. 07:49
 16/16 anonim ***** válasza:
#15: "a te összeesküvés elméleted is megérne egy misét" - nem annak szántam, kifejezetten szándékosan írtam így, csak hogy érezze a törődést.
2022. jún. 3. 07:57
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!