Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Le fog maradni, ha nem tanitom...

Le fog maradni, ha nem tanitom meg irni, olvasni?

Figyelt kérdés

Kozepso csoportos a gyerekem, nem terveztem, irni es olvasni tanitani otthon? Vannak irasgyakorlast segito fuzeteink, de hamar turelmetlenne valik, nem erdekli, mikor probalgatjuk. En rontottam el valamit, hogy nem eroltetem? A kornyezetunkben csomo gyerek mar ismeri a betuket, leirja a nevet. Szoktunk rajzolni, festeni, az ovonenijei szerint ezekben tehetseges (en nem latom kiemelkedonek, szerintem teljesen atlagos, de ez rendben is van).

Tudom, hogy van gyerek, akit tenyleg erdekel az iras-olvasas, es en nyitott is lennek ra, hogy tanitsam, de nem latom rajta az erdeklodest, es mikor par ceruzavonas utan mar ordit, hogy nemtudoooom, akkor se neki, se nekem semmi kedvem nincs hozza. Viszont van a csaladban, aki szerint le van maradva. A finommotorikaja nagyon jo, ugyesen epit ossze pl. legot, szepen vag, ragasztgat. Irni-olvasni nem az iskolaban kellene megtanulniuk? Az en feladatom lenne? En eddig nem gondoltam igy, de nekem fontos a csaladom velemenye is, es lehet, hogy en latom rosszul, es foglalkoznom kellene vele tobbet. Ti hogy latjatok?

2021. jan. 24. 12:21
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
90%

Én nagycsoportban kezdtem el olvasni, nyomtatottan írni, és az írott írással akkor kezdtem foglalkozni, mikor meglett az írásfüzetem 1. előtti nyáron. Ekkor belelapoztam, és megijedtem, hogy egyes betűk nem fognak menni, így mamám szerzett nekem egy vonalas füzetet és 3 sort írtam azokból, amik bonyolultnak tűntek. Volt, hogy mondott egy szót (pl gomb/cica/szőlő) és azokból írtam egy sort. Vagy később, már elsős koromban lemásoltam egy sütireceptet gyakorlásképp.

Nekem ez se előnyt, se hátrányt nem okozott. Volt kb 5-6 betű az ABC-ben, amit elsős koromig sosem láttam, úgyhogy volt mit tanulnom meg a helyesírásomnak is kellett 1-2 év, mire jó lett.

A rokonaiddal meg ne foglalkozz! Egy 4-5 éves gyereknek még nem kell tudni írni.

2021. jan. 24. 13:46
 12/32 anonim ***** válasza:
92%
🤦‍♀️ Középső csoportos! Mond neked elmentek otthonról?
2021. jan. 24. 13:46
 13/32 anonim ***** válasza:
100%
Szept.ben 7 évesen kezdte a lányom az iskolát, egyedül a számolás gyakoroltuk előtte, mert érdekelte a dolog, semmi mást, egyáltalán nincs lemaradva
2021. jan. 24. 14:04
 14/32 A kérdező kommentje:
Koszonom, ezek megnyugtatoak. A gyakorlo fuzeteket nem en vettem, attol kaptuk, aki szerint mar ezeket gyakorolnia kellene. Azert ultem le vele kiprobalni, mert nyaggattak vele, hogy mar kellene neki gyakorolni.
2021. jan. 24. 14:08
 15/32 anonim ***** válasza:
100%
Én teljesen fogalmatlanul mentem iskolába, se írni, se olvasni, se számolni nem tanított senki egy percig sem előtte. Mégis kitűnő tanuló voltam egész általánosban. (Sőt, iskola alatt sem ült le velem soha senki tanulni, max anyukámnak mondtam fel néha a verseket, de ennyi.) Nem ezen fog múlni. Az sokkal károsabb, ha rossz technikával tanítasz meg neki valamit (hiszen gondolom nem ez a szakmád), amit aztán évekig tart majd kijavítani.
2021. jan. 24. 14:15
 16/32 anonim ***** válasza:
100%
És mikor lesz felhőtlenül "csak" gyerek? Nem abból lesz sikeres felnőtt, akit 4 évesen szétterorizáltak a szülei, olyan dologgal, amire még nem is érett az agya. Én hagynám, hogy élje a világát, ha érdeklődik, akkor elmondod, hogy melyik betű micsoda. Mindig annyit taníts neki, ami érdekli és ő kérdezi. Vekerdyvel értek egyet, hogy az alsó osztályoknak kellene erről szólnia, hogy készségszinten menjen az írás, olvasás, számolás és nem kell már első osztály karácsonyára mindenkinek mindent tudni, mert nem egyformák a gyerekek. Ebből lesz az, hogy mindent tudnia kell a gyereknek, de a végén nem tud "semmit". Nézzétek meg milyen arányú a funkcionális analfabéták aránya a felsőbb osztályokban!
2021. jan. 24. 14:17
 17/32 anonim ***** válasza:
86%
Ja amúgy szerintem simán baja is lehet attól, amit csinálsz, egy 4 éves kézcsontjai nem fejlődtek még ki az írásra, nemhogy nem kell, de nem is szabad gyakoroltatni vele az írást. Még a ceruza, toll vastagsága sem felel meg neki, vastagabb jumbo filctoll kell neki.
2021. jan. 24. 15:03
 18/32 anonim ***** válasza:
88%

Hogy van szíved egy kis középsőst erőszakkal írni tanítani, miközben ő üvölve bömböl, mert nem akarja? Te normális vagy??

Az meg hogy valaki ilyen füzetet adott neked...hát őt is innen üdvözlöm.

Hozzáteszem, ha aktuális lenne a tanítás, az sem a te dolgod lenne, pláne nem így. Nagycsoportban vannak már foglalkozások, aminek a hogyanját az óvónő ismeri, ő sem a kezét lefogva fogja a gyereket bömböltetni. Marmint reméljük.

2021. jan. 24. 16:15
 19/32 anonim ***** válasza:
100%
Ez te komolyan el is hited ezek szerint .sürgösen hagyd abba majd 2év múlva megtanul írni,olvasni.
2021. jan. 24. 16:31
 20/32 A kérdező kommentje:
Nagy megkonnyebbules ezeket olvasni. Fogalmam sincs, hogy egy ennyi idos gyereknel mi a szulo feladata, illetve csak az osztonom sugja, hogy ne, meg a jozan esz, de nem vagyok szakember, a kornyezetemben pedig azt latom, hogy ot evesen mar irjak a betuket. En is tudtam mar ennyi idosen irni, olvasni, anyukam 3 evesen mar tanitott... Nem gondolom, hogy ez lenne a normalis, sem kovetendo peldanak, de annyira mondtak, hogy bevallom, megijedtem, hogy lemarad, ezert raprobaltunk, egyaltalan nem eroltettem, rogton elraktam, mikor lattam, hogy nem tetszik neki, ami a csaladtagok szerint hiba, gyakoroltatni kellene, ezert sz@ranyanak ereztem magam, hogy nincs turelmem vele leulni, ezert irtam ki a kerdest, hogy ne miattam maradjon le a gyerek. Kerdezni tan csak nem bun 😶
2021. jan. 24. 17:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!