Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Le fog maradni, ha nem tanitom...

Le fog maradni, ha nem tanitom meg irni, olvasni?

Figyelt kérdés

Kozepso csoportos a gyerekem, nem terveztem, irni es olvasni tanitani otthon? Vannak irasgyakorlast segito fuzeteink, de hamar turelmetlenne valik, nem erdekli, mikor probalgatjuk. En rontottam el valamit, hogy nem eroltetem? A kornyezetunkben csomo gyerek mar ismeri a betuket, leirja a nevet. Szoktunk rajzolni, festeni, az ovonenijei szerint ezekben tehetseges (en nem latom kiemelkedonek, szerintem teljesen atlagos, de ez rendben is van).

Tudom, hogy van gyerek, akit tenyleg erdekel az iras-olvasas, es en nyitott is lennek ra, hogy tanitsam, de nem latom rajta az erdeklodest, es mikor par ceruzavonas utan mar ordit, hogy nemtudoooom, akkor se neki, se nekem semmi kedvem nincs hozza. Viszont van a csaladban, aki szerint le van maradva. A finommotorikaja nagyon jo, ugyesen epit ossze pl. legot, szepen vag, ragasztgat. Irni-olvasni nem az iskolaban kellene megtanulniuk? Az en feladatom lenne? En eddig nem gondoltam igy, de nekem fontos a csaladom velemenye is, es lehet, hogy en latom rosszul, es foglalkoznom kellene vele tobbet. Ti hogy latjatok?

2021. jan. 24. 12:21
1 2 3 4
 31/32 A kérdező kommentje:
Koszonom. Eleg hulyenek erzem magam, hogy igy elbizonytalanodtam, es kiprobaltam vele erdeklodes nelkul. Pedig ennyi idosen meg tenyleg minek, enis igy gondolom, de annyira nyomattak, hogy huu, foglalkozni kell vele tobbet, nem fejlodik, le van maradva. Raadasul alapbol joszandeku csaladtagok, akik nagyon szeretnek minket. Mondjuk nemez lenne az elso eset, hogy a mai ajanlasoktol (nagyon) elterore akarnak buzditani, es en sem ereztem ezt helytallonak, nem is eroltettem, de most megint elohoztak a temat tobben is a csaladbol, kossem le, adjak neki feladatot, tanitsam irni, stb.. Egyikuk sem szakember, ez teny.
2021. jan. 25. 20:51
 32/32 anonim ***** válasza:
100%

"Koszonom. Eleg hulyenek erzem magam, hogy igy elbizonytalanodtam, es kiprobaltam vele erdeklodes nelkul. Pedig ennyi idosen meg tenyleg minek, enis igy gondolom, de annyira nyomattak, hogy huu, foglalkozni kell vele tobbet, nem fejlodik, le van maradva. Raadasul alapbol joszandeku csaladtagok"

Szívesen.

Ne érezd magad hülyének, ezer más terlet van, amihez meg én vagyok laikus, hozzá nem értő.

Jó esetben az emberek összeteszik a tudásukat. Ki mihez ért. ÉS jó, ha van vita kultúra is.

Az se gond, hogy elbizonytalanodtál, a baj az szokott lenni egyesekket, hogy sokan beképzeltek, kötözködőek. Az elbizonytalanodásoddal semmi baj, főleg, hogy épp ezért kérdést írtál ki, te teljesen kultúráltan kommunikálsz, legalábbis ezt tapasztalom itt.

Igen, sajnos több kárt okoz a direkt módszerű fejelsztés, mint használ. Mármint hat éves korig. És részben hat évesek esetén is. Akad pár tényező mint kivétel is, de csak néhány (pl belefér mint direkt módszer a napirendhez hozzászoktatás, a heti egyetlen egy nagytestnevelés az oviban, ami max egy óra, vagy pl négy éves kortól a szabályjáték. vagy pl a veszélhelyzetekre felhívás ott, és akkor, pl a forró kályha előtt, vagy a zebra előtt állva a járdán stb Ezek direkt módszerek és kivételek).

Szinte minden mást 6 éves korig INDIREKT módszerrel adunk át, pl játszunk az ovisokkal, vagy a felntőt kezdeményez, vagy az ovis játszik spontán, és BEÚSZTATJUK az ismereteket ÚGY, HOGY NE VEGYE ÉSZRE az ovis, hogy fejlesztjük.

Még mi felnőttek is hatékonyabban tanulunk indirekt módszerekkel analóg módon, pl zenét hallgatva, játsszva stb. Bár a játékosság nem azonos sem a direkt, sem az indirekt fejlesztő módszerekkel mint fogalmakkal. Hanem kombinálhatóak egymással. Más kérdés, hogy a tinik és felnőttek nevelésében közel olyan arányban ideális a direkt módszert alkalmazni, mint az indirektet.

(Egyébként erre épülnek a reklámokban az alig észrevehető, alattomos szubliminális üzenet küzlések is, azok többnyire inkább visszaélések, hiszen a legtöbbb módszert jóra is, rosszra is lehet használni.)

Tehát a jószándék is fontos, nyilván, de nem elég önmagában. Jó szándékból ártani is lehet, amennyiben téved az ember. Azonban szeritnem, jól tetted, hoyg kiírtad a kérdést. Én is szoktam, olyat, amikhez nem értek. Ez általában jobb hozzáállás, mint tippelgetni. Persze lehet vitázni is velem, attól még, hogy szakterületem. De ez meg olyan dolog, hogy valaki vitaképes, valaki nem.

2021. jan. 25. 21:59
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!