Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Feleselés szofogadatlansàg...

Feleselés szofogadatlansàg kigunyolo utànzàs ellen mi a teendö?6 é

Figyelt kérdés

Korabban probaltam nyugodt pillanatainkban, magyaràzni(az aznapi regulazasokon tul), hogy van egy kultura, tarsadalmi norma amibe be kellene illeszkedni.megszolitas elött minimum köszönünk, nem utàlkozunk hanem jot kivanunk idös neninek, nem tartjuk fel az embereket, nem illik a vezeteknevet megkerdezni, ha en azt mondom most en fizetek, akkor nem kaparsz kivenni a kezemböl a kartyat, (neha megengedem hogy ö fizesse ki az aprosagokat vagy ö keresse az àrut amit veszünk hogy oda figyeljen es ne a gurulokicsival akarjon autoversenyezni pl).

Gyakran emlegettem hogy màr gyülölöm hogy az egesz bolt minket néz, tömegközlekedesen is eszre vesznek nem akarom felhivni magunkra a figyelmet etc.

Elsö kerdese erröl kicsikent:

Miert kell beilleszkedni megfelelni masoknak, miert akarod hogy lathatatlan legyek vagy mintha ne is legyek.

Erre rajöttem hogy rossz iranyban peobaltam megertetni vele a tarsdalmi normat:(

Mert azota gyakran hiszi azt magàol ha rànez vki hogy biztos ra haragszik azert hunyorog egy jarokelö, lehet öt mindenki rossznak nezi ö egy rossz ember..:(

Ezek asszociàciok lettek nala azaz hiaba magyarazom hogy a nap miatt hunyorognak màsok ne magadra vedd, a kövi jarokelönel megint hasonlot mond màssal. A bizt ör biztos azert jön hogy öt elkapja. A rendör azert jött a postara mert öt figyeli stb :(es meg sem mukkanni olyankor.

Igy feladtam azt hogy megértse a miérteket.

Nem tudom mit mondjak miert kell beilleszkedni a tarsadalomba es nem kilogni abbol! A -ha különben nem lesznek barataid elfordulnak töled, lasd en sem szivesen kirandulok veled magatartaszavarral -tipusu dolgok megint odavezetnek hogy megfeleltsegi kenyszert alakitok csak ki benne masoknak. Es ugye mint tudjuk az eletben ez elég nagy szorongast szül ha vki masoknak akar mindig megfelelni mert az lehetetlenseg mindig vannak akik szereznek vagy akik utàlnak eppen.nem masoknak kell megfelelni hanem önmagunknak.

Mindezeken tul, màr viszont a szemtelenség anyai szo elutasitasa is kezd ujkeletü lenni. Visszafelesel ellentmond nyelvet nyujt utànoz gunyolva.

A tekintelyelvüség, egyszerü tenyközles, magyarazat nelküli utasitasok pl, azert allj nyugton a sorban, mert en azt mondtam es kész, ez szamara megint erthetetlen. Miert kene ràm hallgatnia ugyan? Ö is teljes ertekü ember, kell hogy lehessen velemenye döntesi szabadsaga stb.

Ami igy is alacsony szintü tehat mindez mellett is alacsony az önertekelese. Pl nelkülem abban is hezital, hogy kéket vagy pirosat kér vmiböl.nem tud kialakulni még benne az egeszseges önervenyesites.

Tehat kivülröl ugy nez ki azzal hogy ellentmond nekem mintha celtudatos akaratos lenne, ugyanakkor millioszor amikor szabad kezek vannak neki hagyva hogy te döntld el jatszoter vagy kirandulas kel vagy zöld polo, tarsasjatekban melyik babuval vagy, visszakerdez hogy anya szerinted ez jo döntes? Anya te mit valasztanal? En is azt akarom amit te.

Igazabol beleöszülök màr.

Tanàcsok szofogadàs tanitasara igy hogy közben ne serüljön az alakuloban levü önbecsülese es ne okozzak szorongasokat benne egy eletre meg megfeleltsegi kenyszereket meg dönteslabilitast, befolyasolhatosagot?

