Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Feleselés szofogadatlansàg...

Feleselés szofogadatlansàg kigunyolo utànzàs ellen mi a teendö?6 é

Figyelt kérdés

Korabban probaltam nyugodt pillanatainkban, magyaràzni(az aznapi regulazasokon tul), hogy van egy kultura, tarsadalmi norma amibe be kellene illeszkedni.megszolitas elött minimum köszönünk, nem utàlkozunk hanem jot kivanunk idös neninek, nem tartjuk fel az embereket, nem illik a vezeteknevet megkerdezni, ha en azt mondom most en fizetek, akkor nem kaparsz kivenni a kezemböl a kartyat, (neha megengedem hogy ö fizesse ki az aprosagokat vagy ö keresse az àrut amit veszünk hogy oda figyeljen es ne a gurulokicsival akarjon autoversenyezni pl).

Gyakran emlegettem hogy màr gyülölöm hogy az egesz bolt minket néz, tömegközlekedesen is eszre vesznek nem akarom felhivni magunkra a figyelmet etc.

Elsö kerdese erröl kicsikent:

Miert kell beilleszkedni megfelelni masoknak, miert akarod hogy lathatatlan legyek vagy mintha ne is legyek.

Erre rajöttem hogy rossz iranyban peobaltam megertetni vele a tarsdalmi normat:(

Mert azota gyakran hiszi azt magàol ha rànez vki hogy biztos ra haragszik azert hunyorog egy jarokelö, lehet öt mindenki rossznak nezi ö egy rossz ember..:(

Ezek asszociàciok lettek nala azaz hiaba magyarazom hogy a nap miatt hunyorognak màsok ne magadra vedd, a kövi jarokelönel megint hasonlot mond màssal. A bizt ör biztos azert jön hogy öt elkapja. A rendör azert jött a postara mert öt figyeli stb :(es meg sem mukkanni olyankor.

Igy feladtam azt hogy megértse a miérteket.

Nem tudom mit mondjak miert kell beilleszkedni a tarsadalomba es nem kilogni abbol! A -ha különben nem lesznek barataid elfordulnak töled, lasd en sem szivesen kirandulok veled magatartaszavarral -tipusu dolgok megint odavezetnek hogy megfeleltsegi kenyszert alakitok csak ki benne masoknak. Es ugye mint tudjuk az eletben ez elég nagy szorongast szül ha vki masoknak akar mindig megfelelni mert az lehetetlenseg mindig vannak akik szereznek vagy akik utàlnak eppen.nem masoknak kell megfelelni hanem önmagunknak.

Mindezeken tul, màr viszont a szemtelenség anyai szo elutasitasa is kezd ujkeletü lenni. Visszafelesel ellentmond nyelvet nyujt utànoz gunyolva.

A tekintelyelvüség, egyszerü tenyközles, magyarazat nelküli utasitasok pl, azert allj nyugton a sorban, mert en azt mondtam es kész, ez szamara megint erthetetlen. Miert kene ràm hallgatnia ugyan? Ö is teljes ertekü ember, kell hogy lehessen velemenye döntesi szabadsaga stb.

Ami igy is alacsony szintü tehat mindez mellett is alacsony az önertekelese. Pl nelkülem abban is hezital, hogy kéket vagy pirosat kér vmiböl.nem tud kialakulni még benne az egeszseges önervenyesites.

Tehat kivülröl ugy nez ki azzal hogy ellentmond nekem mintha celtudatos akaratos lenne, ugyanakkor millioszor amikor szabad kezek vannak neki hagyva hogy te döntld el jatszoter vagy kirandulas kel vagy zöld polo, tarsasjatekban melyik babuval vagy, visszakerdez hogy anya szerinted ez jo döntes? Anya te mit valasztanal? En is azt akarom amit te.

Igazabol beleöszülök màr.

Tanàcsok szofogadàs tanitasara igy hogy közben ne serüljön az alakuloban levü önbecsülese es ne okozzak szorongasokat benne egy eletre meg megfeleltsegi kenyszereket meg dönteslabilitast, befolyasolhatosagot?

Erzekeny kisfiu amugy

#olyankor akaratos amikor nem kene #es bizonytalan önmagaban amikor lehetösege van önalloan dönteni
2020. aug. 14. 08:45
1 2 3 4 5 6 7
 41/65 anonim ***** válasza:
90%
Nem az a baj, hogy irányba kell állítani a gyereket, hanem ahogy csinálod. Nagyon rossz a megközelítésed, úgy kezeled, mintha felnőtt módjára gondolkodna, ettől persze, hogy meggárgyul...
2020. aug. 14. 12:13
 42/65 A kérdező kommentje:

Es ezt ugy értem egy alap 6 évestöl elvarhato normàt.

