Gyereketek mondott, csinált néha ijesztő dolgokat?
Kislányom eléggé gyorsan fejlődik és volt néhány dolog, amivel a frászt hozta ránk.
10 hónaposan, mikor az apja éjszakás volt, épp altatni próbáltam, felült az ágyban és elkezdett boldogan integetni a félsötét szobában a semmibe és mondogatta, hogy "heho" (hellora mondta ezt mindig).
1 éves volt, amikor vidáman, mosolyogva nézett egy pontot a falon, ahol nincs semmi és integetett. Másfél évesen megkérdezte este tőlünk, hogy "ki ez" mutatva az ajtóra, egyszer meg a pelenkázón mutatott a szokásos pontra a szobájában és mondta az apjának, hogy nézd ki ez. Kb 3 hónapja, mikor beraktam a kiságyba aludni, felnézett a falra, befogta a szemeit, nem értettem mi a baj, nehezen aludt is el. Aztán 30 perccel, miután kimentem hihetetlen sírásba kezdett, hogy "bántott, bántott". Februárban lesz 2 éves. Tegnap vacsoránál, odamutatott a konyhában a mosogatóra és ezt mondta : "ott a bácsi, ott is bácsi, ott meg néni". Totál megijesztett. Kérdeztem, hogy milyen bácsi, de csak vigyorgott és nem mondott semmit. A nénit megértem, mert van ott egy vintage kép egy rajzolt nővel a falon, de semmi "bácsis" kép nincsen. Tudom, hogy nagy a képzelőerejük, meg hogy most nagyon hülyének tűnök, de nekem ez nagyon ijesztő volt. A szobájában pedig nincs semmi, se matrica, se kép.
Fiam folyton nézett mögém követve valamit a kezével is. Majd mikor kérdeztem hol van anya, folyton felfelé nézett. Éjjel felébredt sokszor,felült és hangosan kacagott maga elé. Ilyenek..
Én meg rettegtem :D
Nekem nem para az ilyen, nem hiszek szellemekben. :))
Keresztfiam viszont 3 évesen kérdezgetett, hogy mi van a halál után, illetve ha autóbalesetben sokan meghalnak, akkor velük mi lesz. Meg hogy milyen lesz a feltámadás. :)) Számomra ez sem ijesztő, csak meglepő volt ez az érdeklődés egy három évestől.
Kerestem a lányom, hogy hol van (51 nm-es panelben elbújt, 4.5 éves).
Közben pakoltam el a beszedett ruhát.
Egyszer csak kinyitottam a vállfás szekrényét. Ott ült benne,a hátsó fal felé nézve, némán...
Olyat ugrottam, hogy csak na! Rettenetesen megijedtem..
Lányom integetett, miközben a plafont nézte és vigyorgott.. Engem is a frász kapott el, diplomás, magas iqval rendelkező, teljesen elzárkózott vagyok mindenfajta ezoterikus dologtól, de a frász kitört, mert nem találtam más logikus magyarázatot. Akkor még csak olyan 11 hónapos volt és határozottan nézett valamit a plafonon és integetett. (auti és adhds, szóval extra furcsa volt, hogy sokáig néz valamit és integet is, nem volt jellemző nála)
Azóta olvastam itt olyat, hogy egy korábbi emléket átélhetett éppen, mióta figyelek ilyesmire, észrevettem, hogy én is csinálom, néha magamban megismétlem a párbeszédet, de úgy, hogy már nem azt a hülyeséget mondom, mint elsőre, hanem az utólag kigondolt jobb dolgot. Kívülről fura lehet, hogy magamban motyogok, a gyerek már szólt érte.. Szóval szerintem valami ilyesmi volt, illetve most jöhetnek be a képzeletbeli barátok is 3 éves kor körül(alatta és feletti is oké)
Nekünk is és szinte az összes kisgyerekes ismerünknek vannak szellemei... :D
Persze nincsenek, csak a kisgyerekek még nehezen választják el a fantáziát a valóságtól.
Amikor 2 évesen ugrál körben a szobában ugatva, hogy ő most kiskutya, azt is elhiszed neki?
Szerintem az különbözteti meg a felnőttet a gyerektől, hogy szét tudja választani a képzeletet a valóságtól.
Kora gyerekkoromból emlékszem, hogy félhomályban klf. árnyakban formákat, alakokat láttam. Vagyis a gyerek agya megpróbálja a látott, formátlan dolgokat képileg lefordítani, megfogalmazni, mint mikor sokáig nézed hanyatt fekve a feletted elvonuló bárányfelhőket, és klf. figurákat látsz bennük: medvét, sárkányt, báránykát, stb., stb. Ha egyetlen egyszer előfordul egy helyen (pl. a mennyezet egy sarkában), akkor a gyerek hasonló körülmények között képes rá emlékezni, és ha az első élménye kellemes képzet volt, akkor mosolyog, ha ijesztő, akkor már akkor is fél, ha csak oda néz.
Volt a lányommal is hasonló, és akkor felkeltettem, megfogtam a kezét és közel sétáltunk, felemeltem, megmutattam neki, hogy ott csak a fény meg az árnyék van. Odavittem a kapcsolóhoz, hogy kapcsolja le- és fel a villanyt, hogy érezze, ő uralja a terepet. Az ágya mellé egy kicsi, szűrt fényt adó lámpát kapott, amit már ő is le tudott kapcsolni.
Aztán, nem magyaráztam, de hogy érzékeltessem vele, az első adódó alkalommal megmutattam neki a vonuló fehér bárányfelhőket, és azt játszottuk, ki milyen formákat lát bennük. Érzékeléssel és tudattal is felfogta, hogy nincs semmi "földöntúli" látványról szó: a fények, árnyak, a képzelet játéka.
Sziasztok! Úgy tűnik, hatalmas képzelőereje van a lányomnak. Mióta kiírtam a kérdésem ezekkel bővült a libabőrt okozok a szüleimnek dolog🙈:
Pár éjjelt máshol töltöttünk renoválás miatt. Lányom közöttünk feküdt, nem nagyon akart elaludni. Megfogta az arcunkat és megkérdezte, hogy mi mindig megvédjük e. Mondtuk, hogy persze, mi mindig! Mire ő: ettől a bácsitól is? És az ajtóra mutat, ahol nincs senki.
Próbálom megkedveltetni lányommal a szobáját, kevés sikerrel. Mikor kérdezem mi a baj a szobájával, azt mondja, hogy ott a dédi és elveszi a takarómat.
Egy este a nagyszülőknél aludt, majd azt mondta a nagyiéknak, hogy anya és apa a tv-ből figyel engem, de anya olyan furcsa.
Ülünk az asztalnál, ennénk az ebédet. Majd azt mondja a drágám a kandallóra nézve, hogy bácsi menj innen ez az én hamim. 🙈
Remélem jó horrorregény író lesz belőle 😅
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!