Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Szóljak a rokonomnak, hogy...

Szóljak a rokonomnak, hogy szerintem baj van a kisfiukkal?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nagy dilemmában vagyok! 😟

Mai napon olvasgattam kicsit az autizmusról, annak jeleiről, és sajnos rengeteg jel/tünet ráillik sógornőmék kisfiára aki elmúlt 2,5 éves.

Jelek:

-nem beszél még egyáltalán! Egyetlen szava a Nem!

-csak a csíkos zoknit hajlandó felvenni (dolgokhoz ragaszkodik)

-ha otthon van egész nap forgó mosógépeket néz Youtube-on

-amikor nálunk vannak és megy a ventillátor végig előtte ül és nézi

-jól elvan egyedül, nem igényli a társaságot

-sokszor pörög, sikítozik közben, kezével furcsa mozdulatokat csinál

-nem keresi a szemkontaktust!

És még sorolhatnám tovább de ezek a legfőbb jelek.

A gond csak az, hogy ők ezt félvállról veszik,mármint a szülők. Szerintük még ráér a beszéddel is mert egyik ismerősük gyereke is 3 éves kor után kezdett el beszélni.

Persze minden gyerek más ez igaz, de engem aggaszt a dolog és nem tudom hogyan közöljem ezt velük sértődés nélkül!?

Szerintetek érdemes rágódnom rajta, vagy hagyjam, nem az én gyerekem nem az én gondom? Ha igen, azt hogyan tegyem úgy hogy ne az jöjjön le nekik az egészből, hogy betegnek,nem normálisnak tartom a gyereküket?

Köszi ha elolvastad és adsz egy normális választ!

2021. júl. 12. 17:41
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
73%

30 szerintem te erzed elfogadjak-e. En is elmondanam mert normalisak a rokonaim de valaki irta feljebb hogy az O apja aztan nem fogadna el ha megtudna. Tokre megertem.

Rokonsagban van gyerek aki szerintem szenzoros de sose kerdeznek ra, mert tudom hogy milyen teljesitmeny kenyszeresek a szulei. Meg nem tudhatjak hogy fogadnam ertheto. Itt olvasva a gyakorlati peldakat nagyon gaz a helyzet itthon. Sajnalom aki ilyen helyzetbe kenyszerul.

2021. júl. 14. 10:24
 32/36 anonim ***** válasza:
82%

30 félreértesz, én nem gondolom hogy jól fogják kezelni, főleg a férjem rokonsága. Sajnos a legtöbb ilyen gonddal küzködő család a gyerek iskolás korára általában teljesen magára marad, segítséget a család részéről nem kapnak, terhesse válik a lelki támogatás is.

Én sem számítok sok jóra.

2021. júl. 14. 11:13
 33/36 anonim ***** válasza:
43%

“ Nemsokára óvodába megy, és ott úgyis kiderül. “

Nem biztos, hogy kiderül. Például én 32 évesen tudtam meg, hogy autista vagyok. Senki nem értett hozzá a környezetemben, pedig nekem is volt óvónőm, tanítóm, tanáraim, gyermekorvosom, iskola pszichológusom és így tovább. És még csak azt sem lehet mondani, hogy nem viselkedtem furcsán. A szüleim pedig sosem akarták tudomásul venni, hogy baj van velem. Szerintem szégyen ez a legtöbb szülő számára.

2021. júl. 14. 11:39
 34/36 anonim ***** válasza:
100%

Azóta eltelt egy kis idő, nem gondolod?

2021. júl. 14. 11:43
 35/36 anonim ***** válasza:
100%

Igen, nagyon sok felnőtt él autizmussal úgy hogy nem is tudnak róla, vagy nincs diagnózisuk.

A miértje egyszerű, 30-40 évvel ezelőtt nem tudtak olyan sokat az autizmusról, mint manapság, és nem is volt elterjedt a "híre", sőt ma is tök ritka az olyan gyerekorvos pl aki felismeri vagy akárcsak sejti hogy valami gond lehet a gyerekkel. Pl a miénk, már 4 éve van diagnózis de szerinte a gyerekkel semmi baj, meg mindenki egy kicsit autista stb., nem tudja egyszerűen. 70 éves bácsi, az ókorban végezte el az egyetemet amikor a pszichiátriai részek kimaradtak vagy nem vették komolyan

Akkoriban csak a pszichiáter, gyógypedagógus volt kiképezve ennek a felismerésére, ma már a védőnő is például.

Nem hiába hallod a szomszéd Marika nénitől, ha esetleg szóba kerül, hogy a gyerek nem beszél, hogy jajj hát emlékszik az utca végi Pista se beszélt 6 éves koráig, én se aggódjak.., na ott is tuti volt valami gond, de nem lett kivizsgálva, mert nem értettek hozzá azok akik a környezetében éltek, de Pista azóta is ketyósként van emlegetve, holott csak szimplán beteg.

Na meg pl 30 éve az is rendbe volt ha tehén tejet adsz a hónapos gyereknek, s maga a védőnő javasolta.

Na, aki ilyen hülyeséget mond az ugyan az autizmust hogyan ismerné fel..?

2021. júl. 14. 11:52
 36/36 anonim válasza:
100%
szia en is kesobb kezdtem emberekkel kommunikalni megis eljutottam a kozepfoku tanulmanyokhoz es nemi onallosagot is szereztem nem erdemes tul aggodni foleg ha nem a sajatod a "kis mutans"
2021. júl. 15. 11:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!