Minimum annyit ha azt mondom most màr megyünk,minden jot a néninek, akkor fogja magàt es igenis elindul!

2020. aug. 14. 12:14
 43/65 A kérdező kommentje:

Nem kezelem felnöttkent, pont lehetetlen is lenne.

Felnöttnek szolnom se kéne hogy hagyja békén az öreg nénit. Most a peldanal leragadva.

Adott szitubol 2 szoval kivonom es kesz.

Es neha estenkent mikor megbeszeljük a napot szoktunk visszaterni ok okozatokra miertekre. Ertelmesebbek mint hinnéd amugy.

2020. aug. 14. 12:16
 44/65 anonim ***** válasza:
86%

Igen értelmesek, de annyira nem, amilyen kommunikációs eszköztárat te erőltetni próbálsz. Ha ennyire beszabályozod, küzdeni fog ellene. Tudom, hogy nehéz megtalálni azt a vékony mezsgyét ami pont optimális, de egyszerűen lejön a szavaidbol, hogy te sem kezeled ezt egészségesen, teljesen rá vagy görcsölve, ezt a gyerek tuti levágja.

Gondolkozz el ezen, mert nem véletlen, hogy egy darab veled egyetértő komment nincs.

2020. aug. 14. 12:22
 45/65 A kérdező kommentje:

De vannak segitö es nem utolso sorban ertö vàlaszok.

A valaszokban en azon is elgondolkodom hogy lehet az hogy javareszt a gyereket nevelö anya van lehordva meg beszabàlyozosnak lehozva.

Tipikus pelda a külsösökröl:

Nem akartam megvenni egy csokit. Hisztire plane nem.erre nem kifizeti neki a mögöttem a levö???? A csuf anyai szabalyozas ellen ugye.

Azota màsokat akar ilyenekkel moszerolni!

2020. aug. 14. 12:26
 46/65 anonim ***** válasza:
100%

Nem ez nem érzelmi zsarolás, hanem empátiára nevelés. Együttérzésre.

Az lenne érzelmi zsarolás, ha azt mondanád, hogy "a rossz viselkedéseddel megbántottál, ha ezt csinálod akkor nagyon szomorú leszek". Ez érzelmi zsarolás, mert nem azt magyarázod el, hogy miért rossz amit csinál, hanem a saját reakciódat, ami igazából irreleváns az ő rosszalkodásához, mert nem az a tényleges következménye hogy te szomorú leszel, hanem az, hogy ezzel fájdalmat okoz valaki másnak. Érted a különbséget? Arra kéne megtanítani, hogy a tetteinek tényleges következménye van.

A társadalmi normás dolgot felejtsd el, egy 6 éves nem érti még hogy mi az a társadalom egyáltalán, nem csoda hogy rossz embernek érzi magát tőle és még jobban lázadni akar - teljesen normális reakció. Minél inkább elvont fogalmak alapján akarod korlátozni, annál rosszabb lesz.

Úgy kell a következményeket megértetni vele, hogy át tudja érezni ő maga is. Maradjunk a bevásárlókocsis példánál. Mondd el neki, hogy neki is biztosan fáj, ha rátolják a kocsit a lábára, hát milyen rossz lehet a néninek ha teljes erőből nekimegy vele? Együttérzés!! A gyerekeknek ez nem jön maguktól, meg kell őket tanítani rá. Jobb esetben 3 éves kortól már, de talán még nem vagy elkésve

2020. aug. 14. 12:28
 47/65 A kérdező kommentje:

Szoval a gyerek nem hülye. Szepen megtanulta azt hogy anyàtol ha nem kaphat masoktol kèr. En meg olyankor süllyedhetek el. (Huspultos blokkot ad neki rajta szivecskével, meg sorolhatnam mert kerincsél tornan dokitol matricakat kap meg ilyenek)

Ez is külön prioritason van

A nagy gonosz anya ugye.

Hiaba magyarazom hogy nem illik kerincselni!

2020. aug. 14. 12:29
 48/65 A kérdező kommentje:
Utcan megkerdez random idegeneket mit visz a szatyraban kaphat e belöle..
2020. aug. 14. 12:31
 49/65 anonim ***** válasza:
88%
De ne azt mondd, hogy nem illik, kit érdekel mi illik... "A bácsi ezt saját magának vette, nem neked. Te örülnél ha a csokidat egy másik kisfiú meg akarná enni?" Erre nyilván azt fogja mondani, hogy neeem
2020. aug. 14. 12:35
 50/65 A kérdező kommentje:

Oké köszi. Hagytam is màr a tarsadalmi normakat hogy valaha is megértené.

Empatia EQ erzelmi nevelésröl kezdek tajekozodni. Hàtha.

2020. aug. 14. 12:36
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!