Erzekeny kisfiu amugy

#olyankor akaratos amikor nem kene #es bizonytalan önmagaban amikor lehetösege van önalloan dönteni
2020. aug. 14. 08:45
1 2 3 4 5 6 7
 31/65 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem társadalmi normák felől kéne megközelítened a dolgokat, hanem empátia irányából. Pl ha a bevásárlókocsival randalírozik akkor ne azt mondd neki, hogy nem illik, meg csúnyán néz ránk a bácsi, hanem azt értesd meg vele hogy elüthet valakit, fájdalmat okozhat stb.
2020. aug. 14. 11:07
 32/65 A kérdező kommentje:

Köszi! ez irànyban is agyalok.:)

sokaktol hallom kis gyerek kis gond nagy gyerek nagy gond.

Igazàbol a lefelé tendàlàs ijeszt meg.

Hogy màr elkezdett feleselni.

Ilyen soha az eletben nem volt hogy felülbiràljon.

Lehet valahol ez az egészsèges fejlödès, hogy "öntudatra èbrednek": en is vagyok, nekem is vannak jogaim stb

Csak epp tul is lö ezzel gyakorta.

Es pegig törekszem kompromisszumokra (amugy is a mintàbol tanul),meghallgatom megertem öt, probalom a nemeket kerülni. Pl ehetek csokit? Igrn ebed utan. Vagy gyurmazhatok? Igen ha hazajöttünk.

Es olyan jol tud esni mikor ellenkezik es ugy kezdi. Anya en megértelek téged, de.

Ez oly ritka még.

De igyekszem peldat mutatni.

De neha csodalkozom nagy kerek szemekkel hogy màsoknak miert ül a fagyizoban a gyerekük, a postan miert àll a szülöje mellett, hogyhogy nemcsak a zebran fogja az anya kezét, stb

Ovodaban volt a difer teszt.

A pszichologiai jellemzese mindösszesen annyi volt, hogy feladatokra motivalni kell (ami tenyleg igy van tehat ha megkerem hogy szinezze ezt azt ki addig szinez mig ott àllok felette, de jokedvvel, de ha kimegyek a konyhaba hogy meglepetest vàrok mit rajzolt, akkor hipergyorsan összecsapja es kirohan hozzam pàr vonallal hogy kész.)

Valamint hogy önbecsülése alakuloban, képlékeny.

2020. aug. 14. 11:11
 33/65 A kérdező kommentje:

31#

Milyen meglatasok születnek itt?!:)

Az ovonö is mondott nekem ilyet egyszer amikor rolam panaszkodott neki a kisfiam hogy nem engedtem meg ezt azt, pl csokievés ebed elött, akkor az ovonö is erre apellalt es mondta is nekem, hogy ha nem fogad szot attol anya szomoru lesz es meg is betegedhet. Az empatiara helyezte ö is a hangsulyt es hatott is rà! Hogy ö nem akarja hogy anya szomoru legyen.

El is fogadtam csak a kisördög is megszolalt bennem, hogy ez amugy nem erzelmi zsarolas valahol?

Csak mert x rokonom pl velem pont ezt csinalja ha nem èrek ra meglatogatni elkezd vàdolni hogy mert biztos nem szeretem meg ilyenek.

Most jo erre tanitani egy gyereket?

Erre a tedd meg a kedvemért-ekre?

2020. aug. 14. 11:14
 34/65 A kérdező kommentje:
*elmeselte nekem az ovonö hogy ö mit mondott a kicsinek
2020. aug. 14. 11:17
 35/65 A kérdező kommentje:

A sportot elkezdem vele.

Meg sokminden mast is. Torna, nyelv stb

2020. aug. 14. 11:22
 36/65 anonim ***** válasza:
100%

Sok mindent lehet így felfogni. Pl ha kiabálsz, nem játszanak veled mások, azok nem azért csinálják, hogy megleckéztessenek, hanem mert rossz nekik a játék veled együtt, azért fordulnak el, mert magukat védik.

Én pl hazaviszem, ha programon cikin viselkedik, nem azért, mert meg akarom büntetni, hogy kimarad a jó muriból, hanem mert vannak szabályok x helyeken, és ha nem képes betartani őket, nem lehet ott!

Minden csak hozzáállás kérdése.

Pl nem ehet csokit, mert az rossz anyának. Anya attól lesz szomorú, hogy neki székrekedése lesz, mehetnek patikába, dokihoz, kórházba, gyógyszert kell bevetetni vele és közben látja szenvedni a szerencsétlen gyereket. Vagy anya attól lesz szomorú, hogy a gyerek az édesség miatt nem eszik vitamint, nem fejlődik testileg megfelelően, hiánybetegség alakulhat ki nála, amitől nem lesz egészséges..

