Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért ilyen hálátlan a gyerekem?

Miért ilyen hálátlan a gyerekem?

Figyelt kérdés

Egyke gyerek, 6 éves, problémamentes családban élünk. Rengeteg figyelem jut rá. Most itthon volt húsvét óta, szép ünnepünk volt, sok ajándék, programok, barátaival is többször találkozott. Ennek ellenére egyfolytában elégedetlen. Mindig arról beszél, milyen játékokat akar még. Egyfolytában azt akarja, hogy babázzunk vele az apjával. Persze, leülünk, játszunk vele, de azért nem tudunk egész nap a szőnyegen ülni és babázni. Ilyenkor megsértődik, közli, hogy nem is szeretjük és hogy vele senki nem játszik. Nagy, kertes házunk van, minimum 3-4 órát kint van naponta, ha jó idő van, akkor sötétedésig játszik a barátaival a játszóteren, szóval nem mondhatni, hogy unatkoznia kène. Sokat beszélgetünk, igyekszünk tiszteletteljes viselkedésre nevelni, de semmi eredménye. Egyfolytában duzzog, csapkod, ha nem rá figyelünk kiabál, rohangál, veri magát a bútorokhoz.

Érdekes módon amúgy a játszótéren, oviban semmi gond nincs vele, sőt, a legnyugodtabb gyereknek tartják. Miért csinálja ezt velem meg az apjával? Már úgy érzem, nem tudunk neki többet adni sem lelkileg, sem anyagilag, sem sehogy.

2022. ápr. 25. 10:50
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
86%
A fiam 5 éves, néha ő is csinálja hogy nem enged minket a férjemmel beszélgetni. Nem mindig csinálja, de ha igen akkor erőszakosan követeli a figyelmet. Lehet ez életkori is. :)
2022. ápr. 25. 12:12
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem te pontosan tudod, mit kéne tenned, a problémad inkább az, hogy túl érzékenyen érint mások véleménye. "Mindenkitől azt kapom", és? Az ő gyerekük? Az ő felelősségük? Nem. Úgy könnyű okoskodni meg fontoskodni. Te pontosan tudod, hogy kell fogni a lanyodat, kicsit jobban be kell korlátozni, hát tedd meg.

Hálát pedig ne várj a gyerekedtől soha. A gyereknek nem dolga, hogy hálás legyen neked. Neked viszont kutya kötelességed őt jó irányba terelni és egeszséges határokat szabni.

2022. ápr. 25. 12:23
 13/25 A kérdező kommentje:
Én csak azt nem akarom, hogy úgy élje meg, hogy nem szeretik, nem törődnek vele. Velem pl. tényleg nem törődtek a szüleim érzelmileg és a fél életemet gyomorgörccsel, depressziósan, csontsoványan éltem le. De 30 éves korom után kibékültünk és ők váltig állítják, hogy ők igenis törődtek velem. Én attól félek, hogy én is elrontom. Rengeteg energiát belefektetek, hogy jól csináljam, mégsem látom, hogy annyira megtérülne.
2022. ápr. 25. 12:31
 14/25 anonim ***** válasza:
100%
Minden ember többet akar, aki milliárdos akar még egy házat, vagy, egy századik luxusautot. Kevés olyan ember van, aki nem ilyen és egy gyerektől nem elvárható, hogy bölcs legyen ilyen téren. Szerintem nem azon múlik, hogy, veszel-e egy matricát a pepco-ban, nem attól lesz elkényeztetett. Az én gyerekem is szokott így nyavalyogni, de nem veszem magamra, a kisgyerekek mondanak butaságokat. Az sem érdekel ha felnőttek szólnak bele a nevelésembe, nem neki kell kivinni 3 órákat a játszótérre. Én nem viszem ki, más dolgom is van, másfél óra maximum ha kimegyünk, de ovis napokon azt se, kimennek az udvarra. Más dolgom is van a szórakoztatáson kívül.
2022. ápr. 25. 12:34
 15/25 anonim ***** válasza:
85%
Kerdezo, pont ezzel rontod el !
2022. ápr. 25. 12:40
 16/25 anonim ***** válasza:
74%
De ugy latszik, nem akarod megerteni meg elfogadni, csak nem tudom akkor miert irtal ki kerdest ?
2022. ápr. 25. 12:41
 17/25 anonim ***** válasza:
100%

Na itt van a kutya elásva. A gyermekkori traumát elkerulve próbálod a legjobban nevelni csak épp e félelem miatt nem vagy következetes, és látja is a bizonytalanságot, hogy megteheti, mert te ugy ugrálsz a nevelési stílusok kozott hogy ő ne bántódjon meg.

