Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Szóljak a rokonomnak, hogy...

Szóljak a rokonomnak, hogy szerintem baj van a kisfiukkal?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nagy dilemmában vagyok! 😟

Mai napon olvasgattam kicsit az autizmusról, annak jeleiről, és sajnos rengeteg jel/tünet ráillik sógornőmék kisfiára aki elmúlt 2,5 éves.

Jelek:

-nem beszél még egyáltalán! Egyetlen szava a Nem!

-csak a csíkos zoknit hajlandó felvenni (dolgokhoz ragaszkodik)

-ha otthon van egész nap forgó mosógépeket néz Youtube-on

-amikor nálunk vannak és megy a ventillátor végig előtte ül és nézi

-jól elvan egyedül, nem igényli a társaságot

-sokszor pörög, sikítozik közben, kezével furcsa mozdulatokat csinál

-nem keresi a szemkontaktust!

És még sorolhatnám tovább de ezek a legfőbb jelek.

A gond csak az, hogy ők ezt félvállról veszik,mármint a szülők. Szerintük még ráér a beszéddel is mert egyik ismerősük gyereke is 3 éves kor után kezdett el beszélni.

Persze minden gyerek más ez igaz, de engem aggaszt a dolog és nem tudom hogyan közöljem ezt velük sértődés nélkül!?

Szerintetek érdemes rágódnom rajta, vagy hagyjam, nem az én gyerekem nem az én gondom? Ha igen, azt hogyan tegyem úgy hogy ne az jöjjön le nekik az egészből, hogy betegnek,nem normálisnak tartom a gyereküket?

Köszi ha elolvastad és adsz egy normális választ!

2021. júl. 12. 17:41
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
89%

20 igy ertheto

Vicces hogy pont azert hittem hogy jobb elmondani mert akkor nem okoskodnak bele vagyis nem a neveles rossz.

Szomoru nagyon hogy milyen sotetek a szulok. Hogy lehet eltiltani egyik gyerektol a masikat??

2021. júl. 13. 13:17
 22/36 anonim ***** válasza:
88%
Teljes mértékben igazad van huszas, ugyan én már felnőtt vagyok, szintén epilepsziás, de a szűk családon és egy barátnőmön kívül senki nem tudja, mert rengeteg az előítéletes és tudatlan ember akik jól felvilágosítanak engem a saját betegségemről, mintha jobban tudnák mint a szakorvosom. (Sajnos ez családon belül is előfordul, nemhogy idegenekkel) Régebben még elmondtam közeli munkatársaknak pl, vagy állásinterjún, de ma már inkább nem. Hiányzik ez a fenének.
2021. júl. 13. 13:40
 23/36 anonim ***** válasza:
71%

A #20-as leírta a válaszomat.

Egyszerűen ilyen a családunk nagy része. Bár nekünk ilyet senki nem javasolt, hogy titkoljuk, ha rákérdezne valaki, hogy "te, nem autista a gyerek?" akkor megmondanánk, hogy de. De úgy nem állítunk be sehova ünnepélyesen a pszichiátriai diagnózist lobogtatva, nem érzem szükségét.

A család egyik fele (én ágam) úgy kezeli ezeket a rendellenességeket mintha minimum egy halálos kimenetelű lepra lenne, apuka felén meg nem léteznek ilyen betegségek, csak a gyerek buta. Pl az unokatesó diszlexiás, de nem az, csak buta. Aki esetleg felfogná, hogy nem buta, hanem van valami, akkor mi rontottuk el, így kellett volna vagy úgy, és másra sincs szükség ilyenkor mint az amúgy szülőben meglevő bűntudatot és aggódást még kicsit táplálni, csak hogy tuti legyen..

Na, hát így próbálj nekik egy olyan bonyolult dolgot elmondani, mint az autizmus.

Bár hamarosan eljön az ideje, mert úgy tűnik nem fog beszélni még egy darabig.

Barátoknak se mondjuk, mert pl a játszótéren/oviba is megy a "Pistike menj a gyogyós gyerek mellől" a szülők részéről, és bevallom kicsit félek hogy így lemorzsolódnának a barátok.

