Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Tehetős nagyszülők? Ti mit...

Tehetős nagyszülők? Ti mit tennétek?

Figyelt kérdés

Mi átlagos, átlagnál kicsit jobb anyagi körülmények között élünk, tehát 15 éves autóink vannak, egy lakás, de nem kell összeszorítani a fogunkat hó végén.

Ezzel szemben az én oldalamról a nagyszülők tehetősebbek, jóval.

A problémám onnét jön, hogy próbálom az öt éves gyermekem úgy nevelni, hogy megtanulja a pénz értékét, magyarul, egyszóval nem akarom, hogy elkényeztetett kölyök váljon belőle, de mamának hála már nagyon kezd az lenni. És itt jön az erkölcsi dilemma.

A szóban forgó mama, nekünk is rohadt sokat segít, tényleg arany szíve van, bármit megtenne értünk, fiatalos nagymama.

Nyilván a gyerektől se akarom megvonni, mert az önzőség lenne részemről, de akkor is zavar, hogy a gyerek bármit kiejt a száján azt a mama megveszi neki. De most úgy képzeljétek el, hogy bármit, tehát ha 20 ezer ha 40 ezer, ha csak 5 ezer megkapja.

Én ezeket nem tudom neki megvenni, nem is hozzánk veszik, mert tudják hogy mérges vagyok miatta, hanem mamához viszik ezeket a cuccokat, csak félek, hogy lassan a gyerek semmit nem fog értékelni, nem lesznek vágyai az életben, mert ha én nem, majd mama úgy is megveszi. Persze kompenzálhatnám azzal, hogy akkor ne szokja meg, nálunk lássa példaként hogy ha velünk jön boltba, akkor nem veszünk semmit, de az meg úgy jönne le megint, hogy csak a mama a jó fej.

A "legszuperebb", hogy mivel látják, hogy engem ez idegesít, főleg így karácsony előtt, elkezdtek titokban vásárolni, tehát a gyereket már hazugságra kényszeríti anyám ezzel, hogy nekem ne árulja el, ha vesznek valamit, ha meg ezért felháborodok, akkor is tökmindegy neki, mert ígyis-úgyis haragudni fogok. Anyám minket is úgy nevelt anno, hogy apánknak ne mondjuk el ezt, ne mondjuk el azt, de én lehet pont ezért is, de utálom a hazugságokat. Gyereknek is magyarázom ezt, sokat beszélgetek róla, de ő meg nyilván összezavarodik, hogy mamával titkolózhat, velem meg nem.

Most az a "büntetés", hogy nélkülem nem járhatnak boltba, de ez kész komédia már komolyan.

Tudom ez nem általános probléma, de ha belegondoljátok magatokat a helyzetembe, ti mit éreznétek, csinálnátok? Leszarnátok hogy miket vásárolnak, ha megteheti a mama miért ne, ő dolga mit vesz a gyereknek? Vagy fenttartanátok a ti erkölcsi normátokat, és igenis határt szabnátok ennek, mert nem akarnátok, hogy a gyereketeknek az értékrendje csorbuljon? Köszönöm előre is a válaszokat.

2020. dec. 18. 09:07
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
97%

9-es: "Miért baj az, ha a nagyszülő kényeztet? "

Nem az a baj, hogy kényezteti az unokát, hanem az, hogy nem képes megtenni azt, amit a gyerek anyja kér tőle. És mindezt megtetézi azzal, hogy arra neveli az unokáját, hogy hazudjon az anyjának. Kérdező írta is, hogy ez ment már az ő gyerekkorában is és a mai napig utálja a hazugságokat.

Persze kényeztesse, az a dolga. De az is a dolga lenne, hogy ne a szülő ellen neveljen és tiszteletben tartsa annak kérését.

Engem is kényeztetett az anyai nagymamám, de soha nem mondott olyat, hogy titkoljak el valamit az anyám elől, pedig vitáztak olykor ők is rendesen. Ők voltak a felnőttek, én voltam a gyerek engem soha nem vontak bele az egyet nem értéseikbe és titkolózás/sunnyogás nélkül kiálltak a döntéseik mellett vagy éppen vállalták annak következményeit.