Először is ezt a múltbeli trauma dolgot fel kéne dolgoznod, elég jó szülő legyél és ne tökéletes, ne szorongj a gyermeked szeretete miatt.

Ez így ahogy írod, egyre komplexebb. Az sem jó, amit írtak már előttem is, hogy mások nevelési tanácsától megbántódva módosítasz a modszereiden.

Én kérnék segítséget a te gyermekkori dolgaid feldolgozására. Én is jártam pszichológushoz emiatt, azért tanacsolom.

2022. ápr. 25. 12:46
 18/25 anonim ***** válasza:
100%
A saját traumáid vetíted ki rá. Ő nem élte meg amit te. Nem tudja, hogy neki most milyen jó dolga van, ahhoz képest, ami neked volt és, hogy ezért hálás lehetne. Gyermeket nem azért hozunk a világra, hogy hálás legyen és nem szabad úgy hozzáállni a gondoskodáshoz, hogy majd "megtérül". Lehet nem fog. Lesz még olyan is, amikor büdöslábú kamasz lesz és lehet rádcsapja az ajtót vagy nem is akar látni.
2022. ápr. 25. 13:03
 19/25 anonim ***** válasza:
86%

Ebben a történetben a gyereked jelenleg Dudley Dursley. "Idén miért kapok csak harminchatot, mikor tavaly harminchét vol?"

Én is néha átesek a ló túloldalára, mert kompenzálok, mert mikor kicsi voltam, váratlanul érkeztem 10 évvel a tesóim után, és szerintem már nem akartak anyáék ilyemsikkel vacakolni, és se saját szobám, se túl sok játékom nem volt. 9 db játékom volt és utáltam, mert minden más barátomnak, még a csóró szomszédéknak is sokkal több cuccuk volt. Aztán csodálkoztak anyáék hogy másoknál játszottam és nem hívtam meg senkit 😏

Enneke ellenére azt vallom, hogy nem kell elárasztani a gyereket játékkal. A férjem ki van akadva hogy túl sok játéka van a gyereknek, én viszont látom, hogy ismerősöknek 3x ennyi van, szóval tudom, hogy kb megtaláltam az egyensúlyt.

Sose fogom megérteni ezt a Húsvét=ajándék marhaságot se. Húsvétkor tojásra kell vadászni az udvarban, vagy festeni ha az jobb, kisállatokat kell simogatni ha van lehetőség (nyuszi, kecske, csibenéző), piknikezni, finomságokat enni, locsolkodni...

Hétköznap néha venni valami apróságot, főleg ha fogyó eszköz pl rajeszköz, gyurma stb.

És 1-1 nagy de nagyon maximalizálva 3-3 ajándék karácsonyra és szülinapra.

Mikulásra édességes csomag, farsangkor beöltözés... nem kell minden alkalomra játék.

2022. ápr. 25. 13:09
 20/25 anonim ***** válasza:
87%
Mi is úgy gondoltuk, hogy mi mindent megadunk neki, amit mi nem kaptunk meg. Ezzel viszont elvettünk egy fontos dolgot: az igazi örömöt, amikor megkapsz valamit. Sosem látom az arcán, hogy szívből örül valaminek, mert mindig mindent megkapott. Mindig leültem vele játszani, ezért most nem elég önálló. Igyekszem változtatni. Az én kislányom már nagyobb, felső tagozatos, de még most sem reménytelen a helyes irányba terelése. Nem akarom, hogy önző felnőtt váljon belőle. Már tudok nemet mondani, de sok bosszúságot megspóroltam volna, ha ezt előbb tettem volna. Már nem adok meg mindent, nem ugrok azonnal, ha akar valamit. Ha szeretne valamit, tudja, hogy csak alkalmakra kaphatja meg. Szeretném, ha megtanulná azt is, hogy a dolgokért meg kell küzdeni. Így lesz belőle egészséges ember. Ezért viszont nekem is tennem kell. Haladunk, de hidd el egy kiskamasszal már jóval nehezebb, mint egy kisgyerekkel. Egy nagyobb gyereknél már az is probléma, hogy ha neki mindenből sok van, akkor hajlamos lenézni azt, akinek meg nincs. Ezt meg nem akarom. /4-es/
2022. ápr. 25. 13:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!