Így máris nem csak érzelmi kérdés, hanem egészségügyi.

2020. aug. 14. 11:51
 37/65 anonim ***** válasza:
86%
Te ugyanaz az anyuka vagy, aki beviszi a munkahelyére a gyereket és amikor utána vásároltatok, nem segített, hanem "rosszalkodott"? Aztán amikor otthon almát szeretett volna fél órás kiselőadást tartottál,hogy inkább arra lett volna esze, hogy almát pakoljon? Mert,ha igen,akkor semmit nem fejlődtél. Baromi bonyolult vagy, túlszabályozó és teljesen tönkre teszed a gyereket. Akkor is leírtuk, de nem hallgattál senkire. Itt veled van nagyobb baj. Keress fel egy pszichológust és kezdj valamit a megfelelési kényszereddel. Illetve kevesebb gyermeknevelési könyvet olvass,mert láthatóan nem tudod megfelelően alkalmazni az ott olvasottakat. Azokat felnőtteknek írják! Te pedig ugyanazokat a szavakat használod egy 6 éves gyereknél. Nem érti! Rövid, egyszerű és ésszerű utasításokat adj. Pl.elhozod az ajtóból és annyit mondasz,ne állj ide,mert akkor nem tudnak bemenni.Pont.A papolásod fele,meg eleve h.lyeseg.Ennyit meg se lehet jegyezni.Pl.Nem illik megkérdezni valaki vezetéknevét.Wtf??? Miért? A szabályaid felét elhagyhatod,mert fölösleges.
2020. aug. 14. 12:02
 38/65 A kérdező kommentje:

Igen köszi :)

Ilyeneket is el-elejtek nèha. Tenyleg hat. Csak eddig nem is volt tudatos ez bennem.

Legutobb a viz ivàs miatt magyaràztam igy. Mert kezdett cserepesedni is a szàja es nem akart inni.

Meséltem

Kiszàradàs korhàz infuziokrol.(de neki ez önmagàban nem negativ, orvosok àpolok aranyosak, korhazban is van jatek stb)

Es hozzàtettem hogy ha ilyennel akarja eltölteni a nyarat, mig en strandolok, akkor lelke rajta. Hàt hatott :)

Annyit is szoktam szajkozni hogy az anya dolga hogy vigyàzzon a gyerekère es ne akadàlyozzon engem ebben, ilyenekkel neha vissza is él.

Anya hozz be nekem inni. Kérdem miert is nem mész ki töltesz magadnak? Vàlasza emelt hangon, hogy dehàt egy anyànak az a dolga hogy ellàssa gondozza a gyerekét!(:D)

Majd akarok amugy interjut is csinàlni vele a gyermeki gondolkodàsrol. Mi a baràtsàg szerinte mi a szeretet udvariassàg mi a szülö dolga , szerelem téma, egyes szakmàkrol mit gondol, egy egy idegen szorol mit gondol mit jelenthet, mi a legjobb az oviban, mi a legkevésbe, mit gondol igy ismeretlenül az iskolàrol elöre, önmagàrol tetszik e a tükörben amit làt, kicsinek nagynak gondolja e magàt, könnyünek vagy nehéznek, erösnek, mik az erössegei vagy kedvenc jatekai, gyengéi, félelmei.

Amolyan jatekos formàban.

2020. aug. 14. 12:06
 39/65 A kérdező kommentje:

37 tolakodàsnak vesznek töle sokmindent.

Multkor egy kerekesszékes nénit àllitott le faggatni akinek nem volt laba.

Rendben az odaig hogy kivancsi es a neni megertve öt felelgetett neki, csak epp nem hagyta abba. Es mint egy rendör kezdte màr vallatni. Es a neninek is lattam hogy kellemetlen màr!

Es amikor szoltam hogy most màr bucsuzzunk neki àllt ellenkezni akaratoskodni a neni körül joforman hisztizni.

Nem arrol van szo hogy en görcsölök tul barmit.

Van egy alap amit minimum illik hozni.

2020. aug. 14. 12:10
 40/65 anonim ***** válasza:
Csodás lesz :D
2020. aug. 14. 12:11
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!