Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Szerintetek is üthet a gyerek...

Szerintetek is üthet a gyerek következmény nélkül?

Figyelt kérdés
Nagyon jó barátok kisfiáról van szó. Elmúlt már 3 éves, okos kisfiú amúgy, csak néha ráhagynak sok mindent.Lényeg, hogy náluk voltunk, játszottunk,beszélgettünk. Az apja elkezdte csikizni játékból, a kisfiú pedig odacsapott neki jól a combjára és üvöltött, hogy hagyjál békén,az arcát is célba vette, de elhajolt. Annyi volt a reakció, hogy ne hisztizzen. Na nem tudom, mi most várjuk az első babánkat, de nekem kicsit fura volt ez az enyhe reagálás, hisz már nagyfiú. Mit gondoltok?
2020. jún. 14. 10:08
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:
100%

Válaszként azt mondta, hagyjál! te írtad.

Fogalmunk sincs az előzményekről, nekem sincs, neked sincs, lehet, hogy apa sokszor túl messzire megy ezzel, lehet, hogy a gyerek csak most volt érzékeny, de csak három éves és szólt, hogy hagyja abba a nagyobb, rá vigyázó személy a fizikai kellemetlenséget, amit szórakozásból a gyereknek okozott, mire hisztisnek lett titulálva.

Attól, hogy te nem tudod elképzelni, hogy a sokan nem veszik észre, mikor mennek túl a csikizős határon, még létezik. Akármelyik történt a gyerekkel, mindegy, hogy sokszor érte már kellemetlenül ez, vagy most először, helyes volt szólt és az is hogy lefejtette magáról az apját olyan módszerrel, amilyenre egy 3 éves képes.

Ezt nem lehet kézfogáshoz vagy ovis gyerek-gyerek közti tárgyelosztáshoz hasonlítani.

Ha az anyja/apja elkapja és elkezdi a gyereket ölelgetni, puszilgatni, amit az nem akar, és kiabál, hogy hagyjál, majd próbál szabadulni, az is teljesen rendben lenne, sőt akkor is, ha gyerek gyerek közt van ez. Oda kell figyelni a másik igényeire és arra, hogy mikor okozunk neki kellemetlenséget. Hogy akarja megtanítani ezt a szülő, ha neki is csak rugásnál esik le, hogy a gyereknek rossz az, amit csinál? És ez nem is muszáj kategória, a csikizéstől nem lesz felöltözve a gyerek, nem akadályozza meg, hogy verekedjen, nem emiatt fog lemondani az úttesten szaladgálástól, ez pusztán a felnőtt hóbortja, amit ráerőltet, és elvárná, hogy kisgyerek elviselje, sőt örüljön neki, vagy ékesszólóan a hagyjálon kívül elmesélje mit érez, mit vált ki ez benne, és szerinte miért nem kellene ilyet csinálni legközelebb.

Nem ezekből a gyerekekből lesznek verekedősek, hanem azok durvák, mint az apja, aki nem veszi figyelembe a másik érzéseit és elvárja, hogy úgy reagáljon mindenki, ahogy ő kitalálta.

A csikizés 5 másodperce is lehet fájdalmas. Van egy barátnőm, aki gimi óta azt hiszi vicces és kellemes, ha az ujjait az oldalamba mélyeszti. Pszichológus. Minden egyes alkalommal fájdalmat okoz, az istenért nem képes felfogni, hiába mondom, szerinte ennek jónak kellene lennie nekem. Egyszerűen durva és nem érzi, pedig egy másodpercig tart az egész. Párhavonta bejátssza, majd megsértődik, ha szólok.

Anyám is durván csikiz, a tesóm meg egy szadista volt ilyen szempontból. Én is csikizem néha a gyerekem, de előtte megkérdezem, utána meg, hogy jó volt e, játsszuk e újra. Nagyon óvatos vagyok minden alkalommal. Minden alkalommal igent mond, a nagyinak nem, mert ő durva, nála ő is rugkapál, ha a nagyi random elkapná és azt mondja hagyjál. Ha meg szól, hogy fáj, nagyi megsértődik. Szerencsére már leszokóban van erről. Vannak, akik egyszerűen nem tudják felfogni, vagy nem akarják elfogadni, hogy durván nyúlnak a másikhoz. Egyébként ezek az emberek általában masszírozni sem tudnak(abban is durvák), legalábbis körülöttem, abban is durvák, erősen adnak puszit a másiknak, szinte koppan az arcunk és nem cuppantanak, és amikor megsimogatják a másikat, csak a tenyerük kifeszítve ér a másikhoz(akár pár, akár gyerek) de ez már csak egyéni megfigyelés erre a pár emberre.

Nem tudom milyen alapon mondod meg mit kellene éreznie a másiknak ilyenkor. Bármit is érzett, az normális, az pedig hogy szólt és szabadulni próbált, az is az. Neki rossz volt, ezt kifejezte, nem szabad vitatni, ez egy normális érzés, 3 évestől, de felnőttől is normális lenne a reakciója.

2020. jún. 14. 17:28
 32/44 anonim ***** válasza:
71%

31 nagy eséllyel (bár biztosan nem tzdhatjuk) ebben a kisfiúban nem olyan érzések kavarognak, mint benned.