Egyébként ezért tartanám baromi fontosnak az érzékenyítést már iskolás korban, mert elég rossz helyzetekbe tud kerülni a szülő más tudatlansága miatt, és nem csak az autizmus de bármi egyéb betegség vagy rendellenesség kapcsán, nagyon sok tévhit van..

18as voltam.

2021. júl. 13. 14:29
 24/36 anonim ***** válasza:
83%

"Kedves 3/3! Magam is tudom hogy nem vagyok szakember🙂

Csupán furcsa, hogy szinte minden tünet ráillik! Ha 1-2 jelről lenne szó el sem gondolkodnék rajta hidd el!

De köszi a kioktató kommentedet!"

Kedves kérdező, nem ismerem a hármast, de szakmailag helytálló a megjegyzése. Miért volna kioktató...?

Komolyan, emberek, ha valakinek van szakmai tapasztalata, és segít itt ingyen, mindjárt okokskodónak kell hinni?

Tudom, kényelmes dolog akkor most énbelém is kötni, mint ahogy sok más értelmes ember válaszába is, a hülyeségeket meg felpontozzátok gyakorta, nehogy tanuljanak valamit a szülők... ha már kérdést írnak ki...

Mások meg azt javasolják, hogy "vidd, kérdező, szakmeberhez"?? Nincs itt némi önellentomndás? Ha szakember válaszol -vagy ha a 3-as nem az, akkor is helytálló, mert magam szakember vagyok és tudom, hogy rátapintott a lényegre-, az "okoskodik" szerinted?

De ha majd elviszed szakemberhez, az meg nem okoskodik? Mert ugye gyakran fel van pontozva az olyan "okoska válasz", hogy vidd szakmberhez. Mintha ez senkinek nem jutna eszébe... (Más kérdés, hogy nem kell minden apró gyanu miatt szakemberhez rohangálni, hanem eleinte elegendő összevetned az itt kapott válaszokat.)

Arra nem gondoltál, hogy az életkort is figyelembe kellene venni, nem csak, hogy a gyerekre (nagyjából) ráillenek a tünetek...? 2 és fél évesen csak sőlyos autizmust (Kanner) lehet diagnosztizálni.

Kb úgy szólod le az értelmes válaszokat, kérdező, mintha nem tudnád, hogy semmi baj, ha egy fél éves baba MÉG NEM tud járni. UGYANAZ az eset.

Egy 24-30 hónapost még nagyjából életkori autizmus jellemez, nagy részben (akárcsak egy féléves babát meg életkori járni nem tudás, amivel nyilván semmii gond!) Kb a 30./36 hónaptól viszont már eleket elnövik a gyerekek, egészséges érés esetén. Lehet lepontozni, hogy segítetem neked, mert nyilván tiszteletlen és okoskodó volta, mint a hármas... Ismersz már, vigyázz, mert milye nrossz lesz a sértődékeny önérzetednek, hiszen "vigyáznod kell velem", mindjárt megjelenek és "idetrollkodok szakmai tapasztalatból, hú, én rossz, meg a húderossz hármas hozzászóló"...

2021. júl. 13. 17:02
 25/36 anonim ***** válasza:
21%

Goldmund73 írta:

"Megint az autizmuson pörög valaki?

Mintha más baja nem is lehetne egy 0-3 év közötti gyereknek. Pontosítok: mintha diagnosztizálni lehetne ezt egy 0-3 éves gyereknél. Nem lehet.

Akkor miről szól a kérdés?

A SEMMIRŐL!"

Igazad van, Goldmund, látod, ezerszer megkérdezik ugyanazt, és tisztelettel és készsséggel ezerszer megválaszoltam én magam is (itt is), szakmai tapasztalatból, és akkor "mi vagyunk az okoskodók", számos kérdező/szülő szemében, akik "trollként veszélyt jelentünk a gyereknevelés szekcióra"

.

