Tehetős nagyszülők? Ti mit tennétek?
Mi átlagos, átlagnál kicsit jobb anyagi körülmények között élünk, tehát 15 éves autóink vannak, egy lakás, de nem kell összeszorítani a fogunkat hó végén.
Ezzel szemben az én oldalamról a nagyszülők tehetősebbek, jóval.
A problémám onnét jön, hogy próbálom az öt éves gyermekem úgy nevelni, hogy megtanulja a pénz értékét, magyarul, egyszóval nem akarom, hogy elkényeztetett kölyök váljon belőle, de mamának hála már nagyon kezd az lenni. És itt jön az erkölcsi dilemma.
A szóban forgó mama, nekünk is rohadt sokat segít, tényleg arany szíve van, bármit megtenne értünk, fiatalos nagymama.
Nyilván a gyerektől se akarom megvonni, mert az önzőség lenne részemről, de akkor is zavar, hogy a gyerek bármit kiejt a száján azt a mama megveszi neki. De most úgy képzeljétek el, hogy bármit, tehát ha 20 ezer ha 40 ezer, ha csak 5 ezer megkapja.
Én ezeket nem tudom neki megvenni, nem is hozzánk veszik, mert tudják hogy mérges vagyok miatta, hanem mamához viszik ezeket a cuccokat, csak félek, hogy lassan a gyerek semmit nem fog értékelni, nem lesznek vágyai az életben, mert ha én nem, majd mama úgy is megveszi. Persze kompenzálhatnám azzal, hogy akkor ne szokja meg, nálunk lássa példaként hogy ha velünk jön boltba, akkor nem veszünk semmit, de az meg úgy jönne le megint, hogy csak a mama a jó fej.
A "legszuperebb", hogy mivel látják, hogy engem ez idegesít, főleg így karácsony előtt, elkezdtek titokban vásárolni, tehát a gyereket már hazugságra kényszeríti anyám ezzel, hogy nekem ne árulja el, ha vesznek valamit, ha meg ezért felháborodok, akkor is tökmindegy neki, mert ígyis-úgyis haragudni fogok. Anyám minket is úgy nevelt anno, hogy apánknak ne mondjuk el ezt, ne mondjuk el azt, de én lehet pont ezért is, de utálom a hazugságokat. Gyereknek is magyarázom ezt, sokat beszélgetek róla, de ő meg nyilván összezavarodik, hogy mamával titkolózhat, velem meg nem.
Most az a "büntetés", hogy nélkülem nem járhatnak boltba, de ez kész komédia már komolyan.
Tudom ez nem általános probléma, de ha belegondoljátok magatokat a helyzetembe, ti mit éreznétek, csinálnátok? Leszarnátok hogy miket vásárolnak, ha megteheti a mama miért ne, ő dolga mit vesz a gyereknek? Vagy fenttartanátok a ti erkölcsi normátokat, és igenis határt szabnátok ennek, mert nem akarnátok, hogy a gyereketeknek az értékrendje csorbuljon? Köszönöm előre is a válaszokat.
Hu nálunk pont fordítva van. Az anyósom évek óta nem vett semmit az unokának még szülinapra sem. Engem nem izgat mert én mindent megveszek nekik amit tudok.
Szerintem beszélj vele, hogy ne vásárolgasson. Meg persze ami a legnagyobb baj, hogy hazugságra bíztatja a gyereket. Inkább ez a legnagyobb baj. Szerintem ha megkérdezné mit vegyen és mit nem akkor a gyereknek sem kellene hazudnia.
Nem kell mindenrol letiltani szerintem, ahogy neked sem megvenni, ha valamit nem akarsz, csak azert, mert a nagymama megveszi. Meg lehet szerintem talalni az arany kozeputat, vehessenek ok is dolgokat alkalmakra, akkor viszont korlat nelkul, de minden heten ne vegyenek csak ugy valamit. En megkernem oket erre. Nalunk megvannak a mi szabalyaink, es megvannak a nagyszuloke. Ha veluk van a nagyobbik gyerekunk, akkor ott az van, amit ok szeretnenek. Az teljesen jo szerintem, hogy naluk tartjak a megvett jatekokat, csak lehetne egy kicsit hatartszabni neki, pl. adhatnad otletnek, hogy irjak ossze, es majd alkalmak elott valasszon a listabol egy kettot a gyerek, ne az osszeset, igy a nagymama is adhat neki, de a te igenyed is megmarad, hogy ertekelje a dolgokat.
Nagymamam mindig elkenyeztetett engem, azt csinaltam nala, amit akartam, imadtam ott lenni, es hogy voltak dolgok, amikrol csak o tudott, a szuleim nem. Remelem, hogy a gyerekeimnek is hasonlo jo kapcsolata lesz a nagyszulokkel, mert kincs egy ilyen nagyszulo, aki ennyire szereti a gyereket. Apukamnak a szemebe hazudott az erdekemben, ami nemeppen egy jo ertekatadas a gyereknek :D De en imadtam erte, mert o azt nezte, hogy en mit szerettem volna, es nem lettem hazudozo, elkenyeztetett valaki. Szoval szerintem megkerheted egy kompromisszumos megoldasra, de lazithatsz te is :)
Igen, csak ehhez kéne kompromisszum készség ami édesanyámból hiányzik.
A gyerek meg már most követelőzik velünk szemben, első válaszadó, és nem érti hogy mi miért nem vesszük meg neki a dolgokat. És ha nem vesszük meg már nem egyszer mondta, hogy nem baj majd mama megveszi.
És az a baj, hogy a gyermekem például már nem vágyik játékokra, amivel gondba is voltam most karácsonykor. Minek is vágyna?
Eddigi élete során, bementek a játék boltba és ami tetszett azt megvették, utána meg jött a csalódás, hogy nem olyan mint aminek elképzelte. Most már rákapott az elektromos kütyükre, játékbolt már nem érdekli 5 ! évesen, bár elég koraérett gyerek amúgy valóban.
De most képzeljétek bele magát az ő öt éves fejébe, vagy akár felnőtt fejjel, biztos ti is vágytok dolgokra, amiket nem tudtok megvenni, de ez megváltozna és bármikor bármit megvehetnél. Akkor utána mire vágynál? Már nem is okozna örömöt mondjuk az 5K-s tv egy nap után, mert következő héten veszel egy sokkal komolyabb dolgot.
Értitek mire gondolok? Mi lesz 10 év múlva akkor? Én leszek a köcsög anya, a nagymama meg a szupersztár?
Hát, azon kívül hogy ezt így elmondod anyukádnak, nem sokat tudsz tenni.
Maximum gyakran fel kell hívni a gyerek figyelmét arra a tényre, hogy ez nem általános jelenség és sok a legtöbb kisgyerek sokkal szerényebb körülmények között él. Esetleg ajándékot vinni gyerekotthonokba, cipősdoboz akcióban részt venni, ilyesmi.
Akkor meg nem mehet gyerek csak ritkán a nagyihoz mondjuk 2 havonta 1x te vagy az anya akkor viszed láthatja az unokát a nagymama mikor te akarod.
Gyereknek még továbbra sem vegyél semmi fölösleges dolgot.most még vissza tudod fordítani dolgokat .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!