Hihetetlen mennyire elszállt ez a kérdés a valóságtól.

Ha azt kérdezték volna a kisfiú nem kapott több sütit és ezért rugdosni kezdte az apját, akkor mi lenne a válasz? Mert ez a csikizös téma úgy tűnik sok embert félrevisz.

A probléma egyébként az, hogy egy 3 évestől már elvárható, hogy, ne rúgásokkal fejezze ki a véleményét.

2020. jún. 14. 18:24
 33/44 anonim ***** válasza:
96%

Legtöbbször akkor is rúgdos, kapálózik a gyerek, ha élvezi a csikizést, nemhogy ha szabadulni akar...

Ebből szoktak lenni a jó kis fogkirúgós balaesetek.

2020. jún. 14. 18:24
 34/44 anonim ***** válasza:
93%

Honnan tudod, hogy nem volt következménye? Velem mindig otthon beszélték meg a szüleim, ha valahol vállalhatatlanul viselkedtem. Sosem közönség elôtt oktattak ki.

3 éves korban egyébként még belefér, ha a gyerek nem tudja féken tartani az indulatait. Magyarázni kell neki, hogy helytelen, ahogy viselkedettt, de az idegrendszere még nem elég fejlett az indulatai kordában tartásához. Nem tudom pontosan, mit értesz következmény alatt, de büntetéssel, nyilvános megszégyenítéssel semmit nem érsz el.

2020. jún. 14. 18:29
 35/44 A kérdező kommentje:
Nem rugdosott, nem kapálózott, nem akart szabadulni, mert nem volt miből. Én nem tudom egyesek miket olvasnak amúgy. Minek is ide kérdést kiírni, ha a kérdező storyját átírják a válaszolók. Annyi volt az egész(kb 1 perc alatt lezajlott), hogy ültünk a kanapén. Anyuka előtt a kisgyerek állt, apuka anyuka mellett ült. Én gyerek előtt ültem szinte. A kisgyerekkel játszottunk, aztán valami vicceset mondott. Az apja felé volt fordulva, s egy kezével(ujjaival)finoman megcsikizte, hogy te huncut, te! Erre a gyerek a tökjó kedvéből kifordulva az apja felé fordult és kézzel a combjára vágott, jó nagyot csattant(rövidgatyóban volt), majd suhintott még egyet az arca felé is. Közben hagyjál-t üvöltött, majd sírásba kezdett. Aztán én mutattam neki valamit a könyvből, hogy nézd már mittudoménmi és abba hagyta. De a szülők nem reagáltak. Vége.
2020. jún. 14. 18:42
 36/44 A kérdező kommentje:

Nem tudom, csak gondolom, mert eddig ha rosszul viselkedett pl dobált minket gumilabdával játékból, vagy a hasam körül ugrált, rendetlenkedett, rászólt a barátnőm előttünk is. És nyilván nem várható el, hogy mindig jóp viselkedjen, kezelje az érzelmeit. De a kérdésem nem is erre irányult, hanem arra, hogy rendben van e ez nevelés szempontjából, hogy ütlegel valakit és rá sem szólnak.

Nyilván én sem kukoricán való térdeplésre gondoltam.

2020. jún. 14. 18:47
 37/44 anonim ***** válasza:
77%
Nem, nincs rendben, rá kell szólni a gyerekre. De a szülô is ember, nem mindig reagálunk megfelelôen. Egyébként szerinted oké a BARÁTAID nevelési szokásait nyilvánosan kitárgyalni a hátuk mögött?
2020. jún. 14. 19:07
 38/44 anonim ***** válasza:
76%
Úgy birom, amikor úgy osztja az észt valaki, hogy gyereket mutatóba látott csak. Komolyan mondom, fájdalmas még olvasni is.
2020. jún. 14. 19:10
 39/44 anonim ***** válasza:
100%
Nem, nincs rendben. Nem előtted akarták nevelni. Az más ha éppen téged rugdal, akkor muszáj közbelépniük.
2020. jún. 14. 19:12
 40/44 anonim ***** válasza:
100%

Ha süti miatt rúg, csap, ha játékot akar, vagy ha felöltözni nem akar, vagy ha csak mérges rád, és azért alkalmaz erőszakot, nincs rendben, minden esetben szólni kell, megfogni a kezét, leguggolni, a szemébe nézni, és elmondani, hogy ez fáj, veszélyes, nem szabad! Helyette mondd, mi a baj! Vagy kiemelni a helyzetből, kivinni a boltból, vagy pl következmény, ha buszon akad ki, hogy leszálltok, mert a busz szabálya az, hogy tilos kiabálni és vergődni, ha így viselkedik, nem utazhat rajta, sétálni fogtok. És ezt be is kell tartani a figyelmeztetés után egyből.

Ez a következmény. Egyébként, ja, az is igaz, hogy megalázni nem szép a gyereket azzal, hogy mások előtt oktatják ki, de amelyik apuka hozzávágja, hogy ne hisztizz már, az valószínűleg nem szépen csendben beszéli meg a gyerekkel a dolgokat a háttérben.

2020. jún. 14. 19:51
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!