Tudjuk kik jelentenek veszély. A Viktátoriánus Gyurcsátoriánus Sosoriánus Boldogkőis Müllercicis

egyszóval politikaibérenc "Anyámborogass" emotikonnal röhögni tudó, DE ÉRVELNI NEM TUDÓ, alaptalanul szakmai tapasztalatokból írókat, és törvényi paragrafusokat közlőket lepontozó bennfentesek,

akik trollkodni járnak ide, és lepontozni a szakmai válaszait azoknak, akik valóban tapasztaltak (plusz elméleti háttérrel).

Mi a következménye a trollkodásnak?

Az, hogy a valóban aggódó szülők el fognak bizonytalanodni, melyek a helyes válaszok, melyek érdemesek szakmai vitára, és melyek pedig nem.

Szomorú, hogy valójában nem várnak segítséget az önigazoló szülők, és tippelgetni kell, melyik kérdező ilyen, és sajnálom a többi szülőt, aki valóban tanulni akar a gyermeknevelésről, de a trollok és az önigazoló többi szülő ezt megakadályozza.

A gyerekeken csapódik le kellemetlenül. "Gratulálok" a kötözködő trolloknak...

2021. júl. 13. 17:18
 26/36 anonim ***** válasza:
60%
Ezek a tüntetek 30 másik rendellenességnek is a tünetei. Talán a diagnosztizálást bízzák egy szakemberre ne egy nlcafés gyorstalpaló cikket végignyálazott dilettánsra.
2021. júl. 13. 17:59
 27/36 A kérdező kommentje:

Kedves 24-es válaszoló!

Senki nem pontozok le, mindenkinek zöld-et nyomtam, mert számomra minden válasz hasznos volt!

Fentebb megírtam azt is hogy nem fogok belefolyni, nem hozom fel nekik a témát!

És nem, nem a nők lapjában olvastam, hanem egy olyan oldalon ahol anyukák írják le saját történetüket, ők hogyan vették észre, hogy a gyermekük más! 🙂

Mivel már döntöttem, így lezártnak tekintem a kérdésemet!

További jó beszélgetést!

2021. júl. 13. 20:46
 28/36 anonim válasza:
34%
Hát én szóltam a volt sógornőmnek mikor ki derült hogy a fia autista. Sokat vigyáztam rá legtöbbet én voltam vele és miután a kórházba jutattot ki borult a bili és közöltem a szülőkkel hogy vigyék orvoshoz hogy kezelni tudják azóta szedi a gyógyszereket és minden rendben
2021. júl. 13. 21:20
 29/36 anonim ***** válasza:
91%
Szóltál, hogy autista, azóta gyógyszerrel kezelik és minden rendben? :D :D :D Értelek....
2021. júl. 13. 22:06
 30/36 anonim ***** válasza:
62%

Sajnos nálunk is sok a furcsaság a gyerek körül. 2 éves most, de már másfél éves kora előtt sorakoztak a jelek.

Annyira bántó hogy az ilyen goldmund kommentjehez hasonló stílusban ugattak le vagy jobb esetben mosolyogva simogattak a hatamat hogy jaj kedves anyuka magának csak ki kéne ruccannia egy kicsit, mert a 2 év otthonlettol hipochonder tetszik lenni...

Miért pont az autizmustol rettegtem? Azért mert a tünetek arra utaltak!!!!Ha leukémiára utaló tünetek lennének akkor attól felnek! Nem egy, és nem annyi hogy kétszer csapkodott a kezével, vagy csak 1 szava volt 2 évesen.

Tudom, sokan tulaggodjak a gyereknevelést, a gyakorin is sokan ölre mennek hogy 4 vagy 6 hónapos korban kezdjek a a hozzataplalast, de azért ha látsz más gyerekeket akkor masfel-ket éves kor között elkezd feltunove válni a kulonbseg.

Én nem örülnek ha valaki ffelhoztaa volna enekem a orokonsgabol. Mégpedig azért mert ilyen kicsi korban meg biztos ők sem dolgoztak fel, ha egyáltalán észlelték a problémát. Sokan jönnek a korai fejlesztéssel, hát Magyarországon a specifikus korszerű fejlesztes elérhetősége igen korlátozott, lehet hogy csak rosszul járnak egy korai diagnozissal.

Én egyébként elmondtam a családnak mert teljesen összeomlottam, elég változatos a ffogadtatá

2021. júl. 14. 08:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!