2020. dec. 19. 12:29
 12/18 Bellatrix:3 ***** válasza:
32%
Az a baj, hogy azért hazudik a gyerek vagy azért fog hazudni, mert tudja, hogy az anyja hogyan reagál rá és inkább nem mondja meg az igazat. A gyerek magától is hazudna egy idő után hiszen nem kezelik jól a dolgot a felnőttek akiknek jól kéne látni ezt. Ebben az esetben mindketten hibásak. Otthon az anyja szabályai vannak a nagyinál meg az a nagymama szabályai ez így kéne legyen és akkor nem volna konfliktus ebből.
2020. dec. 19. 13:19
 13/18 anonim ***** válasza:
52%

Értéke a szeretetnek a barátoknak egy igazi beszelgetesnek van es nem a penznek.

Amugy en is penzert dolgozom de tegyuk tisztaba a dolgokat.

Anyadat pedig hagyd hogy vegyen amit akar neki.

2020. dec. 19. 16:30
 14/18 anonim ***** válasza:

Nehéz ügy... de válasszuk szét a két problémát, a játékot meg az édességezést. Az egészségtelen nasik terén nem engednék, főleg, ha otthon sem szokott kapni, vagy nem annyit. Azt nyugodtan megmondhatod, hogy nem szeretnéd, ha ilyennel etetné, és ezt tartsa tiszteletben.

Emellett viszont én is azt gondolom, hogy a vásárolgatás nem olyan nagy probléma, de korlátozni kéne, hogy tényleg ne mindent, vagy ne minden alkalommal... persze, hogy titkolóznak (ami nem szép, megintcsak!!), ha közlöd, hogy kb semmit nem vehet a gyereknek. Legyen mondjuk havi 1 játék, akkor azt mindenki izgatottan várja majd, gyerek is tudja, hogy kapni fog, nagyi is tudja, hogy vehet. És ha elmagyarázod a gyereknek, hogy a nagyitól miért kap, tőletek meg miért nem, akkor nem lesz elkényeztetett, nem romlik az értékrendje. Csak Neked is egy picit el kéne engedni ezt a dolgot, mert én úgy érzem, hogy provokációt vált ki anyádból is a reakciód. Ha elengeded, nem fog azzal hergelni, hogy miket vesz a gyereknek.

2021. jan. 15. 15:52
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Anyád téged is gyerekként kezel = nem veszi figyelembe, amit kérsz, mert "ő jobban tudja". Szabj határt, állj a sarkadra, mert a gyereked a fejedre nő, aztán majd anyád nem lesz, te meg nem fogod tudni kezelni a saját gyereked. Sőt, már most kezd kicsúszni a kezedből a szereped. Anyád amit csinál, egy létező pszichológiai fogalom : lojalitás konfliktus.
2021. jan. 15. 21:53
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Nalunk az anyosom ilyen. Egyelore csak a ferjem tesverenek gyerekeinel latom, de nemsokara hozzank is erkezik a pici, es mar keszitjuk fel szepen lassan a mamat a ferjemmel, hogy mi nem szeretnenk, ha mindenfele jatekkal, edesseggel elarasztana a gyereket majd. Nagyon kedves no, de teljesen elszalad vele a lo ilyenkor. Igazabol nala van egy kezeletlen Lelki problema, Ami miatt azt hiszi, ezzel letesit igazi kapcsolatot az unokaival.

Talan te is megprobaljatlan hatni anyukadra, hogy jatekok helyett inkabb elmenyekkel probalja atadni a szeretetet. Kozos kirandulasok, allatkertezes, babszinhaz, stb. Ami nem feltetlenul oriasi kiadas, de megis kolthet penzt is, viszont inkabb kozos emleket is teremt.

2021. jan. 16. 09:05
 17/18 anonim ***** válasza:
Ez picit olyan, hogy te vagy bill gates, és nem akarod elkényeztetni a gyereket, így nem járatod magán iskolába. :-) DE! fogadd el a sorsodat. Nem a pénzt kell kiütni a kezéből, inkább arra kell megtanítani, hogyan bánjon vele.. :-)
2021. jan. 16. 21:38
 18/18 anonim ***** válasza:
Nalunk is ez vam,.rakosgasd el a dolgokat ne kapjon meg.mindent xsak ugy
2021. jan. 17. 01:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!